Expunerea aproape inevitabilă la o substanță din mediu crește riscul general al oamenilor de a dezvolta cancer hepatic

©

Autor:

Expunerea aproape inevitabilă la o substanță din mediu crește riscul general al oamenilor de a dezvolta cancer hepatic
Expunerea la substanțe per- și polifluoroalchilice, găsite în continuare în multe produse de larg consum, în ciuda faptului că reprezintă o clasă de poluanți persistenți, crește riscul de cancer hepatic la oameni, potrivit concluziilor unui studiu recent. Rezultatele reprezintă prima dovadă umană că modificările asociate cu expunerea la substanțe polifluoroalchilice pot crește riscul de carcinom hepatocelular non-viral, cel mai frecvent tip de cancer hepatic. Anterior, studii experimentale efectuate pe animale au demonstrat efectele negative ale expunerii la astfel de substanțele și sănătatea hepatică.
Odată cu industrializarea societății, expunerea la anumite substanțe chimice a devenit inevitabilă. Unele dintre aceste substanțe, precum perfluoroalchilicele și polifluoroalchilicele, sunt prezente la aproape toți oamenii din țările cu venituri ridicate și îi pot expune pe aceștia la diferite afecțiuni. Substanțele polifluoroalchilice, clasificate drept poluanți organici persistenți (POP), modifică metabolismul grăsimilor, glucozei și al aminoacizilor din ficat. Aceleași substanțe sunt asociate cu un risc crescut de carcinom hepatocelular (HCC).

Studiul actual, publicat în jurnalul JHEP Reports, examinează datele existente în literatura de specialitate, pentru a determina dacă asocierea dintre expunerea la substanțe polifluoroalchilice și riscul de carcinom hepatocelular se confirmă la oameni. Studiul constituie prima examinare prospectivă bazată pe populație a ipotezei că expunerea la substanțe polifluoroalchilice este asociată cu HCC non-viral. Datele subiecților umani provin dintr-un studiu de cohortă anterior, care a inclus 50 de persoane cu HCC non-viral și alte 50 fără o boală hepatică.

Toți subiecții incluși au avut substanțe pre- și polifluoroalchilice identificate în sânge, însă nivelurile au fost unele diferite. Descoperirile indică faptul că nivelurile de substanțe per- și polifluoroalchilice înainte de diagnosticul de carcinom hepatocelular au fost asociate cu riscul de a dezvolta boala.

sursa: News Medical
foto: Explode/Shutterstock

Data actualizare: 16-08-2022 | creare: 16-08-2022 | Vizite: 227
Bibliografie
The association between polyfluoroalkyl substance exposure and risk of non-viral hepatocellular carcinom, https://www.news-medical.net/news/20220811/What-is-the-association-between-polyfluoroalkyl-substance-exposure-and-risk-of-non-viral-hepatocellular-carcinoma.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum