Beneficiile alimentelor bogate în amidon rezistent

©

Autor:

Beneficiile alimentelor bogate în amidon rezistent
O publicație recentă în jurnalul Nutrition Bulletin atrage atenția asupra beneficiilor pentru sănătate ale amidonului rezistent din alimente, o formă de amidon care nu poate fi digerată la nivelul tubului gastro-intestinal uman, care prin urmare a fost inclusă în categoria fibrelor dietetice. Unele tipuri de amidon se găsesc în mod natural în alimente, cum este cazul bananelor, cartofilor, cerealelor și a leguminoaselor, respectiv sunt procesate și ulterior încorporate în produse alimentare destinate comerțului.

În ultimul deceniu au fost evaluate benficiile la om ale amidonului rezistent în numeroase studii clinice, evidențiindu-se efecte pozitive în ceea ce privește glicemia postprandială, sațietatea, sănătatea florei intestinale, respectiv a intestinului, datorate creșterii producției de acizi grași cu lanț scurt în urma degradării microbiene a acestuia.

Aportul zilnic de minimum 30 g de fibre dietetice, implicit de amidon rezistent la digestie, constituie una dintre premisele unei diete sănătoase și echilibrate care ar putea reduce riscul de patologii cronice.” 

Surse alimentare de amidon rezistent:
  • produsele integrale din cereale (pâinea integrală, fulgii integrali de cereale), semințele și leguminoasele, în special lintea, năutul, fasolea roșie,
  • cartofii cruzi, bananele verzi, meiul,
  • alimentele cu amidon preparate termic și apoi răcite (pâine, în special cea uscată/veche de o zi, cartofii, pastele, orezul, fulgii de porumb).

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă efectele benefice ale amidonului rezistent identificate în această analiză sunt relevante și la nivelul populației generale.

Între timp, recomandările nutriționale încurajează o dietă variată, bazată pe principiul moderației și cu o calitate nutritivă superioară, care să asigure necearul zilnic de fibre și alți nutrienți. 

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-01-2017 | creare: 10-01-2017 | Vizite: 3491
Bibliografie
Food rich in resistant starch may benefit health, link: http://medicalxpress.com/news/2017-01-foods-rich-resistant-starch-benefit.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.