Beneficiile borșului

Beneficiile borșului

©

Autor:

Beneficiile borșului

BorÈ™ul de tărâÈ›e (sau înăcreala) este un ingredient specific bucătăriei tradiÈ›ionale româneÈ™ti. Pe lângă aroma inconfundabilă pe care o oferă mâncărurilor, poate fi un aliat al sănătății. Prin fermentare, borÈ™ul de tărâÈ›e dobândeÈ™te vitamine, minerale È™i enzime. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile borÈ™ului.

Reprezintă o sursă bogată de vitamina B

Borșul conține complexul de vitamine B (B1, B2, B2, B5, B6 și B9). Acestea contribuie la metabolizarea alimentelor oferind energie de-a lungul zilei. (1, 2)

De asemenea, vitamina B poate ajuta la funcÈ›ionarea normală a sistemului nervos È™i imunitar, contribuie la calmarea stresului È™i ajută la obÈ›inerea unei bune dispoziÈ›ii. Mai mult, vitaminele consumate în borÈ™ se absorb mai uÈ™or decât sub formă de suplimente alimentare. (3)

Pe lângă complexul de vitamina B, borÈ™ul mai conÈ›ine mangan (161% din DZR), magneziu (43% din DZR), seleniu (31% din DZR), fosfor (28% din DZR), fier (16% din DZR) È™i cantități mai mici de zinc, potasiu È™i cupru.

Susține digestia

BorÈ™ul este preparat prin fermentarea tărâÈ›elor. Acestea conÈ›in fibre care înlesnesc digestia È™i eliminarea resturilor prin colon. (2, 4)

Consumul regulat ajută la prevenirea constipaÈ›iei mai bine decât consumul de fructe sau legume. În plus, experimentele arată că tărâÈ›ele È™i borÈ™ul de tărâÈ›e contribuie la reducerea balonării È™i a disconfortului abdominal. (5)

În plus, borÈ™ul conÈ›ine È™i prebiotice, un grup de fibre nedigerabile care susÈ›in sănătatea intestinală. (6)

Contribuie la menținerea sănătății inimii

Există cercetări care au concluzionat că o dietă bogată în fibre scade riscul de boli de inimă. (7, 8)

Un studiu de mici dimensiuni a arătat că tărâÈ›ele contribuie la reducerea nivelului colesterolului total într-un experiment care a durat trei săptămâni. (9)

De interes este È™i un alt studiu care spune că urmarea unei diete bogate în fibre scade uÈ™or nivelul trigliceridelor. Trigliceridele sunt grăsimi prezente în sânge. MenÈ›inerea unui nivel ridicat al trigliceridelor este asociat unui risc mai mare de boli cardiovasculare. (10)

Poate ajuta la pierderea în greutate

Borșul conține puține calorii, dar multe fibre. Acestea din urmă oferă sațietate și reduc numărul de calorii consumat zilnic. (11, 12)

De asemenea, tărâÈ›ele È™i borÈ™ul din tărâÈ›e conÈ›in probiotice care contribuie la reducerea circumferinÈ›ei taliei. Încă nu se È™tie cum se întâmplă acest lucru însă cercetătorii cred că tărâÈ›ele reduc cantitatea de grăsimi care poate fi absorbită de corp. (13, 14, 15)

Precauții

În ciuda acestor beneficii persoanele cu afecÈ›iuni gastrice sau cele care suferă de dispepsie acidă ar trebui să evite borÈ™ul.

De asemenea, acesta poate avea efect laxativ și trebuie consumat cu moderație.

BorÈ™ul de tărâÈ›e oferă numeroase beneficii pentru sănătate majoritate pe fondul conÈ›inutului redus de calorii È™i a fibrelor È™i probioticelor. Este de evitat consumul direct de borÈ™ deoarece poate cauza probleme digestive, însă poate fi consumat fără probleme în diverse preparate.


Data actualizare: 25-03-2022 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 1148
Bibliografie
1. Wheat Bran: Nutrition, Benefits and More, link: https://www.healthline.com/nutrition/wheat-bran
2. Wheat bran: its composition and benefits to health, a European perspective, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3507301/
3. Why Is Vitamin B Complex Important, and Where Do I Get It? , link: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-b-complex
4. Short Term (14 Days) Consumption of Insoluble Wheat Bran Fibre-Containing Breakfast Cereals Improves Subjective Digestive Feelings, General Wellbeing and Bowel Function in a Dose Dependent Manner, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705356/
5. Positive effects of wheat bran for digestive health; scientific evidence, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26267774/
6. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23609775/
7. Cardiovascular benefits of dietary fiber, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22872372/
8. Fiber and cardiovascular disease risk: how strong is the evidence? , link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16407729/
9. Whole-grain wheat breakfast cereal has a prebiotic effect on the human gut microbiota: a double-blind, placebo-controlled, crossover study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17761020/
10. Dietary fiber prevents carbohydrate-induced hypertriglyceridemia, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11122790/
11. Optimising foods for satiety, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386
12. Appetite control, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15684339/
13. Effect of wheat bran derived prebiotic supplementation on gastrointestinal transit, gut microbiota, and metabolic health: a randomized controlled trial in healthy adults with a slow gut transit, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7524158/
14. Prebiotic Wheat Bran Fractions Induce Specific Microbiota Changes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articales/PMC5787670/
15. Lactobacillus gasseri SBT2055 suppresses fatty acid release through enlargement of fat emulsion size in vitro and promotes fecal fat excretion in healthy Japanese subjects, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884980/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum