Beneficiile pentru sănătate ale sexului

©

Autor:

Beneficiile pentru sănătate ale sexului

Stresul, dificultăţile zilnice şi frica unei eventuale boli pot fi combătute prin sex, conform cercetătorilor. De asemenea, o nouă cercetare a arătat că activitatea sexuală regulată are beneficii mult mai pronunțate, influențând durata de viață a indivizilor. (1)

Mai exact, timp de o săptămână, cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco au desfășurat o analiză privind activitatea sexuală a unui grup de 129 de mame angajate în relații sentimentale.

Participanții au oferit rapoarte zilnice cu privire la gradul de satisfacție în raport cu relația lor, precum și periodicitatea în care s-au desfășurat relațiile intime cu partenerii lor. Cercetătorii au luat, de asemenea probe de sânge de la femei, analizând celulele pentru indicatorii de îmbătrânire.

Când cercetătorii au comparat rapoartele femeilor cu probele de sânge, au descoperit că relațiile intime o dată pe săptămână influențează durata de viață.

Alte beneficii ale sexului pentru sănătate includ:

Sexul afectează fericirea în relația de cuplu

Un studiu publicat în anul 2017, în Archives of Sexual Behavior îmbogățește cercetările ulterioare și propune ideea că se poate stabili un ideal privind activitatea sexuală din timpul unei săptămâni. (2)

Studiul a constatat că un adult se angajează în relații intime de 54 de ori pe an - o dată pe săptămână - pe baza datelor înregistrate din 1989 până în 2014. (2)

Un alt studiu, publicat în Social Psychological and Personality Science, confirmă aceste rezultate.

Studiul a studiat peste 30.000 de persoane timp de 40 de ani și a descoperit că cuplurile care au avut relații sexuale mai mult de o dată pe săptămână nu au fost mai fericite decât cei care au avut relații intime doar o dată pe săptămână. (3)

Așadar, ambele cercetări sugerează că este important să menții o legătură intimă cu partenerul, iar aceasta se poate reduce, fără probleme, la o dată pe săptămână.

Telomerele sunt vitale pentru îmbătrânirea sănătoasă

De-a lungul timpului, telomerii se descompun ca urmare a unor probleme cum ar fi dieta sărăcăcioasă, consumul de alcool și procesul de îmbătrânire.

Cu toate acestea, rezultatele unui studiu sugerează că sexul poate repara telomerele, ceea ce înseamnă că celulele trăiesc mai mult timp și te ajută să te menții tânăr. Cercetătorii au legat telomerele mai scurte de probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul, bolile de inimă si diabetul.

Pe de altă parte, telomerele mai lungi par să contribuie la prevenirea bolilor. Însă, rezultatele nu sunt încă certificate. (4)

Relațiile intime pot fi o alternativă la exercițiile fizice

Studiile sugerează că sexul poate fi un exercițiu cardiovascular eficient, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Unele dintre beneficiile pe care le presupune activitatea sexuală includ:

  • scăderea tensiunii arteriale;
  • arderea caloriilor;
  • creșterea sănătății inimii;
  • consolidarea mușchilor;
  • reducerea riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială;
  • creșterea libidoului. (5)


Persoanele cu o viață sexuală activă tind să aibă un program de exerciții fizice regulat și să aibă obiceiuri alimentare mai bune decât cei care sunt mai puțin activi sexual.

Sistem imunitar puternic

Într-un studiu, persoanele care au avut relații sexuale frecvente (de 1-2 ori pe săptămână) au avut mai multă imunoglobulină A în salivă.

Aceasta este un anticorp care joacă un rol în prevenirea bolilor și este un factor important în prevenirea papilomavirusului uman sau a HPV-ului. Studiul sugerează că anxietatea și stresul pot anula efectele pozitive ale sexului. (6)

Dureri de cap

Un alt studiu arată că activitatea sexuală poate oferi o ameliorare totală sau parțială a migrenelor și durerilor de cap.

Dintre persoanele care au fost active sexual în timpul durerilor de cap:

  • 60% au raportat o ameliorare în timpul unei migrene;
  • 70% au raportat o scădere moderată până la ușurare a simptomelor migrenei;
  • 37 % au raportat îmbunătățiri ale imptomelor de durere de cap;
  • 91 % au raportat o scădere moderată până la ușurarea completă a durerii de cap. (7)


Sănătatea mintală

Activitatea sexuală poate oferi beneficii psihologice și emoționale importante, ajutând la reducerea stresului și a anxietății și la creșterea stării de fericire.

Studiile sugerează că activitatea sexuală se poate corela cu:

  • niveluri ridicate de încredere, intimitate și dragoste în relații;
  • abilitatea de a percepe, identifica și exprima emoțiile;
  • reducerea stresului. (8)


La o vârstă mai înaintată, activitatea sexuală poate afecta bunăstarea și capacitatea de a gândi. Cercetările au constatat că adulții activi sexual între 50 și 90 de ani au o memorie mai bună. De asemenea, sunt mai puțin predispuși să se simtă deprimați și singuratici.

Sexul este o parte importantă a vieții și bunăstării generale. Beneficiile fizice și emoționale, cum ar fi riscul redus al bolilor de inimă, stima de sine îmbunătățită și multe altele pot apărea ca urmare a activității sexuale.


Data actualizare: 29-10-2018 | creare: 29-10-2018 | Vizite: 1682
Bibliografie
1. Sexual intimacy in couples is associated with longer telomere length. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28411413
2. Declines in Sexual Frequency among American Adults, 1989–2014. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-017-0953-1
3. Couples Who Have Sex Weekly Are Happiest. Url: https://www.spsp.org/news-center/press-releases/sex-frequency-study
4. Mindfulness‐based cancer recovery and supportive‐expressive therapy maintain telomere length relative to controls in distressed breast cancer survivors. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.29063
5. Energy Expenditure during Sexual Activity in Young Healthy Couples. Url: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0079342
6. Sexual Frequency and Salivary Immunoglobulin A (IgA). Url: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.2466/pr0.94.3.839-844
7. The impact of sexual activity on idiopathic headaches: An observational study. Url: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0333102413476374
8. The Relative Health Benefits of Different Sexual Activities. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1743-6109.2009.01677.x#ss41
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile sexului asupra sănătății (conform studiilor)
  •