Beneficiile untului shea in cosmetica

©

Autor:

Beneficiile untului shea in cosmetica
Untul de shea a invadat in domeniul cosmetic, fiind prezent in toate produsele de ingrijire, de la sapunuri la lotiuni si creme. Initial, untul de shea a fost utilizat de catre africani pentru a vindeca afectiunile pielii si a scalpului. Mai tarziu, a fost intrebuintat in tratamentele pielii uscate si a parului, dar si pentru a elimina ridurile si liniile de expresie.

Ce este untul de Shea?

Cunoscut si sub denumirea de unt de karite, untul de shea este o crema alba, uneori spre galben auriu, cu multe substante grase. Este extras din alunele de karite; fructe ale arborilor Mangifolia (din regiunea savannah de vest si din Africa Centrala), extrem de ocrotit. Locuitorii africani considera ca untul de shea este "aurul femeilor", deoarece un numar foarte mare de femei sunt angajate in producerea acestuia. Untul de shea a fost un ingredient utilizat si in bucatarie, in prepararea diferitelor retete africane.
Gratie, continul bogat de acizi grasi precum acidul stearic si acid oleic, untul mentine hidratarea si elasticitatea pielii.

Care sunt beneficiile untului de shea?

Untul de shea era folosit in vindecarea arsurilor si a ranilor, pentru eliminarea cicatricilor, matretii si a vergeturilor. De asemenea, s-au observat ca da rezultate foarte bune in diminuarea ridurilor, in reinnoirea celulelor pielii si in stimularea circulatiei sangvine. Gama variata de produse cosmetice cu unt de shea au pe deoparte un rol bine definit: previn aparitia ridurilor premature si a liniilor de expresie.
Cu alte cuvinte, untul de shea este un element magic pentru orice problema din cadrul dermatologiei.
Untul de karite prezinta o cantitate mare de vitamine A, E si F alaturi de alte substante nesaponificabile. Facand o mica comparatie, untul de shea contine 7-12%, de astfel de substante, fata de uleiul de avocado cu 2-6%. Nivelul mare de substante nesaponificabile reprezinta una dintre caracateristicile de pret ale untului de shea. De fapt, aceste substante sunt cele care fac minunile. Textura untului este una fina care patrunde usor in piele, permitandu-i sa respire fara sa astupe porii. In acelasi timp este un ingredient perfect de protectie solara.
S-au semnalat foarte bune rezultate si in cazul reumatismului, eczemelor si a psoriazisului.

Cum se foloseste untul de shea?

Untul de shea se poate folosi in stare pura, fiind extrem de rafinat si cu un miros placut. Acest tip de unt nu trebuie depozitat la frigider.
Utilizati untul de shea direct pe piele pentru a reduce vergeturile si petele, pe tenul uscat, dupa epilat si chiar dupa ras (pentru a preveni aparitia iritatiei) . Untul de shea se poate aplica ori de cate ori doriti.
Daca va duceti la plaja este bine sa preparati inainte un peeling, astfel, pielea va fi protejata si va capata un bronz frumos.
Pentru o relaxare 100%, adaugati in timp ce faceti baie, o lingurita de unt de shea.

Centrele SPA folosesc untul de shea in masajul de relaxare. Acasa, untul se poate utiliza pentru tratamentul picioarelor. Daca ati avut o zi plina, incercati un masaj la saloanele cosmetice sau la domiciliu. Nu numai va veti simti odihniti, ci si pielea va fi moale si catifelata. Pasii tratamentului sunt simplii: umeziti picioarele intr-o baie cu sare marina, timp de cateva minute, folositi o piatra ponce pentru a elimina pielea si celulele moarte si in final aplicati untul de shea.

Produsele cosmetice cu untul se shea prezinta mai putine proprietati fata de untul de shea pur.

Untul de shea pentru piele

Untul de shea este un element non-toxic, din acest motiv era folosit de vracii africani, in vindecare. Cu timpul, a fost si este inclus (aproape) in toate produsele cosmetice.

Sapunul cu unt de shea
Datorita continului de unt de shea, acesta poate fi utilizat pentru a elimina eczemele, dermatita si multe alte afectiuni cutanate. In plus reoxigeneaza si lasa tenul curat. Atunci cand este folosit in combinatie cu uleiul de nuca de cocos, pielea este calmata, imediat.

Lotiune cu unt de shea
Pentru ca pielea sa isi pastreze hidratarea si catifelarea mai mult timp, folositi lotiune cu unt de shea. Genunchii, coatele, mainile si picioarele vor fi mai fine daca veti utiliza acest tratament. Un alt remediu este sa amestecati putin suc de aloe vera, extract de castravete si de musetel cu lotiune de unt de shea.
Daca veti aplica lotiunea cu unt de shea pe piele, aceasta va fi protejata de razele UV. Ba mai mult, va regenera celulele pielii si va preveni semnele batranetii.

Untul de shea este prezent si in sampoane, creme de masaj, creme anti aging si balsamuri pentru buze.

Untul de shea pentru par
Pentru a-i da parului aspectul sanatos folosesiti putin unt de shea, direct pe scalp. Acesta se va aplica masand usor, dupa ce se va incalzi. Inveliti parul cu o folie de plastic sau cu o casca de dus, apoi cu un prosop cald. Dupa 30 minute clatiti. Parul va deveni moale si matasos. In plus, va stimula cresterea.
Acest tratament este recomandat a se folosi de cel putin de doua ori pe saptamana pe par si o data pe scalp.

Sampoane si masti cu unt de shea
Factorii externi precum vantul, soarele, gerul sau alte produse de ingrijire aspre impreuna cu apa dura deterioreaza firele de par. Astfel, pentru a preveni ruperea, caderea si subtierea este indicat sa alegeti produsele cu unt de shea. Acestea vor hidrata parul si vor elimina matreata.

Precautii
Persoanele alergice la latex trebuie sa evite utilizarea untului de shea, precum si produsele cu acest ingredient. Sampoanele cu unt de shea au efecte benefice doar pentru parul deteriorat, uscat si fragil.
Inainte de a trata probleme pielii este recomandat a se consulta medicul dermatolog.

Data actualizare: 14-11-2019 | creare: 15-09-2009 | Vizite: 25668
Bibliografie
Shea Butter for Hair and Scalp, link: http://www.short-hair-style.com
Shea Butter Hair Care, link: http://sheabutterbyesan.com
Benefits of shea butter, link: http://www.sheabutterr.com
Shea Butter Benefit, link: http://www.targetwoman.com
Dermatological Benefits of Shea Butter, link: http://www.ehow.com
Shea Butter, link: http://www.vitaminstuff.com
Shea Butter, link: http://www.africaimports.com
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.