Sauna

©

Autor:

Sauna o datoram culturii finlandeze, fiind o traditie veche de cateva secole. Chiar si astazi, in cultura finlandeza, sauna este considerata un loc sacru, de relaxare. In principiu, sauna reprezinta o camera construita de cele mai multe ori din lemn, creata pentru a fi incalzita la temperaturi foarte ridicate. Saunele traditionale de la inceputuri erau cu fum. Efectul de relaxare este obtinut prin transpiratie si eliminarea toxinelor din organism. Astazi exista mai multe tipuri de sauna: traditionala umeda sau uscata, cu aburi, cu infrarosii.

Terapia optima prin sauna consta in sedinte alternative de fierbinte si rece, pentru calirea organismului. Acest lucru se realizeaza facand pauze ce pot include bai sau dusuri racoritoare. Alternanta de fierbinte - rece poate fi periculoasa pentru persoanele usor hipertensive, deoarece produce oscilatii de tensiune. Inainte de sauna este recomandat un dus, pentru a curata pielea si a eficientiza efectul de dezintoxicare obtinut prin aburi.

Utilizata in mod corespunzator, sauna poate avea efecte extrem de benefice asupra starii noastre generale, asupra pielii si a intregului organism. Metabolismul este accelerat, circulatia sangelui este imbunatatita, iar pielea este purificata.

Exista mai multe tipuri de sauna:


Sauna traditionala

Sauna clasica s-a nascut in tinuturile nordice, unde clima este rece. Se estimeaza ca in Finlanda exista o sauna la fiecare 4 locuitori. Aceste camere se incalzesc la o temperatura de 75 - 90°C, avand o umiditate de 20 - 35%. Incalzirea se face cu o soba cu lemne sau electric. Deasupra sursei de caldure se tin pietre incinse, peste care se toarna apa pentru a face aburi si a mai infierbanta atmosfera. Lemnul din care este construita sauna poate fi de esenta parfumata, pentru a raspandi arome placute atunci cand este incalzit.

Sauna uscata

Aceasta este o varianta mai extrema a saunei clasice si poate fi incalzita pana la 121°C, iar atmosfera din interior este uscata.

Sauna cu fum

In aceasta sauna exista o soba in care se face foc, dar nu exista cos de evacuare. Focul se face sub mai multe pietre, care se incing pe masura ce focul se consuma. Pe aceste pietre se toarna apa pentru a produce aburi.

Sauna cu aburi

Este o varianta de sauna cu temperaturi mai putin ridicate: 45 - 65°C si umiditate mare: 40 - 65%. Sauna cu aburi este ideala pentru persoanele care nu suporta atmosfera fierbinte din celelalte saune.

Sauna cu radiatii infrarosii

Este oarecum impropriu sa o numim sauna, deoarece in aceasta camera nu se incalzeste aerul, ca in sauna traditionala, ci obiectele, respectiv persoanele din interiorul sau. Acest tip de sauna foloseste caldura produsa de radiatiile infrarosii sau cele electromagnetice cu o lungime de unda mai mare decat cea a luminii vizibile. Sauna cu infrarosii incalzeste organismul in mod direct, penetrand tesuturile. Aici avem doua tipuri de saune: cele cu infrarosii lungi utilizeaza elemente ceramice sau metalice care emit in gama infrarosie lunga, iar al doilea tip de sauna cu infrarosii utilizeaza lampi incandescente pentru a incalzi. Acestea emit raze din gama scurta si mijlocie, precum si o cantitate mica de lumina vizibila rosie, portocalie si galbena. Aceasta sauna ofera si terapie prin culoare.

Saunele traditionale pot fi transformate in sauna cu infrarosii prin introducerea in incapere a lampilor cu infrarosii. In acest caz, se poate utiliza sistemul traditional de incalzire pentru a pregati camera, lasandu-se apoi in functiune doar lampile cu infrarosii. Se crede ca sauna cu infrarosii aduce mai multe beneficii decat cele traditionale, razele infrarosii avand utilizare in cosmetica, precum si in tratarea unor afectiuni ca reumatismul, contracturi musculare sau a durerilor.

Saunele cu lampi cu infrarosii penetreaza cel mai adanc (in jur de 10 cm), astfel incat nu este necesar ca atmosfera sa fie atat de fierbinte ca cea din saunele traditionale. De fapt, incalzirea anterioara a camerei este optionala.

Indicatii pentru sauna

Sauna este in principal indicata persoanelor cu hipertensiune usoara. Dilatarea vaselor de snge produce o scadere a tensiunii (in acelasi motiv, persoanele hipotensive trebuie sa foloseasca sauna cu precautie) . Alte indicatii sunt astmul bronsic si bronsita asmatiforma.

In ceea ce priveste slabirea, sauna este eficienta pe moment, deoarece se elimina lichidele din organism. Sauna poate fi insa folosita pentru a potenta efectele masajului anticelulitic, sau a exercitiilor fizice pentru slabire.

Datorita efectului de relaxare musculara, sauna este recomandata pentru contracturile musculare, sau chiar leziunile musculare si boli reumatismale.

Interdictii pentru sauna

* In primul rand nu se recomanda combinarea alcoolului cu sauna. Ambele au efectul de a dilata vasele capilare, ceea ce duce la scaderea tensiunii arteriale si posibil la efectul de lesin.

* Sauna este interzisa persoanelor ce sufera de boli inflamatorii acute sau de infectii virale sau bacteriene.

* Femeile insarcinate trebuie sa aiba acordul medicului inainte de a intra in sauna, deoarece temperaturile ridicate pot fi nocive pentru fat.

* Temperaturile ridicare pot fi nocive si in cazul barbatilor, putand produce sterilitate temporara. Sauna este interzisa persoanelor cu boli sexuale.

* Afectiunile ce au ca interdictie sauna includ glaucom, epilepsie, boli venoase cronice, infarct in stadiu acut, prezenta tumorilor.

* Este recomandat sfatul medicului daca urmati un tratament medicamentos sau daca suferiti de obezitate ori diabet.

Masuri de siguranta in timpul saunei

* Pentru inceput nu ramaneti in sauna mai mult de 20 de minute. Dupa o saptamana puteti creste perioada cu pana la 40 de minute.

* Daca aveti senzatii de ameteala sau lesin parasiti imediat sauna si consultati medicul.

* Pauzele dintre sedintele de sauna trebuie sa dureze cel putin 15 minute. Dupa terminarea terapiei prin sauna lasati organismului operioada de timp pentru a se reajusta mediului, inainte de a reveni la activitatile obisnuite.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 25-08-2009 | Vizite: 17667
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile saunei asociate cu duș rece (sau gheață) după aceea (conform studiilor)
  • Sauna și exercițiile fizice reprezintă o combinație preventivă viabilă pentru reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare
  • Efectele psihologice ale relaxării în saună (studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum