BiAffect - aplicația pentru detectarea modificărilor dispoziției în tulburarea bipolară

©

Autor:

BiAffect - aplicația pentru detectarea modificărilor dispoziției în tulburarea bipolară
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au dezvoltat o nouă aplicație pentru Iphone, BiAffect, al cărei scop este de a detecta și prezice modificările dispoziției prin modul în care persoana apasă pe tastatură.

Ideea acestei aplicații i-a venit unuia dintre cei doi cercetători care au dezvoltat-o, după ce fiul său de 24 de ani a fost diagnosticat cu tulburarea bipolară, caracterizată prin trecerea alternativă de la episoade maniacale (euforie, energie crescută, iritabilitate) la episoade depresive. Tatăl (psihiatru) a considerat că aplicația i-ar putea ajuta fiul să identifice primele semne ale apariției episoadelor maniacale sau depresive, ceea ce l-ar ajuta să caute ajutor.

Mai multe informații despre tulburarea bipolară găsiți în acest articol.

Aplicația monitorizează viteza cu care utilizatorul scrie pe telefon, cât de tare apasă pe tastatură și frcevența cu care folosește butonul „backspace” și opțiunea de „spellcheck”. Au fost utilizați acești indicatori pentru că studiile anterioare ale aceleiași echipe de cercetători au arătat că aceștia corelează cu episoadele maniacale și depresive. Când trec printr-un episod maniacal, persoanele au în general un control scăzut al impulsurilor, ceea ce face puțin probabil să accepte corecțiile opțiunii „spellcheck” și totodată există ipoteza că având tendința de a vorbi mai repede, vor avea și tendința de a scrie mai repede. Într-un episod depresiv, viteza de scriere va fi mult mai redusă.

Aplicația nu înregistrează conținutul informațiilor scrise pe telefon din motive de siguranță a informațiilor persoanale, ci monitorizează doar mecansimele de scriere a textelor.

Autorii aplicației au câștigat premiul Fundației pentru Modificările Dispoziției „Robert Wood Johnson”, în valoare de 200 000 dolari, sumă pe care o vor investi în procesul de introducere a aplicației în App Sore anul acesta. Cercetătorii speră ca un număr cât mai mare de persoane să descarce și să folosească aplicația, pentru a crea o bază de date cu informații pe baza căreia să se realizeze statistici și studii privind dispoziția și procesele cognitive.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 17-05-2019 | creare: 19-06-2017 | Vizite: 1492
Bibliografie
Can your iPhone tell if you`re depressed?, link: https://medicalxpress.com/news/2017-06-iphone-youre-depressed.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Genele pot indica persoanele care răspund la tratamentul cu litiu
  • Ritmul cardiac ar putea ajuta la diferențierea depresiei de tulburarea bipolară
  • Adolescenții care consumă marijuana au risc de tulburare bipolară la maturitate
  •