Bisphenol A și alimentele din conservă

©

Autor:

Bisphenol A și alimentele din conservă
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitățile Stanford și John Hopkins a reușit să certifice legătura dintre alimentele ce se găsesc la conservă și o substanța chimică numită Bisphenol A (BPA).

Studiul indică o creștere a expunerii la Bisphenol A odată cu consumul de alimente conservate, această substanță chimică fiind asociată cu patologii din sfera cardiovasculară, diabetul și alte efecte asupra sănătății. Bisphenol A se utilizează alături de alte substanțe pentru a forma rășina care învelește interiorul conservei sau a unor borcane. Alimentele conservate prezintă niveluri diferite de contaminare cu Bisphenol A.

Studiile anterioare s-au bazat pe măsurarea cantității de BPA din alimentele din conserve și analizarea expunerii oamenilor la această substanță în grupuri mai mici de 75 de persoane. Analizând atât nivelul substanței provenite din dieta zilnică, cât și nivelul său urinar, noul studiu a implicat sute de persoane de vârste diferite, din diverse zone geografice și cu statut socio-economic diferit.

Mai multe informații despre bisphenol A găsiți în acest articol.

 

Cercetătorii au observat că nivelul de Bisphenol A din urină este mai mare în rândul consumatorilor de alimente la conservă, crescând proporțional cu numărul conservelor consumate. Acest rezultat a confirmat încă o dată influența conservării asupra expunerii la BPA. Autorii au realizat o listă cu alimente care conțin diferite cantități de Bisphenol A, iar cele mai mari se găsesc în ordine descrescătoare în: supe la conservă, paste la conservă, legume și fructe conservate.


Un studiu anterior publicat de coordonatorului studiului de față a subliniat faptul că susceptibilitatea cea mai mare de a fi afectați de expunerea la BPA o au copiii, la care este perturbat sistemul endocrin. Ei ajung să fie expuși în urma meselor luate în incinta școlii, care pentru a păstra costurile joase și a respecta normele impuse recurg la conservarea mâncării.

În urma informațiilor descoperite despre BPA, au fost luate mai multe decizii referitoare la folosirea și riscurilor expunerii la BPA: California a adăugat Bisphenolul A pe lista substanțelor toxice pentru reproducere în rândul femeilor, iar FDA a interzis utilizarea BPA în producerea biberoanelor bebelușilor și cănilor pentru copii și formulele de lapte la conservă. Cu toate acestea, cercetătorii consideră că nici forma sintetică a Bisphenolului A nu este sigură, nefiind efectuate îndeajuns de multe cercetări în acest sens.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 03-04-2022 | creare: 26-07-2016 | Vizite: 2318
Bibliografie
Study shows link between canned food, exposure to hormone-disrupting chemical BPA, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-link-canned-food-exposure-hormone-disrupting.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pericolul din urma utilizării repetate a aceleiași sticle din plastic
  • Încălzirea alimentelor în recipiente din plastic la microunde – un pericol pentru sănătate?
  • Știi la ce toxice te expui dacă atingi bonurile de la cumpărături?
  •