Încălzirea alimentelor în recipiente din plastic la microunde – un pericol pentru sănătate?

©

Autor:

Încălzirea alimentelor în recipiente din plastic la microunde – un pericol pentru sănătate?
Obișnuiești să îți încălzești mâncarea la cuptorul cu microunde, în recipiente din plastic? Afectează acest obicei sănătatea, sau nu?

Cuptorul cu microunde este nelipsit din majoritatea locuințelor și facilitează încălzirea sau prepararea alimentelor, într-un timp scurt. Magnetronul este piesa principală a cuptoarelor cu microunde, generatorul care transformă energia electrică în unde radio scurte, ce sunt transmise cu o frecvență de aproximativ 2450 MHz. La această frecvență, puterea este ușor absorbită de apă, grăsimi sau zaharuri, ducând la vibrații rapide și temperaturi înalte care facilitează procesul de gătire a alimentelor. Microundele penetrează alimentul în profunzime, la 2,5-4 cm. În alimentele prea mari, microundele nu ajung mereu la mijloc.

Conform unui studiu publicat în Journal of Food Science (2009), prepararea la grătar, gătirea la microunde și coacerea produc cele mai mici pierderi de nutrienți din alimente, gătirea la presiune și fierberea duc la cea mai mare pierdere, în timp ce prăjirea ocupă un rol intermediar.

Alimentele gătite sau încălzite la cuptorul cu microunde nu devin radioactive, nu îți pierd proprietățile nutritive și nu sunt nocive, dacă se respectă o serie de reguli. Citiți mai multe despre miturile privind utilizarea cuptorului cu microunde, aici și aici.

Plasticul este un material polimeric ușor de obținut, ce are în compoziție de obicei polietilentereftalat (PET), polistiren sau policlorură de vinil.

În general, recipientele din plastic (nu toate) au un simbol și un cod de identificare (codul de identificare al polimerilor), un triunghi compus din 3 săgeți, cu o cifră în interior, de la 1 la 7, și dedesubt abrevierea tipului de plastic (figura 1). Iată care sunt cele 7 tipuri de plastic:
  • 1 - Polietilentereftalat (PET sau PETE);
  • 2 - Polietilenă de înaltă densitate -PEID (high density polyethylene - HDPE);
  • 3 - Policlorură de vinil (PVC);
  • 4 - Polietilenă de joasă densitate -PEJD (low density polyethylene - LDPE);
  • 5 - Polipropilenă (PP);
  • 6 - Polistiren (PS);
  • 7 - Altele - o categorie care include materialele plastice care nu se încadrează în cele 6 de mai sus, aici intrând policarbonatul (PC), materialele plastice bio, co-poliesteri, mixuri de materiale plastice, acrilice, poliamide etc.


Figura 1: exemplu de cod de identificare (pentru PET - polietilentereftalat)

  • FDA, Health and Environment Alliance (HEAL), USDA, Organizația Mondială a Sănătății, EPA (United States Environmenal Protection Agency) și alte organizații menționează că produsele din plastic care au inscripționate codurile 2, 4 sau 5 pot fi folosite limitat fără probleme, cele care au codurile 3, 6, 7 sunt contraindicate (cu atât mai mult la microunde), iar în cazul celor care au codul 1, părerile sunt împărțite, unii menționând că sunt sigure, iar alții că ar trebui limitată utilizarea lor.

Recipientele din plastic care au inscripția că pot fi folosite la cuptorul cu microunde de obicei fac parte din categoria 1 sau 5.

Cea mai simplă metodă de a afla dacă un recipient din plastic poate fi utilizat în siguranță la cuptorul cu microunde este identificarea semnului „sigur pentru microunde” (figura 2). Este dovada care arată că poate fi introdus în cuptorul cu microunde fără riscul de a se topi sau de a elibera compuși chimici dăunători. Recipientele fără această notație nu sunt neapărat nesigure, doar că majoritatea nu au fost încă testate.


Figura 2: exemplu de simbol care arată că un recipient poate fi folosit în cuptorul cu microunde în siguranță (pot exista și alte simboluri asemănătoare)

Recipientele din plastic mai conțin și aditivi pentru anumite proprietăți, ca favorizarea plasticității, colorare, duritate sau stabilitate. Bisfenolul A este un astfel de compus chimic, întâlnit mai ales în produsele plastice din policarbonat. Se consideră ca fiind un element ce duce la dereglarea funcțiilor endocrine, mimând hormonii umanii, dar într-un mod negativ. Acest compus poate migra în alimente când este în contact cu acestea, inclusiv la microunde, mai ales în cazul alimentelor bogate în grăsimi.

Expunerea la 5 µg/kg/zi de bisfenol A este considerată doza maximă admisă pentru organism, fără a cauza probleme de sănătate, conform FDA, în timp ce EFSA prevede o expunere la cel mult 4 µg/kg/zi din urma expunerii alimentare sau combinate. Conform cercetărilor, se pare însă că expunerea la bisfenol A din dietă sau surse combinate (dietă, noxe, cosmetice etc.) este sub nivelul maxim tolerat zilnic. Un recipient care este etichetat ca fiind sigur pentru utilizarea la microunde nu înseamnă neapărat că nu conține bisfenol A.

Mai multe despre bisfenol A, aici.

Un studiu ce a testat 30 de recipiente din plastic (atât certificate pentru utilizarea la cuptorul cu microunde, cât și neaprobate) a arătat că dintre acestea, doar 3 aveau bisfenol A în compoziție. Dintre cele 3, în urma gătirii la microunde s-a observat că acest compus nu a trecut în alimente.

Deși se avertizează că recipientele din plastic eliberează în alimente dioxină sau ftalați în timpul gătirii la microunde, nu sunt cercetări care să stabilească cu certitudine acest lucru. Cu toate acestea, se recomandă limitarea utilizării recipientelor din plastic pentru a încălzi sau găti alimentele la microunde, sau pentru depozitarea preparatelor.

Iată o serie de sfaturi pentru a reduce riscul unor efecte negative din urma încălzirii sau preparării alimentelor la cuptorul cu microunde:
  • Deși riscurile din urma utilizării recipientelor de plastic la cuptorul cu microunde și a conținutului de bisfenol sunt incomplete, reduse, controversate și neclare, un lucru este sigur: recipientele din ceramică sau sticlă sunt o opțiune mult mai sigură.
  • Dacă nu vreți să renunțați complet la încălzirea alimentelor la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic, limitați utilizarea lor și încercați să folosiți recipiente și folii speciale pentru cuptorul cu microunde.
  • Achiziționați cuptoare cu microunde numai de la firme cunoscute. Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare și curățare. Nu utilizați un cuptor cu microunde vechi sau alterat care nu funcționează corespunzător. Nu utilizați cuptorul dacă ușa nu se închide corepunzător în timpul utilizării. Cuptorul trebuie menținut curat pentru fiecare utilizare.
  • Utilizați recipiente din plastic care au mențiunea că pot fi folosite în siguranță la cuptorul cu microunde. Unele pot prezenta riscul de a se topi sau deteriora la contactul cu microundele.
  • Expunerea repetată a plasticului la microunde duce la deteriorarea lui, chiar și a produselor destinate uzului la cuptorul cu microunde. Aruncați recipientele uzate, zgâriate, deteriorate sau rupte.
  • Foliile din plastic, hârtia cerată, pungile speciale pentru gătit la cuptorul cu microunde sunt sigure, dar nu trebuie să atingă prea mult alimentele în timpul gătirii sau încălzirii. Nu utilizați pungi din hârtie maro, pungi normale de plastic, ziare, folie de aluminiu. Evitați recipientele cu decorațiuni metalice. Folia alimentară din plastic nu trebuie să fie în contact direct cu alimentele. Ambalajele de unică folosintă pentru cuptorul cu microunde nu trebuie reutilizate.

Data actualizare: 09-11-2019 | creare: 19-07-2017 | Vizite: 27153
Bibliografie
(1) Microwaving food in plastic: dangerous or not?, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwaving-food-in-plastic-dangerous-or-not
(2) Microwave cooking and food safety, link: https://www.cfs.gov.hk/english/programme/programme_rafs/files/microwave_ra_e.pdf
(3) Influence of cooking methods on antioxidant activity of vegetables, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19397724
(4) Microwave ovens and food safety, link: https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/fsis-content/internet/main/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/appliances-and-thermometers/microwave-ovens-and-food-safety/ct_index
(5) No consumer health risk from bisphenol A exposure, link: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150121
(6) It is safe to heat food in plastic?, link: https://www.goodhousekeeping.com/institute/a17859/plastic-safety-heat-food/
(7) Smart plastics guide healthier food uses of plastic, link: https://www.iatp.org/files/421_2_102202.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea copiilor la bisfenol A și alte substanțe toxice le-ar putea afecta smalțul dinților
  • Bisphenol A și alimentele din conservă
  • Pericolul din urma utilizării repetate a aceleiași sticle din plastic
  •