Blefaroptoza

©

Autor:

Blefaroptoza
Blefaroptoza este o afectiune datorata disfunctiei muschiului tarsal Muller si ridicator al pleoapei superioare concretizata in coborarea marginii pleoapei superioare sub punctul aflat la jumatate distantei dintre limbul superior si marginea superioara a pupilei. Poate fi congenitala sau dobandita.

Forma congenitala reprezinta cca. 60% din cazuri si se datoreaza unei anomalii de dezvoltare a muschiului ridicator al pleoapei superioare o parte din fibrele striate ale acestuia fiind inlocuite cu tesut fibros si gras. In cazurile de ptoza bilaterala severa copilul tine mereu capul pe spate si pare mereu incruntat deoarece isi foloseste muschiul frontal pentru ridicarea pleoapei.

Blefaroptozele dobandite pot fi de:
- cauza miogena (distrofia musculara, distofia oculofaringiana),
- cauza neurogena (anomalii la nivelul jonctiunii neuromusculare ca de exemplu in miastenia gravis),
- cauza mecanica (tumori palpebrale, blefarosalazis),
- aponevrotica (in special la varstnici) sau
- traumatica.

Evaluarea clinica urmareste uni/ bilateralitaea ptozei, determinarea gradului ptozei prin masuratori bilaterale, evaluarea impactului pe care o are asupra functiei vizuale (afectarea campului vizual) si cercetarea cauzelor. Trebuie facut diagnostic diferential cu blefarochalazisul care consta intr-un exces de piele la nivel palpebral.

Tratamentul blefaroptozei este chirurgical si consta in rezectia muschiului ridicator al pleoapei superioare sau supleerea functiei acestui muschi prin ancorarea pleoapei superioare la muschiul frontal.

Data actualizare: 17-01-2014 | creare: 29-03-2009 | Vizite: 9501
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Afectiuni ale ochiului:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni ale ochiului