Boli la scolar

©

Autor:

Boli la scolar
Bolile care afecteaza cel mai frecvent copiii de varsta scolara sunt tulburarile de vedere, deformari ale coloanei vertebrale, afectiuni de crestere, tulburarile de vorbire, tulburari de alimentatie si anemia. Colectivitatea scolara presupune totodata riscul aparitiei unor boli infectioase - cele mai frecvente sunt afectiunile ORL si cele ale tractului respirator superior, precum si bolile copilariei: rujeola sau pojar, rubeola sau pojarel si varicela sau varsat de vant.

In perioada scolara corpul copilului poate suferi unele tulburari de dezvoltare - baietii au tendinta spre obezitate, corpul lor capatand trasaturi masculine abia dupa varsta de 10 - 15 ani, iar fetele pot inregistra o dezvoltare precoce - instalarea prematura a pubertatii, fapt ce le afecteaza imaginea de sine si statutul in comunitatea scolara. In cadrul invatarii pot apare tulburari de citit si scris - dislexii si disgrafii. Nu este indicata obligarea copiilor stangaci sa scrie cu mana dreapta; aceasta poate produce probleme precum: strabism, tulburari intelectuale si afective, enurezis, irascibilitate, hiperexcitabilitate manuala, comportament anxios sau irascibil.

Pentru siguranta copilului cu varsta scolara, parintii trebuie sa asigure dispozitive si scaune speciale pentru calatoria in masina (pentru copii pana la varsta de 12 ani), sa ii invete pe copii regulile de circulatie, sa le supravegheze activitatile cu risc potential, sa discute cu tinerii despre pericolul substantelor stupefiante, sa stabileasca si sa impuna reguli si limite clare, sa cunoasca in permanenta locul si persoanele cu care copilul scolar se afla.

Data actualizare: 11-12-2013 | creare: 15-01-2010 | Vizite: 8643
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: