Bulgarul nu consuma produse periculoase pentru sanatate

Data publicării: 29-01-2007

 Sofia /Rompres/ - Din luna decembrie a anului 2004, Jeko Baicev este directorul general al Serviciului National Medico-Veterinar (NVMS) din Bulgaria. Intr-un interviu acordat cotidianului bulgar Sega el sustine ca produsele bulgaresti nu sunt periculoase nici pentru sanatatea bulgarilor, nici pentru Uniunea Europeana.
 Intrebare: Domnule Baicev, credeti ca branzeturile si salamurile noastre sunt periculoase pentru sanatatea bulgarului, avandu-se in vedere si decizia pe care a luat-o Bruxelles ca o parte semnificativa din aceste produse sa nu ajunga pe mesele europenilor din cauza unor scapari in ceea ce priveste igiena locurilor de fabricatie?
 Raspuns: Vreau sa asigur pe cetatenii bulgari  ca organele veterinare din tara niciodata nu au incetat sa realizeze un control al calitatii produselor alimentare. Verificarile incep inca de la importul materiei prime: mai intai se verifica documentele, dupa aceea se fac analizele de laborator, cam aceasta era schema inainte de aderarea Bulgariei la UE. De anul acesta am devenit si granita exterioara a UE, asa ca in Bulgaria dar si in comunitate nu poate intra materie prima din tari in care au fost anuntate anumite boli. Transporturile insotite de documente care nu sunt in ordine dinspre terte tari sunt retinute de-a dreptul la granita si, in functie, de rezultatul analizelor de laborator li se permite accesul in tara sau li se refuza acest drept. In Bulgaria exista 13 laboratoare acreditate si unul de referinta, aprobat de  Bruxelles. Cele 2000 de unitati inchise pentru ca nu corespundeau cerintelor de igiena reprezinta un fel de garantie al bunei noastre credinte. Inspectorii nostri urmaresc procesul de fabricatie si in halele de productie. Toate aceste elemente imi dau dreptul sa spun ca in nici un caz bulgarul nu consuma mancaruri periculoase.
 I: Dar misiunea Comisiei Europene a descoperit in luna noiembrie ca in unitatile de prelucrare a carnii nici usile nu erau izolate, usi prin care in timpul verii pot intra insecte care pot ateriza pe carnea din care sunt fabricate mezelurile…
 R: Unul dintre criteriile pe care le urmareste CE este protejarea productiei de invazia insectelor. In mod special impotriva mustelor care sunt purtatoare ale unor boli infectioase. Lipsa acestor izolatii sau a asa numitelor ”plase” expun productia unui risc major. Asa ca daca aceste plase lipsesc, ele trebuie sa fie introduse peste tot.
 I: Cam in cate unitati de prelucrare a carnii lipsesc aceste plase?
 R: Nu pot sa va dau un numar exact, dar numai in unele dintre cele 21 de intreprinderi verificate s-a constat lipsa lor. Dar acest fapt vorbeste si despre cultura productiei, dar si despre cultura inspectiei realizate. Eu nu neg ca poate inainte nici organul de control bulgar nu si-a facut treaba cum trebuie si nu a impus sanctiunile necesare. Dar sa nu va ganditi ca  inspectorii nostri nu au sanctionat pana acum o serie de firme din cauza unor lipsuri. Priviti si acest aspect, atunci cand o persoana are un autoturism, politistii de la circulatie nu-l invata cum sa-si repare masina si cum sa o conduca, ci numai il sanctioneaza in cazul in care incalca regulamentul. Cam acesta este sensul controlului. 
 I: Care este calitatea marfurilor noastre din angrouri  si piete?
 R: Fiecare dintre noi merge la piete si targuri. Este destul de vizibil ca acestea nu se afla intr-o stare prea buna. Toata lumea vorbeste despre controlul calitatii. In Sofia se conteaza pe vigilenta a 130 de inspectori, iar obiectivele de comercializare a carnii sunt in jur de 60 000. In tarile membre ale UE exista ministere sau agentii separate care au specialisti in securitatea produselor alimentare. Veterinarii urmaresc in principal productia din hale. Sper ca in curand o structura de acest gen sa se creeze si in Bulgaria, deoarece pe aceasta cale vom garanta si mai bine securitatea acestor produse. In Bulgaria trebuie sa existe si o societate civila. Consumatorii si mediul de afaceri in loc sa conteze pe prevenire trebuie sa invete sa semnaleze organele veterinare in momentul in care observa nereguli. Acum cateva zile am fost la piata si am vazut expuse 17 carucioare de slanina. Era evident ca acest produs a fost obtinut din curtile oamenilor, probabil fara nici un fel de control veterinar. Imediat am sesizat organele de control si intr-o ora intreaga marfa disparuse.
 I: Din moment ce sustineti ca acest control intern este bun, cum s-a ajuns la faptul ca, din 11 decembrie 2006, Bruxelles-ul a inchis in mod surprinzator piata europeana pentru aproape 500 de unitati de prelucrare a carnii din tara noastra?    
 R: Decizia a fost luata in mare parte din cauza neglijentelor in domeniul igienei. Controlul realizat de inspectorii europeni a sanctionat aceasta neglijenta. Acesta nu este insa singurul motiv, nu trebuie sa se uite ca, pana la urma, Europa, in linii generale, tinde sa demonstreze lumii ca noile tari care au aderat la UE vor fi controlate extrem de bine. Astfel de ingradiri au existat si pentru tarile din valul de extindere anterior. Si, apoi, toate statele membre fac obiectul unui control riguros din partea Serviciului de securitate al alimentelor al CE. De exemplu, daca acceptam ideea ca in Germania exista o mie de intreprinderi, dintre acestea exista intotdeauna 20% aflate la limita respectarii normelor si, din aceasta cauza, sunt inchise. Unele persoane le redeschid incercand sa indrepte neconcordantele, altii insa le inchid ca urmare a incalcarii regulilor si astfel aceste 20 de procente raman permanente. Intreprinderile noastre trebuie si ele sa se pregateasca pentru o situatie de acest gen. Faptul ca pe 2 februarie unele dintre ele vor primi aprobarea UE nu inseamna ca daca la urmatoarea inspectie se va constata unele neconcordante, nu vor fi inchise pana la executarea corectiilor.
 I: Dintre cele 60 de firme care exportau in UE, inspectorii dvs. au permis controlul expertilor europeni doar pentru jumatate din ele. De aici reiese ca o parte din unitatile de prelucrare a carnii au renuntat singure la ideea de a exporta pe pietele din UE. De ce?
 R: Presupun ca unele firme se tem de inspectorii CE. Altii renunta deoarece pentru export sunt necesari bani, mai ales pentru implementarea unei retele de distributie. Sa nu va ganditi ca daca au avut dreptul sa exporte pana la sfarsitul anului trecut, toate aceste 60 de firme s-au si folosit de acest drept. Ele insa trebuie sa inteleaga inca de pe acum ca pe data de 1 ianuarie 2008, Bruxelles-ul nu va intreba „vrei sau nu vrei” sa exporti in UE? Vor ramane numai acele intreprinderi care corespund normelor UE. Acum ma astept ca din 212 casarii sa ramana 120, iar din 590 de fabrici de mezeluri sa ramana in jur de 250.
 Acum am permis accesul la inspectiile expertilor europeni doar pentru 30 de firme, pentru care de altfel si garantam. Dintre celelalte 30 carora nu le-am permis sa fie testate de Europa, 12 sunt unitati de prelucrare a laptelui. Acestea nu au putut sa demonstreze ca au suficienta materie bruta conform normelor UE referitoare la numarul de bacterii. In unele locuri nu s-au creat in mod clar doua linii de productie. In comunitatea europeana se vor putea vinde doar acele produse care sunt fabricate din lapte crud si care corespund normelor sanitare. Sase intreprinderi au fost inchise definitiv. Iar cea mai mare parte a lor au  intrat in renovare. De asemenea s-au descoperit si unele scapari in fondul de cladiri si in cel al dotarilor tehnologice, scapari care pot duce la situatia ca produsul finit sa se amestece cu produsul brut in care exista bacterii peste norma admisa. S-au constatat omisiuni  si in sistemul de provenienta al materiei prime. De exemplu, la productia de mezeluri, de unde provine carnea, de la ce fel de animale, unde se depoziteaza si cum este pregatita pentru prelucrare, daca sunt respectate normele de igiena etc?
 I: Care sunt primele rezultate ale verificarilor expertilor europeni care au inceput in urma cu cateva zile la noi in tara?
 R: Serviciul alimentar al CE a inceput inspectia pe data de 22 ianuarie. Cel mai mult suntem ingrijorati de casarii. In timpul verificarilor, expertii au impus o noua cerinta care ne-a luat prin surprindere. Se cere existenta a doua linii de prelucrare, una cu materie prima care sa corespunda normelor UE si una in afara normelor. Cele doua linii nu trebuie sa fie montate in aceeasi sala de productie. Expertii europeni au intrat in halele de productie si in lunile octombrie si noiembrie, dar nimeni pana acum nu a pus conditia ca cele doua linii sa fie amplasate in sali diferite. L-am anuntat deja pe ministrul agriculturii Nihat Kabil, care la intalnirea recapitulativa de pe data de 2 februarie le va reaminti expertilor ca aceasta cerinta se pune post-factum. Este inca devreme sa ne pronuntam daca aceasta cerinta va reduce si mai mult piata din UE pentru laptarii bulgari. Pe de alta parte, casariile sunt bune – ele atesta originea laptelui, despart materia bruta de la ferma pana la unitatea de prelucrare si respecta cerintele de prelucrare separata. La sectorul „Carne”, in urma verificarilor expertilor europeni avem deja o firma care a obtinut o nota excelenta. Este vorba de un abator de pasari din satul Okop, Iambul.
 I: Exista pericolul ca Bruxelles-ul sa interzica intregul export de produse alimentare al Bulgariei din cauza unor rezultate rele ale misiunii actuale?
 R: Nu ma astept la asa ceva. Expertii nu pot opri o intreprindere cum este de exemplu cea din satul Okop.
 I: Ce anume trebuie sa stie producatorii despre misiunile permanente ale CE?
 R: Pe 11 decembrie, anul trecut, serviciile veterinare ale tarilor membre nu au permis accesul pe piata lor a 486 de casarii si unitati de prelucrare a carnii din Bulgaria. Dintre aceste unitati, doar sapte si-au facut curaj pentru noua verificare, dar am permis ca numai una sa se prezinte pentru testarea expertilor europeni, una pentru care garantam. E vorba de abatorul de pasari „Gala M” S.A. La urmatoarele noastre verificari, vom imparte unitatile de prelucrare a carnii si laptelui in trei grupe.  Unele pe care le vom inchide din cauza faptului ca nu au facut nici un fel de efort pentru modernizarea lor. Altele care vor avea recomandari pentru inlaturarea unor neconcordante minore si bineinteles ca vom stimula intreprinderile legat de care am constatat ca sunt gata in proportie de  99% pentru testul UE. Unitatile  trebuie sa se obisnuiasca si cu noua forma de control in UE. Deoarece factorul de baza in comunitate este autocontrolul, iar pentru productie sa garanteaza producatorul. Acest fapt inseamna ca intreprinderile trebuie sa se gandeasca serios pentru a angaja specialisti veterinari care sa lucreze pentru ei, dar sa se gandeasca si la construirea unor laboratoare proprii care vor fi acreditate de noi.

 

Sursa : ROMPRES

 

29-01-2007, Vizualizari 1795
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.