Bursita olecraniană (de cot)

©

Autor:

Bursita olecraniană reprezintă inflamația dureroasă apărută la nivelul bursei care protejează olecranul, apofiza extremității superioare a ulnei. Bursa olecraniană este o membrană sinovială a cărei funcție principală este aceea de a permite olecranului osos să alunece în timpul flexiei și extensiei cotului. În condiții normale, bursa olecraniană conține o cantitate limitată de lichid. Umplerea bursei cu lichid suplimentar determină apariția bursitei și implicit a simptomatologiei asociate. Durerile intense de cot și umflăturile locale sunt principalele simptome ale bursitei de cot. (1) (2) (3)

Cauze și factori de risc

Traumatismele acute și repetitive, precum și infecțiile septice, reprezintă principalele cauze ale inflamației bursei olecraniane. Inflamarea bursei poate fi asociată și cu o serie de afecțiuni inflamatorii, precum artrita reumatoidă, artrita psoriazică sau guta, dar și cu anumite boli cronice, precum diabetul, HIV sau alcoolismul. Deși nu se cunosc lucruri cu privire la incidența generală, studiile retrospective arată că bursita olecraniană afectează preponderent bărbații cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani. (1) (2)

Semne și simptome

Umflarea graduală a cotului reprezintă adesea primul simptom al bursitei olocraniane. Pe măsură ce umflarea continuă, apar dureri locale, de intensitate ușoară sau medie. Durerea se agravează în timpul mișcărilor cotului și poate să devină intensă în timpul aplicării de presiune directă pe cot. În cazul unei bursite septice, pielea cotului poate să devină roșie și caldă la atingere. Ocazional, bursita olecraniană septică poate să se deschidă spontan și să dreneze puroi. (1) (2) (4)

Diagnostic

Majoritatea cazurilor de bursită de cot sunt diagnosticate în urma unei evaluări clinice, fără a fi necesare teste obiective de diagnostic. Aspirația și analiza bursei sunt necesare pentru un diagnostic precis, care să excludă o eventuală infecție subiacentă. În cazul unei bursite septice, medicul va evalua, de asemenea, prezența sepsisului sistemic printr-o evaluare a semnelor vitale și a testelor serice de laborator. Radiografia cotului ar putea fi necesară pentru evidențierea unor depozite de calciu sau a unor fracturi sau rupturi osoase, care pot determina simptomatologia. Pentru excluderea altor afecțiuni, pot fi necesare inclusiv teste de sânge. (1) (3) (5)

Tratament

Tratamentul depinde în mare măsură de tipul bursitei. Dacă bursita nu este de natură infecțioasă, tratamentul poate presupune:

  • evitarea activităților care determină creșterea presiunii asupra zonei cotului;
  • administrarea de medicamente antiinflamatoare și antialgice (pentru diminuarea inflamației și a durerii);
  • utilizarea unor cotiere pentru cot;
  • injecții cu corticosteroizi (pentru gestionarea durerilor intense);
  • drenarea lichidului prin aspirație cu ac (realizată exclusiv de către medic).


Dacă medicul suspectează că bursita se datorează unei infecții, aspirarea fluidului din bursă este de cele mai multe ori necesară. Îndepărtarea lichidelor ajută la ameliorarea simptomelor, iar lichidul extras din bursă va putea fi examinat în laborator, pentru a identifica bacteriile prezente. Astfel, va putea fi ales antibioticul cel mai potrivit pentru tratament. În majoritatea cazurilor, tratamentul cu antibiotice începe înainte de sosirea rezultatului de laborator, pentru a preveni progresia infecției. (1) (2) (3) (4)

Tratamentul chirurgical este necesar pentru pacienții cu infecții recurente sau pentru cei la care tratamentele non-chirurgicale nu funcționează. Intervenția chirurgicală recomandată în astfel de situații (bursectomie) presupune îndepărtarea bursei. Majoritatea pacienților care necesită chirurgie de îndepărtare a bursei olecraniane prezintă o formă infecțioasă. Operația nu deranjează mușchii, ligamentele sau structurile articulare. (2) (3) (4)

Recomandări pentru pacienți

Bursita olecraniană este o afecțiune relativ frecventă, care în majoritatea cazurilor nu afectează sănătatea generală a organismului, dar care poate restricționa mișcările normale ale cotului, limitând astfel activitățile normale, precum scrierea. Atunci când este cauzată de o infecție, bursita de cot se asociază cu simptome sistemice, precum febră sau stare de rău. În astfel de cazuri, prezența la medic este obligatorie. În cazurile de o severitate redusă, în care durerea nu este prezentă, se recomandă evaluarea periodică a bursei, de către un medic specialist. (1) (2) (4)


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum