Căldura extremă în trimestrul trei de sarcină a fost asociată cu riscul de naștere prematură

©

Autor:

Căldura extremă în trimestrul trei de sarcină a fost asociată cu riscul de naștere prematură
Un studiu recent condus de Monash University și publicat în JAMA Pediatrics a analizat 1,2 milioane de nașteri din Sydney pe parcursul a două decenii, evidențiind o asociere puternică între riscul de naștere prematură și expunerea la temperaturi extreme de căldură în trimestrul al treilea de sarcină. Interesant, studiul sugerează că nivelul de vegetație din împrejurimile rezidențiale ale persoanei gravide ar putea reduce această asociere cu temperaturile extreme.
Cercetarea subliniază necesitatea ca serviciile de sănătate să se pregătească pentru o creștere a nașterilor premature pe măsură ce clima se încălzește. A fost definită căldura excesivă ca temperaturi trimestriale peste percentila 95 a distribuțiilor trimestriale pe perioada de 20 de ani.

Analizând nașterile, inclusiv 63.144 de nașteri premature, cercetătorii au corelat aceste date cu informații istorice despre temperatura, acoperirea cu arbori și nivelurile generale de verdeață obținute din imagini de satelit. S-a concluzionat că expunerea la căldură extremă, atât ziua cât și noaptea, în trimestrul al treilea, este puternic asociată cu riscuri crescute de naștere prematură, o asociere care nu a fost observată în primul sau al doilea trimestru. Această legătură există pentru toate nivelurile de verdeață la nivel de zonă, deși forța asocierii a fost ușor diminuată pentru femeile care trăiesc în zone cu mai mulți arbori și alte forme de vegetație.

A/Prof Shanshan (Shandy) Li, autorul principal al studiului, subliniază că prezența vegetației, în special a arborilor, are potențialul de a atenua nivelurile de căldură și de a reduce riscurile de naștere prematură asociate cu căldura. De asemenea, verdeața are efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale dincolo de sarcină și naștere, sugerând integrarea strategiilor de atenuare a căldurii, cum ar fi creșterea spațiilor verzi, în planificarea urbană pentru îmbunătățirea sănătății publice.

Profesorul Yuming Guo, autorul senior al studiului, evidențiază importanța înțelegerii impacturilor temperaturilor extreme asupra nașterii și dezvoltarea strategiilor pentru a atenua riscurile, având în vedere creșterea proiectată a temperaturilor extreme pe măsură ce planeta noastră se încălzește. Această cercetare adaugă la dovezile emergente care leagă temperaturile ambientale prenatale de consecințe asupra nașterii și subliniază importanța somnului și a odihnei în contextul sănătății, inclusiv al efectelor asupra sarcinii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-02-2024 | creare: 29-02-2024 | Vizite: 452
Bibliografie
Study links extreme heat exposure in third trimester to increased preterm birth risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240226/Study-links-extreme-heat-exposure-in-third-trimester-to-increased-preterm-birth-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburările de somn în sarcină aproape dublează riscul de naștere prematură
  • Nașterile premature pot avea și cauză genetică
  • Amânarea clampării cordonului ombilical după naștere ar putea salva viața bebelușilor prematuri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum