Cât de mult păr e normal să cadă pe zi?
Autor: Mancaș Mălina

Căderea acestor fire este considerată nepatologică, adică normală. Căderea devine excesivă când depășeÈ™te 100 fire de păr/zi. Pentru a diferenÈ›ia căderea nepatologică de cea patologică, trebuie înÈ›eles procesul de creÈ™tere È™i cădere a părului. Fiecare fir de păr de pe scalpul uman are un ciclu de viață. După finalizarea ciclului de viață acesta va cădea în mod natural- nepatologic – lăsând loc creÈ™terii unor noi fire de păr. Foliculul de păr este o structură anatomică implicată în producerea È™i căderea firelor.
Firul de păr parcurge 3 etape ale ciclului de viață:
- Faza anagenă – faza de creÈ™tere;
- Faza catagenă – faza de degradare;
- Faza telogenă – faza de repaus.
Faza de creÈ™tere (anagenă) este o perioadă ce durează între 2-8 ani, urmată de o perioadă scurtă, de 2-4 săptămâni, în care foliculul este aproape în totalitate degradat (faza catagenă). Faza de repaus (telogenă) durează 2-4 luni. Faza anagenă apare atunci când celulele rădăcinii firului de păr cresc È™i produc un nou fir de păr. Astfel, părul creÈ™te în lungime. Se pare că firul de păr creÈ™te cu aproximatv 1 cm la fiecare 28 de zile. Faza catagenă este una de tranziÈ›ie când firul de păr nu mai creÈ™te ci stagnează, iar faza telogenă apare când firul se opreÈ™te complet din crescut.
O serie de factori pot influenÈ›a creÈ™terea È™i căderea părului, cădere temporară sau permanentă. Cele mai comune cauze sunt medicamentele, radioterapia, chimioterapia (află de ce chimioterapia produce căderea părului de aici), expunerea la compuÈ™i chimici, factori hormonali sau nutriÈ›ionali, factori genetici, boli tiroidiene, boli dermatologice, stresul, alimentaÈ›ia, anumite cosmetice. Poate fi È™i o cădere temporară, de exemplu după naÈ™tere, după o intervenÈ›ie chirurgicală, în perioada de recuperare după o boală, după întreruperea administrării anticoncepÈ›ionalelor.
Căderea părului poate fi evaluată prin metode neinvazive, semi-invazive sau invazive. Cele neinvazive includ numărarea firelor căzute zilnic, testul standard de numărare după spălare, numărătoarea de 60 secunde, fotografierea globală a scalpului, dermatoscopia, analiza greutății părului, examinarea morfologică, fototricograma, testul TrichoScan. Metodele semi-invazive includ tricograma și tricograma pe unitate de arie. Metoda invazivă este biopsia scalpului.
Dacă observi o accelerare a căderii părului, inclusiv în timpul spălării sau pieptănării, poÈ›i consulta un medic dermatolog pentru a identifica la timp posibila problemă de sănătate. Medicul dermatolog îÈ›i poate spune dacă te confrunÈ›i sau nu cu o problemă de cădere a părului.
(2) Pathophysiology of hair loss, link: http://www.actforlibraries.org/pathophysiology-of-hair-loss/
(3) Hair evaluation methods: merits and demerits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2938572/
(4) Normal Hair loss, link: http://www.newhealthguide.org/Normal-Hair-Loss.html
(5) Evaluation of daily hair counts, link: https://www.karger.com/Article/PDF/247744
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Caderea parului in zona din fata a capului
- Psoriazisul si caderea parului
- Cosuri pe scalp, chelire locala si mancarimi
- Exista vreun tratament de regenerare?
- Caderea parului /iritatii si matreata
- Caderea parului :(
- Căderea părului.
- Intrebare legata de caderea parului
- Caderea parului..mostenire sau stres?