Cât de mult păr e normal să cadă pe zi?

©

Autor:

Cât de mult păr e normal să cadă pe zi?
Majoritatea persoanelor au în jur de 100.000 de fire de păr pe scalp. Fiecare folicul de păr trece prin anumite etape, iar căderea firelor de păr la finalul ciclului de viață este un proces natural, făcând loc pentru fire noi de păr.  Acest lucru devine un motiv de îngrijorare când rata căderii crește și depășește rata creșterii noilor fire de păr.

Căderea acestor fire este considerată nepatologică, adică normală. Căderea devine excesivă când depășește 100 fire de păr/zi. Pentru a diferenția căderea nepatologică de cea patologică, trebuie înțeles procesul de creștere și cădere a părului. Fiecare fir de păr de pe scalpul uman are un ciclu de viață. După finalizarea ciclului de viață acesta va cădea în mod natural- nepatologic – lăsând loc creșterii unor noi fire de păr. Foliculul de păr este o structură anatomică implicată în producerea și căderea firelor.

Firul de păr parcurge 3 etape ale ciclului de viață:
  • Faza anagenă – faza de creștere;
  • Faza catagenă – faza de degradare;
  • Faza telogenă – faza de repaus.

Faza de creștere (anagenă) este o perioadă ce durează între 2-8 ani, urmată de o perioadă scurtă, de 2-4 săptămâni, în care foliculul este aproape în totalitate degradat (faza catagenă). Faza de repaus (telogenă) durează 2-4 luni. Faza anagenă apare atunci când celulele rădăcinii firului de păr cresc și produc un nou fir de păr. Astfel, părul crește în lungime. Se pare că firul de păr crește cu aproximatv 1 cm la fiecare 28 de zile. Faza catagenă este una de tranziție când firul de păr nu mai crește ci stagnează, iar faza telogenă apare când firul se oprește complet din crescut.

Conform Academiei Americane de Dermatologie, este normal ca aproximativ 50-100 de fire de păr să cadă zilnic. Este considerată o pierdere normală, lăsând loc creșterii unor noi fire de păr. Căderea a mai mult de 100 de fire de păr zilnic este considerată patologică.

O serie de factori pot influența creșterea și căderea părului, cădere temporară sau permanentă. Cele mai comune cauze sunt medicamentele, radioterapia, chimioterapia (află de ce chimioterapia produce căderea părului de aici), expunerea la compuși chimici, factori hormonali sau nutriționali, factori genetici, boli tiroidiene, boli dermatologice, stresul, alimentația, anumite cosmetice. Poate fi și o cădere temporară, de exemplu după naștere, după o intervenție chirurgicală, în perioada de recuperare după o boală, după întreruperea administrării anticoncepționalelor.

Mai multe despre căderea părului sau alopecie, aici.

Căderea părului poate fi evaluată prin metode neinvazive, semi-invazive  sau invazive. Cele neinvazive includ numărarea firelor căzute zilnic, testul standard de numărare după spălare, numărătoarea de 60 secunde, fotografierea globală a scalpului, dermatoscopia, analiza greutății părului, examinarea morfologică, fototricograma, testul TrichoScan. Metodele semi-invazive includ tricograma și tricograma pe unitate de arie. Metoda invazivă este biopsia scalpului.

Dacă observi o accelerare a căderii părului, inclusiv în timpul spălării sau pieptănării, poți consulta un medic dermatolog pentru a identifica la timp posibila problemă de sănătate. Medicul dermatolog îți poate spune dacă te confrunți sau nu cu o problemă de cădere a părului.

Data actualizare: 25-07-2017 | creare: 25-07-2017 | Vizite: 32255
Bibliografie
(1) Do you have hair loss or hair shedding?, link: https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/hair-care/hair-loss-vs-hair-shedding
(2) Pathophysiology of hair loss, link: https://www.actforlibraries.org/pathophysiology-of-hair-loss/
(3) Hair evaluation methods: merits and demerits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2938572/
(4) Normal Hair loss, link: https://www.newhealthguide.org/Normal-Hair-Loss.html
(5) Evaluation of daily hair counts, link: https://www.karger.com/Article/PDF/247744
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Căderea părului se intensifică iarna
  • De ce chimioterapia produce căderea părului?
  • De ce testosteronul influențează pilozitatea?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum