De ce testosteronul influențează pilozitatea?

©

Autor:

De ce testosteronul influențează pilozitatea?
Testosteronul este cel mai important hormon masculin, prezent și la femei în cantități mai mici. Este important pentru modificările fizice ce au loc pe durata pubertății, cum ar fi dezvoltarea organelor sexuale, pentru caracteristicile tipice adulte masculine, părul facial și corporal, îngroșarea vocii etc.

Acest hormon acționează și la nivel celular pentru producția spermei, ajută la creșterea oaselor și musculaturii, influențează libidoul. În cazul femeilor, testosteronul este implicat în producția hormonului luteinizant și a hormonului de stimulare foliculară.

Citiți mai multe despre rolul testosteronului în organism.

Are impact și asupra pielii și a părului. Crește producția de sebun (seboree) și controlează creșterea și pierderea părului din anumite zone ale corpului.

Mecanismele fiziologice

Foliculii de păr se dezvoltă din primul trimestru de sarcină. În această perioadă, întreaga suprafață corporală, mai puțin palmele, tălpile, buzele și mucoasele sunt acoperite cu păr fin numit lanugo. Fiecare folicul deține un cod genetic individual, ce dirijează dezvoltarea, durata de viață și creșterea sau căderea firului. Hormonii masculini joacă un rol important în pierderea părului de cauză androgenă, chiar dacă nivelul hormonilor este în limite normale, sensibilitatea genetică a foliculilor variind individual.

Cantitatea, culoarea și textura firului de păr este dată de informația genetică, dar și hormonii joacă un rol în acest caz. Creșterea părului ca răspuns la acțiunea testosteronului diferă pentru diferite zone corporale, putând favoriza creșterea părului în anumite zone și reducerea sau căderea în altele. Funcțiile genetice joacă un rol esențial în expresia unei enzime numite 5-alfa reductaza, ce transformă testosteronul în compusul dihidrotestosteron ce alterează dezvoltarea normală a părului, ducând la tendința de cădere a părului, în timp ce metaboliții dihidroepiandrosteron și androstenediona sunt responsabili de creșterea excesivă a părului.

Efectul testosteronului asupra creșterii părului la bărbați

În cazul bărbaților, un nivel redus de păr facial, corporal sau pubian începând de la pubertate este un posibil simptom al deficienței androgenice. Acest deficit afectează dezvoltarea și calitatea vieții, fiind însă și alte simptome și investigații care stabilesc diagnosticul. Este cauzat de afecțiuni genetice, de unele medicamente sau de afecțiuni hormonale.

Dihidrotestosteronul este cel mai important metabolit al testosteronului ce influențează creșterea sau căderea părului. În cazul androgeno-sensibilității unui indiviv, în zona scalpului foliculii de păr se reduc, ducând la apariția alopeciei androgenice masculine, manifestate prin căderea părului în zona vertexului, regiunea fronto-temporală sau căderea completă a părului.

Mai multe despre alopecia androgenică, aici.

Efectul testosteronului asupra creșterii părului la femei

Dihidrotestosteronul joacă un rol secundar în pierderea părului la femei, metaboliții dihidroepiandrosteron (DHEA) și androstenediona fiind principalii responsabili de căderea sau creșterea părului la femei. În cazul persoanelor de gen feminin, alopecia se manifestă mai puțin în regiunile fronto-temporale.

Creșterea excesivă a firelor de păr pe corp și față poartă numele de hirsutism, firele crescând  mai ales în zona facială, deasupra buzei superioare, pe zona sânilor, abdomenul inferior, coapse, partea inferioară a spatelui, și mai rar pe piept, pe stern, pe abdomenul superior și pe zona superioară a spatelui.

Este o afecțiune cauzată mai ales de producția excesivă de hormoni androgeni de către ovare, un simptom al unor tumori sau al ovarelor polichistice, dar pot fi și alte cauze. Definește un fenotip masculin, caracteristicile lui privind creșterea părului, fiind manifestate însă la femei. Este un mecanism controlat prin creșterea ratei LH-FST, creșterea excreției GnRH (gonadoliberina) și metabolismul insulinic la femei cu sindromul ovarelor polichistice.

Citiți mai multe informații despre hirsutism.

Este o problemă cu impact negativ asupra sănătății fizice și psihosociale, fiind nevoie de o abordare interdisciplinară, și anume de ajutorul medicului endocrinolog, medicului dermatolog, medicului ginecolog și a esteticianului, pentru opțiuni combinate de tratament.

Data actualizare: 16-03-2019 | creare: 25-01-2017 | Vizite: 11116
Bibliografie
(1) Low testosterone, Andrology Australia, link: https://www.andrologyaustralia.org/your-health/testosterone/
(2) Impact of testosterone on hair and skin, Endocrinology and Metabolic Syndrome, link: https://www.omicsonline.org/open-access/impact-of-testosterone-on-hair-and-skin-2161-1017-1000187.php?aid=59770
(3) Hirsutism in women, American Family Physician, link: https://www.aafp.org/afp/2012/0215/p373.html
(4) Hirsutism and Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), American Society for Reproductive Medicine, link: https://www.asrm.org/BOOKLET_Hirsutism_and_Polycystic_Ovary_Syndrome_PCOS/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căderea părului
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • MIT: Căderea părului se intensifică iarna
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum