De ce chimioterapia produce căderea părului?

©

Autor:

De ce chimioterapia produce căderea părului?
Căderea părului este unul dintre efectele adverse ale chimioterapiei pentru tratamentul cancerului. Afectează nu doar părul de pe scalp, ci și în unele cazuri sprâncenele, genele, părul facial sau corporal.

Nu toate tratamentele chimioterapice cauzează slăbirea firului de păr, iar efectul este diferit de la pacient la pacient. În cazul inițierii unui astfel de tratament, medicul oncolog va oferi indicații privind efectele și la ce se poate aștepta pacientul pe durata chimioterapiei.

Unii pacienți își pot pierde tot părul pe durata tratamentului, în timp ce alții nu pierd deloc păr. Medicamentele folosite în chimioterapie pot cauza:
 • scăderea rezistenței firului de păr;
 • pierderea parțială a părului, sau pierderea unor porțiuni de păr;
 • pierdere completă a părului (alopecie).

Mecanismul de cădere a părului

Chimioterapia distruge celulele care se dezvoltă rapid, cum este cazul celor canceroase. Firele de păr cresc și ele rapid, asfel că medicamentul chimioterapic le asociază cu celulele dăunătoare, afectându-le. Medicamentele afectează țesutul din jurul rădăcinii firului de păr (foliculul pilos), ceea ce duce la căderea firului. Un folicul pilos afectat duce la slăbirea firului de păr, care se poate rupe și poate cădea cu ușurință. Medicația poate afecta și ADN-ul și materialul genetic de la nivelul firului de păr, astfel că nu vor apărea fire noi de păr pe durata tratamentului, iar firele deja crescute nu se vor mai dezvolta.

Căderea părului depinde de anumiți factori, cum ar fi:
 • tipul medicamentului administrat sau al combinației de medicamente;
 • doza medicației;
 • sensibilitatea individului la medicament;
 • tratamentul medicamentos administrat în trecut.

Nu doar chimioterapia produce căderea părului, ci și radioterapia. De obicei acest efect se manifestă după 2 săptămâni de la inițierea tratamentului și se accelerează după 1-2 luni. Scalpul devine foarte sensibil la spălare, atingere, periere.

Nu toți pacienții prezintă acest efect advers! Căderea părului nu depinde doar de tipul medicamentului, ci și de fiecare pacient în parte. Medicamentele acționează diferit la fiecare pacient, astfel că unor persoane le poate cădea tot părul, în timp ce alți pacienți care beneficiază ce același tratament nu se confruntă cu acest efect advers.

Ce pot face pacienții?

 • Se pot achiziționa peruci, mai ales în cazul femeilor și copiilor. Cele naturale sunt mai aspectuoase, dar mai scumpe și mai dificil de întreținut, comparativ cu cele sintetice.
 • De asemenea, se pot purta pălării, berete sau eșarfe pe cap, pe durata tratamentului.
 • Sunt indicate loțiunile de protecție solară dacă nu se acoperă scalpul în totalitate.
 • Dacă se pierd doar porțiuni de păr pe anumite zone, se poate tăia părul, pentru a minimiza acest efect. De asemenea, tăierea părului face ca greutatea din firul de păr să se reducă și odată cu aceasta și riscul ca firele să mai cadă așa mult. În acest caz, dacă părul rămas produce prurit, puteți apela la raderea lui, până la finalizarea tratamentului.
 • Sunt indicate șampoanele pentru scalp sensibil, fără parfum sau coloranți.
 • Se recomandă evitarea perierii sau frecării excesive a scalpului.
 • Este contraindicată vopsirea părului și aplicarea tratamentelor pentru păr tip permanent.

Deși există unele posibile tratamente ce previn căderea părului, acestea nu funcționează de fiecare dată și nu garantează eficiența. Cel mai bine este ca persoanele care urmează astfel de tratamente medicamentoase să se familiarizeze treptat cu ideea că părul este posibil să cadă. Printre posibilele tratamente se numără: crioterapia scalpului pe durata tratamentului chimioterapic și tratamente cu Minoxidil (Rogaine) - medicament aprobat împotriva căderii părului, însă niciunul nu s-a dovedit până în prezent cu eficiență maximă dovedită în toate cazurile.

Cum ajutați părul să se regenereze și să crească iar?

După întreruperea tratamentului, după câteva săptămâni sau luni, părul începe să crească iar. Pot exista arii unde pierderea părului este permanentă, în funcție de dozele de medicament sau de radiații administrare. Se pot utiliza produse pentru accelerarea creșterii părului, cum ar fi Minoxidil. Părul care crește poate avea aspect, textură și culoare diferită. Nu sunt recomandate uscătoarele de păr, ondulatoarele sau periile de îndreptate, pentru a preveni afectarea părului. Adoptați o dietă echilibrată pentru a-i oferi organismului toți nutrienții de care are nevoie pentru creșterea sănătoasă a părului.

Data actualizare: 16-02-2019 | creare: 25-01-2017 | Vizite: 15710
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Depistarea precoce a cancerului la femeie
 • Căderea părului la copii (alopecia la copii)
 • Caderea parului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum