MIT: Căderea părului se intensifică iarna

©

Autor:

MIT: Căderea părului se intensifică iarna

FALS

Deși este vehiculată ideea conform căreia părul prezintă o tendință mai mare de cădere iarna, studiile în acest sens infirmă acest lucru. În sezonul rece părul este predispus la rupere din cauza lipsei de hidratare, însă nu la cădere propriu-zisă. Căderea părului este cauzată de slăbirea rădăcinei și de afectarea foliculului. Căderea și regenerarea firelor de păr sunt procese normale, în anumite limite.

Zilnic, pierdem în jur de 50-100 de fire de păr iar procesele fiziologice care influențează căderea sau creșterea firelor de păr includ hormoni, deficiențe nutritive, neuromediatori, biomolecule, procese de îmbătrânire, boli metabolice sau endocrine, medicamente, dermatite atopice, factori psihologici sau modificări de temperatură.

Creșterea firelor de păr prezintă trei etape: anagenă (faza de creștere), catagenă (faza de involuție) și telogenă (faza în care firele de păr moarte sunt eliminate), urmată de regenerare în ciclul următor de creștere. Aproximativ 85% din firele de păr de pe scalp sunt în faza anagenă, în timp ce restul sunt în fazele catagenă și telogenă. În momentul în care procentul firelor în faza telogenă crește, se manifestă alopecia, sau căderea excesivă a părului.

Citiți aici mai multe despre căderea părului și principalele cauze care o produc.

Alopecia sezonieră este de tipul telogen effluvium, fiind predominantă vara și la începutul toamnei, și mai redusă iarna. Telogen effluvium reprezintă creșterea procentului de foliculi capilari în faza telogen, de repaus a creșterii firelor de păr și durează aproximativ 100 de zile, după care  este urmată de faza de creștere, faza anagenă. Se manifestă ca o rărire difuză a firelor de păr. (1, 3)

Un studiu care a durat 6 luni a arătat că oamenii pierd mai puțin păr iarna. Iarna, ziua este mai scurtă, lucru ce favorizează producția de melatonină și prolactină, hormoni produși pe timp de noapte și asociați printre altele și cu reglarea ciclul creșterii părului. Un studiu publicat în The British Journal of Dermatology (2004) a arătat că melatonina favorizează regenerarea părului și reduce căderea. Studiul a fost realizat in vivo pe un grup de 40 de femei. (2)

Un alt studiu realizat în cadrul Departamentului de Dermatologie al Spitalului Universitar din Zurich a dus la aceeași concluzie. Au fost monitorizate timp de 6 ani 823 de femei. Criteriile de excluziune au inclus lipsa unui istoric de alopecie, boli sistemice sau utilizarea unor medicamente ce ar fi putut cauza căderea părului (cum e cazul medicamentelor chimioterapice). S-a utilizat ca metodă de evaluare a căderii părului tricoscopia. Aceasta a presupus prelevarea a minimum 50 fire de păr smulse din rădăcină de pe scalp – zona frontală și occipitală. Pe tricogramă (rezultatul tricoscopiei) au fost analizate fazele telogenice ale firelor de păr comparativ cu fluctuațiile sezoniere.

Firele de păr prezintă caracteristici diferite, inclusiv vizibile (rădăcina), de la o fază la alta. Analiza lor morfologică a dus la concluzia că cea mai pronunțată alopecie sezonieră se manifestă în lunile iunie și iulie, dar și la începutul toamnei, pe când cea mai redusă a fost semnalată în sezonul de iarnă. (4)

O degradare a părului în perioada iernii ar putea fi cauzată de o deshidratare în zona scalpului. Sunt recomandate șampoanele hidratante, pentru a preveni uscarea scalpului și a firelor de păr, ce ar putea duce la ruperea acestora.

Data actualizare: 06-11-2015 | creare: 06-11-2015 | Vizite: 4878
Bibliografie
(1) Seasonal hair loss, link: https://www.medicaljb.com/article.aspx?jrid=427
(2) Melatonin increases anagen hair rate in women with androgenetic alopecia or diffuse alopecia: results of a pilot randomized controlled trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14996107
(3) Seasonal hair loss, Medical Journal of Babylon -Vol.7- No. 1-2-2010
(4) Seasonality of hair shedding in healthy women complaining of hair loss, link: https://www.derma-haarcenter.ch/files/Directory/Publikationen/Seasonality+of+hair+loss.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce chimioterapia produce căderea părului?
  • De ce testosteronul influențează pilozitatea?
  • Peste 200 de gene implicate în apariția cheliei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum