CellScope Oto – un otoscop întâlnește un smartphone

©

Autor: Redacția ROmedic

CellScope Oto – un otoscop întâlnește un smartphone
Unul dintre cele mai puternice trenduri actuale în domeniul medical este introducerea de noi gadgeturi, care să răspundă prompt și simplu problemelor de sănătate cu care se confruntă individul modern. Un dispozitiv tehnologic destinat urgențelor medicale este CellScope Oto, un otoscop inteligent de ultimă generație.

Instrumentul optic de dimensiuni reduse se atașează la telefonul mobil, având funcția de a examina canalul auditiv extern al timpanului. Astfel, părinții și copiii nu mai sunt nevoiți să se deplaseze până la cabinetul medicului de familie pentru examenul clinic, ci pot solicita opinia specialistului de la distanță. CellScope Oto poate fi folosit pentru a fotografia și filma, transmițând ulterior fișierele în memoria telefonului.

Instrumentul funcționează pe bază de firbră optică și utilizează atât setul de lentile speciale cu care este prevăzut, cât și camera integrată a telefonului. Imaginile rezultate surprind canalul auditiv extern al timpanului într-un format mărit, așa încât medicul să poată distinge aspectele patologice, analizând fiecare detaliu.

De asemenea, conducătorul științific al proiectului CellScope Oto – prof. dr. Wilbur Lam – a afirmat că imaginile surprinse cu ajutorul dispozitivului au o calitate foarte apropiată de aceea înregistrată de un otoscop profesional.

Conform NIH (National Institutes of Health), aproximativ 80% dintre copii dezvoltă cel puțin o infecție a urechii până la vârsta de trei ani. În astfel de cazuri, scenariul obișnuit este următorul: părintele măcinat de îngrijorare aleargă cu copilul suferind la cea mai apropiată unitate de primire urgențe pentru examinare, diagnosticare și tratament. CellScope Oto simplifică acest travaliu, singurul lucru pe care i-l solicită părintelui fiind acela de a face o fotografie, pe care să o trimită ulterior medicului specialist de gardă.

Deși în prezent otoscopul inteligent poate fi utilizat doar pe iPhone, compania CellScope promite adaptarea acestuia la toate tipurile de smartphone. Principalul obiectiv este acela de a transforma dispozitivul de ultimă generație într-un instrument indispensabil în fiecare locuință, asemenea termometrului.

Sursa: IEEE Spectrum

Data actualizare: 03-01-2019 | creare: 20-01-2015 | Vizite: 2082
Bibliografie
Diagnosing Ear Infections With a New Smartphone Gadget, link: https://spectrum.ieee.org/tech-talk/biomedical/devices/diagnosing-ear-infections-with-a-new-smartphone-gadget-
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: