Cât de eficiente sunt aplicațiile pentru telefon privind somnul?

©

Autor:

Cât de eficiente sunt aplicațiile pentru telefon privind somnul?
O evaluare a aplicațiilor pentru telefon privind somnul, realizată de cercetătorii de la Universitatea din Illinois și Facultatea de Medicină din cadrul Universității din New York, a arătat că cele mai multe au nevoie de îmbunătățiri și că nu oferă utilizatorilor informații de bază despre somn și nu folosesc metode deja cunoscute pentru îmbunătățirea somnului la cei care se confruntă cu tulburări cronice ale acestuia.

Într-o primă etapă, cercetătorii au identificat 369 de aplicații legate de somn disponibile pe iPhone și telefoanele Android, din care le-au selectat doar pe cele în limba engleză. Dintre acestea, au păstrat aplicațiile de tip alarmă care aveau minimum 1000 de evaluări de la utilizatori și aplicațiile de monitorizare a somnului cu cel puțin 100 de evaluări.

Cercetătorii au fost interesați de măsura în care aceste aplicații includeau aspecte pe care studiile din domeniu le-au demonstrat ca fiind benefice pentru somn. De exemplu, au urmărit dacă aplicațiile:
  • aveau mesaje prin care să ajute utilizatorii să își îndeplinească obiectivele privind somnul;
  • ofereau posibilitatea întăririi pozitive a obiceiurilor privind somnul;
  • ofereau informații generale despre somn, astfel încât utilizatorii să înțeleagă mai bine cum obiceiurile lor ajută sau interferează cu somnul.
Scopul cercetătorilor a fost de a vedea în ce măsură ajută aceste aplicații utilizatorii să își modifice obiceurile, astfel încât să reușească să doarmă mai bine.

Analiza a arătat că aplicațiile sunt în general ușor de navigat, au un design bun și ajută utilizatorii să își stabilească și urmărească obiectivele privind somnul. Unele oferă sunete din natură, melodii liniștitoare, imagini și culori, în timp ce altele folosesc sunetele albe, meditația ghidată sau sugestiile hipnotice. Însă mai puțin de jumătate dintre aplicații oferă informații generale despre somn (de exemplu, numărul de ore de somn recomandate în funție de vârstă) și mai puțin de 15% explică beneficiile odihnei și riscurile somnului insuficient (hipertensiunea arterială, diabetul, depresia, obezitatea).

Concluzia autorilor este că unele aplicații sunt mai bune decât altele, însă toate ar mai putea fi îmbunătățite.

Analiza a fost publicată în jurnalul medical Preventive Medicine Reports.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 18-04-2019 | creare: 14-04-2017 | Vizite: 891
Bibliografie
Study of sleep apps finds room for improvement, link: https://medicalxpress.com/news/2017-04-apps-room.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •