Cercetările leagă nivelurile scăzute de oxitocină de simptomele sindromului ovarului polichistic

©

Autor:

Cercetările leagă nivelurile scăzute de oxitocină de simptomele sindromului ovarului polichistic
Studiul prezentat în revista Current Issues in Molecular Biology explorează rolul oxitocinei în sindromul ovarelor polichistice (SOP), o tulburare endocrină complexă ce afectează femeile la vârsta reproductivă. Cercetarea se concentrează pe nivelurile de oxitocină în SOP, asocierea acestora cu simptomele SOP și efectele administrării de oxitocină.
Analiza include opt studii, dintre care cinci pe subiecți umani și trei pe animale, excluzând cercetările privind alte boli endocrine sau studiile realizate pe bărbați. Rezultatele relevă niveluri scăzute de oxitocină în ser la pacientele cu SOP, asociate cu probleme de fertilitate și variații ale greutății corporale, sugerând un posibil rol al disfuncției oxitocinei în dezvoltarea SOP.

Studiile umane investighează legătura dintre administrarea de oxitocină și fertilitate, fără a îmbunătăți fertilitatea în cazul pacientelor cu SOP, posibil datorită dozajului inadecvat sau metodelor de administrare. Un studiu a constatat niveluri mai scăzute de oxitocină la pacientele cu SOP față de controale, legând aceste niveluri de dezechilibre hormonale în axa hipotalamo-hipofizar-ovarian. Un studiu genetic a identificat variații în genele receptorului oxitocinei, sugerând o influență genetică asupra expresiei receptorului oxitocinei în SOP.

Studiile pe animale au evaluat efectele oxitocinei asupra tulburărilor metabolice și funcției uterine în modele de șobolani cu SOP. S-a observat că administrarea cronică de oxitocină reduce aportul alimentar și greutatea corporală, și a fost eficientă în reducerea greutății corporale și a grăsimii viscerale în modele de șobolani cu SOP indus.

În concluzie, studiul sugerează că oxitocina poate influența funcțiile metabolice și reproductive în SOP, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege potențialul său terapeutic. Studiul subliniază, de asemenea, necesitatea unor cercetări mai aprofundate privind impactul oxitocinei asupra comportamentului prosocial, relațiilor de cuplu și satisfacției sexuale în contextul sindromului ovarelor polichistice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 30-05-2024 | creare: 30-05-2024 | Vizite: 153
Bibliografie
Study links low oxytocin levels to symptoms of polycystic ovary syndrome, link: https://www.news-medical.net/news/20240529/Study-links-low-oxytocin-levels-to-symptoms-of-polycystic-ovary-syndrome.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metforminul în sarcină asociat cu un risc crescut de obezitate la copil
  • Metforminul la femeile însărcinate cu SOP reduce riscul de avort în sarcinile avansate și de naștere prematură
  • Oxitocina - hormonul dragostei - ar putea fi folosită pentru a trata tulburările cognitive precum Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum