Metforminul la femeile însărcinate cu SOP reduce riscul de avort în sarcinile avansate și de naștere prematură

©

Autor:

Metforminul la femeile însărcinate cu SOP reduce riscul de avort în sarcinile avansate și de naștere prematură
Metforminul face parte din clasa medicamentelor antidiabetice orale. Administrarea lui femeilor însărcinate cu SOP (sindromul ovarului polichistic) ar putea reduce șansele de avort în sarcinile avansate și de nașteri premature, dar nu influențează ratele de a dezvolta diabet gestațional.

Rezultatele aparțin unui studiu multicentric prezentat pentru prima dată la congresul anulal al Societății de Endocrinologie ENDO 2018.

Femeile care prezintă sindromul ovarului polichistic au un risc crescut de infertilitate, iar în cazurile fericite în care rămân însărcinate, acestea au un risc mult mai cescut de complicații asociate sarcinii, inclusiv de avort și prematuritate, respectiv diabet gestațional.

Potrivit Hormone Health Network, sindromul ovarului polichistic este o tulburare hormonală frecventă în rândul femeilor de vârstă reproductivă, afectând 10% dintre acestea. Citește pe larg despre SOP în articol.

La studiu au participat în total 487 femei însărcinate cu SOP cărora li s-a administrat randomizat 2000 mg metformin în fiecare zi sau placebo inactiv începând din primul trimestru și până au născut.

Doar 9 (5%) dintre cele 211 femei care au finalizat studiul din grupul care a primit metformin au suferit fie un avort în cel de-al doilea trimestru de sarcină și mai târziu sau au născut prematur la mai puțin de 37 de săptămâni, comparativ cu 23 (10%) din cele 223 femei care au primit placebo.

Studiul a prezentat o rată de abandon estimată la aproximativ 10%.

Investigatorii nu au identificat diferențe între cele două grupuri în ceea ce privește reducerea riscului de diabet gestațional în cele două grupuri, care crește el însuși riscul de complicații asociate sarinii.

În cadrul studiului, metformin a fost asociat cu temperarea creșterii în greutate pe durata sarcinii, ceea ce este un aspect pozitiv al tratamentului mai ales că indicele de masă corporală mediu al participantelor s-a situat la 29 kg/m2 ce corespunde supraponderii. De asemenea, excesul ponderal la femea gravidă presupune riscuri adiționale pentru evoluția sarcinii.


Sursa: Endocrine Society

Data actualizare: 07-07-2019 | creare: 04-04-2018 | Vizite: 1619
Bibliografie
Metformin lowers risk of late miscarriage, preterm birth in pregnant women with PCOS, link: https://www.endocrine.org/news-room/2018/metformin-lowers-risk-of-late-miscarriage-preterm-birth-in-pregnant-women-with-pcos
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii produși de țesutul adipos și rolul lor în sindromul ovarului polichistic
  • Beneficiile tratamentului pe termen lung cu metformin la femeile cu SOP (sindromul ovarului polichistic)
  • Metforminul în sarcină asociat cu un risc crescut de obezitate la copil
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum