Metforminul în sarcină asociat cu un risc crescut de obezitate la copil

©

Autor:

Metforminul în sarcină asociat cu un risc crescut de obezitate la copil
Metforminul este un antidiabetic oral considerat sigur pentru a fi administrat în timpul perioadei gestaționale. Potrivit unui studiu norvegian, copiii ai căror mame au utilizat metformin pe parcursul sarcinii au prezentat un risc crescut de a suferi de suprapondere sau obezitate la vârsta de 4 ani.

Femeilor diagnosticate su sindromul ovarului polichistic (SOP), diabet gestațional, diabet tip 2, respectiv obezitate li se prescrie frecvent metformin chiar și în timpul sarcinii, în special pentru reducerea riscului de complicații asociate sindormului ovarului polichistic.

 
Deși metforminul traversează bariera placentară, efectele pe termen lung ale expunerii intrauterine ale fătului la metformin sunt în continuare neclare, studiile conducând la rezultate contradictorii.

Contrar așteptărilor în urma unui studiu de monitorizare a două trial-uri randomizate controlate, copiii expuși in utero la metformin au o medie mult mai mare a greutății corporale la vârsta de 4 ani comparativ cu cei care nu au fost expuși, iar efectele devin evidente începând cu vârsta de 6 luni.

În studiu au fost incluși 182 copii, dintre care 26 (32%) dintre cei născuți din mame care au utilizat metformin pe durata sarcinii au prezentat suprapondere sau obezitate la vârsta de 4 ani, comparativ cu 14 (18%) din grupul placebo. Rezultatele au rămas neschimbate după ajustarea lor în funcție de complicațiile sarcinii, greutatea mamei pe durata sarcinii, greutatea placentei și durata de alăptare.

Concluziile au fost publicate în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Cercetătorii precizează că asocierea descoperită ar putea fi valabilă doar la femeile cu sindromul ovarului polichistic. Prin urmare, acestea trebuie tratate cu precauție, în timp ce studii suplimentare sunt obligatorii pentru a confirma relația dintre expunerea intrauterină la metformin și riscul de suprapondere/obezitate la copil.

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 05-03-2018 | creare: 05-03-2018 | Vizite: 4523
Bibliografie
Metformin in Pregnancy May Increase Childoof Obesity Risk, link: https://www.medscape.com/viewarticle/893193
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscurile obezității la femeile însărcinate (meta-analiză)
  • Metforminul ajută la controlul greutății femeilor obeze însărcinate
  • Scăderea în greutate poate ajuta femeile cu ovare polichistice să devină mame
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum