Cercetătorii au descoperit o formă de imunizare împotriva efectelor nocive ale emulgatorilor

©

Autor:

Cercetătorii au descoperit o formă de imunizare împotriva efectelor nocive ale emulgatorilor
Emulgatorii sunt aditivi alimentari adăugați în produsele alimentare procesate pentru a preveni separarea ingredientelor mixte. Studii anterioare au sugerat că consumul de anumiți emulgatori poate modifica microbiomul intestinal într-un mod care favorizează invazia microorganismelor în mucoasa protectoare a intestinului, ducând la inflamație cronică intestinală. Flagelina este o proteină exprimată de multe bacterii, care le permite să înoate și să se deplaseze, și care ar putea juca un rol cheie în promovarea acestei inflamații.
Pornind de la aceste cercetări anterioare, cercetătorii Melissa Kordahi și Benoit Chassaing de la Institut Cochin și Université Paris Cité, Franța, au ipotizat că imunizarea sistemului imunitar al intestinului împotriva flagelinei ar putea proteja împotriva efectelor negative ale consumului de emulgatori alimentari. Studiul pe modele animale a fost publicat în jurnalul PLOS Biology.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au imunizat șoareci împotriva flagelinei timp de câteva săptămâni și apoi i-au hrănit cu alimente care conțineau doi emulgatori comuni: carboximetilceluloză (E466) și polisorbat 80 (E433).

Au observat că șoarecii imunizați nu au experimentat invazia microorganismelor în mucoasa lor intestinală după ingestia de emulgatori. Mai mult, imunizarea a părut să protejeze și împotriva inflamației cronice intestinale și a disfuncțiilor metabolice normale observate după ingestia de emulgatori.

Implicații și concluzii

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că, după consumul de alimente cu emulgatori, șoarecii imunizați împotriva flagelinei au experimentat totuși schimbări în proporțiile diferitelor specii de microbi care alcătuiesc microbiomul lor intestinal. Acest lucru sugerează că efectele protectoare ale imunizării cu flagelină ar putea fi legate de efectele sale asupra funcției și mișcării microbilor, nu doar asupra compoziției microbiotei.

În concluzie, studiul sugerează că imunizarea împotriva flagelinei ar putea reprezenta o nouă strategie pentru protejarea împotriva condițiilor inflamatorii care pot fi promovate de alterările în interacțiunea gazdă-microbiotă, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, obezitatea și diabetul de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine potențialul utilizării imunizării cu flagelină și cum aceste descoperiri s-ar putea traduce în beneficii pentru oameni.

Aceste rezultate ar putea avea implicații semnificative în domeniul medical, oferind o nouă perspectivă asupra modului în care microbiomul intestinal poate fi țintit pentru prevenirea diverselor condiții inflamatorii cronice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-09-2023 | creare: 21-09-2023 | Vizite: 199
Bibliografie
Flagellin immunization protects mice from detrimental effects of dietary emulsifiers, link: https://www.news-medical.net/news/20230920/Flagellin-immunization-protects-mice-from-detrimental-effects-of-dietary-emulsifiers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul ridicat de emulgatori poate crește riscul de boli cardiovasculare
  •