Probioticele și prebioticele pot reduce riscul de sindrom de fragilitate

©

Autor:

Probioticele și prebioticele pot reduce riscul de sindrom de fragilitate
Suplimentele probiotice și prebiotice pot contribui la prevenirea sindromului fragilității, o afecțiune multifactorială cu un impact important asupra vieții persoanelor vârstnice, constată un studiu publicat în The Journal of Nutrition, Health & Aging, care a analizat influența pe care microflora intestinală o are asupra sănătății persoanelor în vârstă.
Îmbătrânirea, un proces natural marcat de o inflamație sistemică cronică de grad scăzut, poate să determine, în anumite situații, apariția sindromului de fragilitate. Descris recent în literatura de specialitate, sindromul de fragilitate poate fi atribuit unor boli preexistente, malnutriției sau chiar unor factori socio-demografici.

Potrivit studiilor, tractul gastrointestinal joacă un rol major în dezvoltarea sindromului de fragilitate, rolul său nefiind doar acela de absorbție și digestie a alimentelor, ci și de menținere a imunității. La persoanele vârstnice, apar modificări importante ale microbiotei intestinale, care pot crește semnificativ riscul de a dezvolta diferite boli, inclusiv sindromul de fragilitate. Până în prezent, însă, asocierea dintre îmbătrânire, microbiomul intestinal și sindromul de fragilitate nu a fost una clară.

Studiul actual demonstrează efectele benefice ale suplimentelor cu probiotice și prebiotice în prevenirea sindromului, efectele fiind atribuite îmbunătățirii microbiotei tractului intestinal și a diminuării factorilor de risc asociați cu sindromul de fragilitate, precum malnutriția. Probioticele, suplimente care conțin microbi vii care modulează microbiomul intestinal, îmbunătățesc, de asemenea, microflora intestinală și determină scăderea inflamației sistemice.

Potrivit autorilor, prevenirea malnutriției și îmbunătățirea compoziției microbiomului intestinal, prin adoptarea unei diete sănătoase și prin administrarea suplimentelor probiotice și prebiotice, contribuie la prevenirea fragilității, pe măsură ce se instalează procesul de îmbătrânire.

sursa: News Medical
foto: Ground Picture/Shutterstock

Data actualizare: 28-10-2022 | creare: 28-10-2022 | Vizite: 339
Bibliografie
Probiotics and prebiotics can reduce the risk of frailty syndrome among the elderly, link: https://www.news-medical.net/news/20221026/Probiotics-and-prebiotics-can-reduce-the-risk-of-frailty-syndrome-among-the-elderly.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  •