Cercetătorii confirmă proprietățile antiinflamatorii ale vinului

©

Autor:

Cercetătorii confirmă proprietățile antiinflamatorii ale vinului
Un grup de cercetători au investigat efectele anti-inflamatorii ale vinului prin analiza relației dintre concentrațiile de acid tartric urinar și modificările biomarkerilor inflamatori serici la participanții din cadrul studiului PREvención con Dieta MEDiterránea (PREDIMED). Studiul s-a desfășurat în Spania și a inclus 217 participanți, evaluând impactul dietei mediteraneene, bogată în polifenoli și acizi grași omega-3, asupra riscului cardiovascular.
Cercetările publicate în The Journal of Nutrition, Health and Aging au folosit date de bază și la un an pentru a analiza legătura dintre consumul de vin și nivelurile de acid tartric în urină, utilizând cromatografia lichidă de înaltă performanță cuplată cu spectrometrie de masă pentru măsurători. S-a constatat o corelație clară între consumul de vin și excreția de acid tartric, cu o creștere ajustată semnificativă de 0,39 μg/mg creatinină per deviație standard.

Mai mult, creșterea acidului tartric urinar a fost asociată cu reduceri semnificative ale concentrațiilor de moleculă de adeziune vasculară celulară solubilă-1 (sVCAM-1), indicând un efect benefic asupra markerilor inflamatori. Aceste rezultate susțin utilizarea acidului tartric urinar ca biomarker fiabil pentru consumul de vin și subliniază beneficiile potențiale ale consumului moderat de vin, în special vin roșu bogat în polifenoli, în reducerea markerilor inflamatori și a riscului cardiovascular.

Concluzia studiului este că includerea compușilor bioactivi din vin poate avea proprietăți anti-inflamatorii semnificative, cu implicații pozitive pentru prevenirea bolilor cronice. Se recomandă cercetări suplimentare pentru a explora impactul pe termen lung al consumului de vin asupra sănătății și prevenției bolilor cronice, întărind astfel înțelegerea influențelor dietetice asupra rezultatelor de sănătate.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-05-2024 | creare: 15-05-2024 | Vizite: 123
Bibliografie
Research validates anti-inflammatory properties of wine using urinary tartaric acid as biomarker, link: https://www.news-medical.net/news/20240513/Research-validates-anti-inflammatory-properties-of-wine-using-urinary-tartaric-acid-as-biomarker.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta anti-inflamatoare, osteoporoza și riscul de fracturi la femei
  • Analgezicele ar putea fi asociate cu un risc mai mare de stop cardiac
  • Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum