Vinul are efect protector cardiovascular numai în cazul persoanelor care fac exerciții fizice

©

Autor: Redacția ROmedic

Vinul are efect protector cardiovascular numai în cazul persoanelor care fac exerciții fizice
Se știa despre consumul de vin că ar avea beneficii semnificative pentru sănătatea inimii încă de acum două decenii, însă puține studii  „de cursă lungă” au confirmat efectele de durată ale vinului asupra sănătății.

Concluzia la care au ajuns un grup de cercetători cehi este aceea că un efect pozitiv al consumului de vin asupra săbătății cardiovasculare este observat doar la persoanele care fac mișcare.

Cercetarea, prezentată luna trecută la un congres al Societății Europene de Cardiologie, s-a bazat pe un trial randomizat, la care au participat 146 de persoane.  Au fost comparate efectele vinului roșu și ale vinului alb asupra markerilor de ateroscleroză, la persoanele care prezentau un risc mic sau mediu de boli cardiovasculare.

Cele două tipuri de vin au oferit rezultate similare, deși în ansamblu, cei care consumaseră vin roșu aveau un nivel general al colesterolului mai scăzut  decât în cazul consumului de vin alb.

Participanții la studiu au fost monitorizați timp de un an, în care au consumat cu moderație vin roșu (Pinot Noir) și vin roșu (Chardonnay – Pinot), fabricate în același an.

Info:
Potrivit parametrilor oferiți de Organizația Mondială a Sănătății, un consum moderat de vin se referă la 200 ml (în cazul femeilor) și 300 ml (în cazul bărbaților), nu mai mult de cinci ori pe săptămână.


În timpul studiului, nu au fost făcute modificări ale dietei alimentare.

S-a păstrat pe durata anului de studiu un jurnal în care a fost trecută cantitatea de vin consumată, medicamentele administrate, tipul și cantitatea de mișcare efectuată.

Oamenii de știință au observat că nivelul colesterolului „bun” (HDL) – principalul indicator al efectului protector cardiovascular -  era identic înainte și după, în timp ce nivelul colesterolului „rău” (LDL) era mai scăzut.

Singurele efecte pozitive și consistente au fost observate în cazul paciențlor care făcuseră mișcare de cel puțin două ori pe săptămână.
În cazul lor, nivelul HDL crescuse, iar cel LDL, scăzuse.

Autorii studiului au menționat că intenționează pe viitor să realizeze o cercetare similară și pe pacienți cu un risc ridicat de boli cardiovasculare.


Sursa: Societatea Europeană de Cardiologie, citată de Science Daily

Data actualizare: 28-01-2019 | creare: 08-09-2014 | Vizite: 3852
Bibliografie
Wine only protects against cardiovascular disease in people who exercise, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140831125255.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni și riscul aterosclerotic?
  • Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
  • Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum