Dieta anti-inflamatoare, osteoporoza și riscul de fracturi la femei

©

Autor:

Dieta anti-inflamatoare, osteoporoza și riscul de fracturi la femei
Odată cu înaintarea în vârstă, pierderea masei osoase în general și la femeile în perioada post-menopauză în particular, favorizează apariția osteoporozei și a fracturilor osoase. Însă, potrivit unui studiu publicat în Journal of Bone and Mineral Density, o dietă bogată în nutrienți cu rol anti-inflamator ar putea preveni reducere densității osoase la unele femei.

Osteoporoza este o afecțiune care afectează rezistența și integritatea sistemului osos, generând astfel un risc crescut de fracturi, în special în rândul femeilor aflate în perioada post-menopauză. Aflați mai multe despre osteoporoză și cauzele acesteia din articol.

Deși în trecut osteoporoza era catalogată drept un proces natural al îmbătrânirii, majoritatea experților susțin în prezent că această condiție ar putea fi prevenită printr-o serie de modificări pozitive ale stilului de viață. Citiți mai departe despre factorii de risc pentru osteoporoză și metodele de reducere a acestui risc.

Pentru a analiza relația dintre dietă și sănătatea osoasă au fost utilizate datele colectate prin intermediul studiului Women's Health Initiative și a comparat aportul de nutrienți cu rol anti-inflamator din dietă cu densitatea minerală osoasă și incidența fracturilor. La studiu au participat 160,191 femei post-menopauză cu vârsta medie de 63 de ani cărora li s-a aplicat un chestionat alimentar. Dintre acestea 10,290 au beneficiat de măsurarea densității osoase. Femeile au fost monitorizare o perioadă de 6 ani în care au fost colectate informații în ceea ce privește incidența fracturilor osoase.

Datele statistice au fost ajustate în funcție de vârstă, rasă, etnie și alte variabile. Astfel, o asociere pozitivă între alimentația anti-inflamatoare și menținerea densității minerale osoase a fost identificată doar în cazul femeilor caucaziene.

O dietă anti-inflamatoare este caracterizată printr-un aport crescut de alimente de o calitate nutrițională superioară: fructe, vegetale, cereale integrale, nucifere, pește gras. Citiți mai multe informații despre alimentele cu rol anti-inflamator din articol

Conform rezultatelor studiului, o dietă pro-inflamatoare nu crește riscul de osteoporoză sau cel de fracturi la femeile post-menopauză. Din contră, riscul de fracturi a fost ușor mai redus în rândul femeilor care nu au beneficiat de o alimentație anti-inflamatoare. O explicație este faptul că femeile care preferă alimentele anti-inflamatoare tind să se angajeze mai des în diverse activități fizice și de aceea au un risc mai mare de cădere și accidentare.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 21-02-2017 | creare: 21-02-2017 | Vizite: 2229
Bibliografie
Anti-inflammatory diet reduces bone loss, hip fracture risk in women, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/315537.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Osteoporoza
  • S-a descoperit gena care încetinește scăderea densității osoase
  • Un nou posibil tratament pentru osteoporoză
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum