Ciupercile pot aduce beneficii pentru sănătatea mintală

©

Autor:

Ciupercile pot aduce beneficii pentru sănătatea mintală
Consumul de ciuperci poate îmbunătății sănătatea mintală, sugerează un nou studiu.
Potrivit cercetătorilor, ciupercile conțin ergotioneină, un antioxidant care poate proteja împotriva deteriorării celulelor și a țesuturilor din organism. Studiile au arătat că antioxidanții ajută la prevenirea mai multor boli mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia.

Pentru studiul actual, cercetătorii au folosit date despre dietă și sănătate mintală colectate de la peste 24.000 de adulți americani între anii 2005 și 2016. În urma analizelor, au descoperit că persoanele care au mâncat ciuperci au șanse mai mici de a avea depresie. Potrivit cercetătorilor, femeile albe non-hispanice cu studii superioare erau mai predispuse să mănânce ciuperci. Anchetatorii au observat o asociere semnificativă între consumul de ciuperci și cote mai mici de depresie după ce au luat în considerare o serie de factori care ar fi putut influența rezultatele, precum socio-demografia, factorii de risc majori, bolile auto-raportate, medicamentele administrate și alți factori dietetici.

Ciupercile champignon, cel mai frecvent consumat soi de ciuperci din SUA, conțin potasiu, despre care se crede că scade anxietatea. În plus, anumite alte specii de ciuperci comestibile, în special hericium erinaceus, cunoscută și sub numele de coama leului, pot stimula expresia factorilor neurotrofici, cum ar fi sinteza factorilor de creștere a nervilor, care ar putea avea un impact asupra prevenirii tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv a depresiei. „Ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de aminoacid ergotioneină, un antiinflamator care nu poate fi sintetizat de oameni”, a declarat cercetătorul principal Djibril Ba, care a absolvit recent programul de doctorat în epidemiologie de la Colegiul de Medicină de la Institutul Pennsylvania.

Echipa a efectuat o analiză secundară pentru a vedea dacă riscul de depresie poate fi redus prin înlocuirea unei porții de carne roșie sau procesată cu o porție de ciuperci în fiecare zi. Constatările arată că substituția nu a fost asociată cu șanse mai mici de depresie. Înainte de cercetarea actuală, au existat puține studii care au examinat asocierea dintre consumul de ciuperci și depresie, iar majoritatea au fost studii clinice cu mai puțin de 100 de participanți. Studiu actual evidențiază importanța potențială clinică și de sănătate publică a consumului de ciuperci ca mijloc de reducere a depresiei.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images | Gingagi

Data actualizare: 14-10-2021 | creare: 14-10-2021 | Vizite: 49
Bibliografie
Mushroom consumption may lower risk of depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211012102657.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.