Ciupercile pot aduce beneficii pentru sănătatea mintală

Ciupercile pot aduce beneficii pentru sănătatea mintală

©

Autor:

Ciupercile pot aduce beneficii pentru sănătatea mintală
Consumul de ciuperci poate îmbunătății sănătatea mintală, sugerează un nou studiu.
Potrivit cercetătorilor, ciupercile conÈ›in ergotioneină, un antioxidant care poate proteja împotriva deteriorării celulelor È™i a È›esuturilor din organism. Studiile au arătat că antioxidanÈ›ii ajută la prevenirea mai multor boli mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară È™i depresia.

Pentru studiul actual, cercetătorii au folosit date despre dietă È™i sănătate mintală colectate de la peste 24.000 de adulÈ›i americani între anii 2005 È™i 2016. În urma analizelor, au descoperit că persoanele care au mâncat ciuperci au È™anse mai mici de a avea depresie. Potrivit cercetătorilor, femeile albe non-hispanice cu studii superioare erau mai predispuse să mănânce ciuperci. Anchetatorii au observat o asociere semnificativă între consumul de ciuperci È™i cote mai mici de depresie după ce au luat în considerare o serie de factori care ar fi putut influenÈ›a rezultatele, precum socio-demografia, factorii de risc majori, bolile auto-raportate, medicamentele administrate È™i alÈ›i factori dietetici.

Ciupercile champignon, cel mai frecvent consumat soi de ciuperci din SUA, conÈ›in potasiu, despre care se crede că scade anxietatea. În plus, anumite alte specii de ciuperci comestibile, în special hericium erinaceus, cunoscută È™i sub numele de coama leului, pot stimula expresia factorilor neurotrofici, cum ar fi sinteza factorilor de creÈ™tere a nervilor, care ar putea avea un impact asupra prevenirii tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv a depresiei. „Ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de aminoacid ergotioneină, un antiinflamator care nu poate fi sintetizat de oameni”, a declarat cercetătorul principal Djibril Ba, care a absolvit recent programul de doctorat în epidemiologie de la Colegiul de Medicină de la Institutul Pennsylvania.

Echipa a efectuat o analiză secundară pentru a vedea dacă riscul de depresie poate fi redus prin înlocuirea unei porÈ›ii de carne roÈ™ie sau procesată cu o porÈ›ie de ciuperci în fiecare zi. Constatările arată că substituÈ›ia nu a fost asociată cu È™anse mai mici de depresie. Înainte de cercetarea actuală, au existat puÈ›ine studii care au examinat asocierea dintre consumul de ciuperci È™i depresie, iar majoritatea au fost studii clinice cu mai puÈ›in de 100 de participanÈ›i. Studiu actual evidenÈ›iază importanÈ›a potenÈ›ială clinică È™i de sănătate publică a consumului de ciuperci ca mijloc de reducere a depresiei.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images | Gingagi

Data actualizare: 14-10-2021 | creare: 14-10-2021 | Vizite: 674
Bibliografie
Mushroom consumption may lower risk of depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211012102657.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ciuperci ar putea scădea tensiunea arterială
  • IntervenÈ›ii dietetice pentru boala Alzheimer - cât de eficiente sunt ciupercile?
  • Ciupercile È™i performanÈ›a cognitivă: ar putea fi ciupercile un instrument pentru îmbunătățirea memoriei?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum