Combate tusea cu siropuri naturale

©

Autor:

Combate tusea cu siropuri naturale

Toți oamenii, de la mic la mare, s-au confruntat de-a lungul vieții cu cel puțin un episod de tuse. Tusea este o reacție normală a organismului care are rolul de a elimina corpurile străine care pătrund în căile respiratorii (praf, polen, fum) sau propriile secreții de mucus acumulate în exces.

Tusea apărută sporadic nu are semnificație patologică, se întâmplă să tușim pentru a ne drege vocea, pentru că ne-am înecat cu mâncare sau cu apă, pentru că simțim o senzație de iritație sau gâdilitură în gât.


Tusea poate apare, însă, ca simptom în diferite afecțiuni precum răceală, gripă, bronșită, pneumonie, astm bronșic, ori bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), dar și ca efect advers al unor medicamente (antihipertensive din gama inhibitorilor de enzima de conversie, unele antibiotice, chimioterapice).


Există două forme principale de tuse: tusea umedă sau productivă, care este însoțită de expectoraţie, şi tusea uscată sau seacă.
 

Când e bine să iei un sirop de tuse natural?

Atunci când te confrunți cu o răceală obișnuită și ai tuse productivă asociază în schema de tratament un sirop natural de tuse cu efect expectorant.
Când te afli la debutul unei viroze respiratorii și apare tuse seacă sau după un episod de gripă, dacă ai rămas cu o tuse uscată, iritativă, te ajută un sirop din plante emoliente, calmante ale tusei.
În afecțiunile respiratorii cronice, cum este bronșita cronică sau bronșita asmatiformă la copii, siropurile de tuse din plante medicinale sunt utile pentru gestionarea tusei, alături de tratamentul medicamentos al bolii, un obiectiv important fiind și reducerea efectelor adverse în cazul unei administrări îndelungate.
 

Cum alegi siropul de tuse potrivit?

Dacă ai o tuse productivă, cu expectorație abundentă, cel mai eficient acționează siropurile din plante care fluidifică secrețiile bronșice (muguri de pin, scai vânăt, cimbrișor, iederă, grindelia, ghimbir, hrean, ridiche neagră) și cele care conțin uleiuri esențiale (de eucalipt, cimbru, lavandă, pin). Acestea diluează mucusul şi îi reduc vâscozitatea, făcându-l mai uşor de eliminat. O combinație a acestor produse vegetale o regăsești în siropul Plantusin Forte de la Fares, o formulă complexă cu 18 plante medicinale și 7 uleiuri esențiale, fără conservanți, îndulcitori artificiali sau coloranți, care se poate administra de la vârsta de 3 ani.


Dacă tusea este seacă, iritativă, alege un șirop care să conțină plante cu efect calmant, emolient pe mucoase (patlagină, podbal, flori de tei, nalbă mare, lemn dulce), care prin substanțele conținute formează o peliculă protectoare, conducând la diminuarea reflexului de tuse, la reducerea iritației și durerii de gât. Poți folosi siropul Plantusin de la Fares, una dintre cele mai vechi rețete românești consacrată în combaterea tusei, în compoziția căruia sunt incluse aceste plante. Siropul Plantusin este 100% natural, se poate administra și copiilor de la vârsta de 2 ani.


Tinerele mămici sunt foarte îngrijorate dacă bebelușul răcește. Există siropuri naturale destinate și sugarilor și copiilor mici, precum Bebe Plantusin, special formulat din plante sigure pentru copiii foarte mici. Este îndulcit natural, cu fructoză, nu conține arome și conservanți sintetici, putând fi administrat de la vârsta de 3 luni.
 

Când să mergi la medic?

Dacă tusea este însoțită de simptome precum febră, frisoane sau junghi în spate și se agravează în timp, adresează-te medicului specialist. De asemenea, dacă tusea persistă de multă vreme, ori dacă apare din senin, fără motiv, solicită ajutor medical.


Data actualizare: 18-10-2022 | creare: 18-10-2022 | Vizite: 320
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: