Compușii din ciupercile comestibile „coamă de leu” stimulează creșterea nervilor

©

Autor:

Compușii din ciupercile comestibile „coamă de leu” stimulează creșterea nervilor
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland au descoperit că o serie de compuși chimici găsiți în ciupercile Hericium erinaceus (denumite popular „coame de leu”, datorită formei lor) pot ajuta la stimularea neurogenezei (procesul care determină crearea noilor neuroni).
„Extractele din aceste ciuperci au fost utilizate anterior în medicina tradițională, în general în țările asiatice, în diferite patologii neurologice. Cu toate acestea, până în prezent nu au existat suficiente dovezi ale potențialului lor de a îmbunătății memoria. Tocmai din acest motiv, ne-am dorit să demonstrăm în cadrul unui studiu științific efectul lor potențial asupra celulelor creierului”, a spus autorul studiului, profesorul Frederic Meunier.

În cadrul experimentelor de laborator, cercetătorii au cuantificat efectele neurotrofice ale compușilor izolați din Hericium erinaceus asupra celulelor creierului cultivate. În mod surprinzător, compușii activi din ciuperci au promovat proiecțiile neuronilor, extinzându-se și conectându-se la alți neuroni.

Folosind o tehnologie evoluată de microscopie, cercetătorii au descoperit că extractul de ciuperci Hericium erinaceus și componentele sale active ajută celulele creierului să stabilească noi conexiuni cu alți neuroni din creier. „Descoperirea poate ajuta la crearea unor aplicații care pot oferi protecție împotriva tulburărilor cognitive neurodegenerative”, declară co-autorul Ramon Martinez-Marmol.

sursa: Science Daily
foto: UQ News

Data actualizare: 17-02-2023 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 519
Bibliografie
Mushrooms magnify memory by boosting nerve growth, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230210115544.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciupercile comestibile reprezintă o sursă importantă de antioxidanți care pot preveni bolile neurodegenerative asociate cu îmbătrânirea
  • Proteină transportoare critică oferă speranțe pentru terapii împotriva degradării neuronale legate de îmbătrânire
  • Ciuperci folosite în terapia anti-cancer
  •