Compusul din alge marine ce ar putea trata artrita

©

Autor:

Compusul din alge marine ce ar putea trata artrita
Artrita este o boală degenerativă ce afectează articulațiile și este dificil de tratat și ținut sub control. Cercetările recente prezintă acum o moleculă din alge, care modificată, poate opri efectele degenerative.

Această boală afectează aproximativ 90% dintre persoanele trecute de 65 de ani, fiind cea mai răspândită boală artriculară la nivel mondial. Este caracterizată de degradarea cartilajului articular, mai ales la genunchi, șold sau degete, cartilaj care în mod normal ar trebui să acționeze ca un lubrifiant protector. Cu cât boala avansează, poate reduce total protecția osoasă, astfel încât acestea nu mai sunt protejate și există contact direct între ele, producând dureri mari persoanei afectate.

Simptomele afecțiunii pot fi tratate cu medicamente antiinflamatoare sau analgezice, dar tratament efectiv eficient nu există. Cercetătorii din cadrul ETH Zurich și Institutului norvegian de cercetare SINTEF au descoperit un posibil candidat eficient în acest sens. Este vorba de un polizaharid, o moleculă de zahăr cu lanț lung din algele brune, care se aseamănă cu unele biomolecule extracelulare din cartilaj. Aceste molecule au fost modificate prin adăugarea unor grupe de sulfat, înainte de a le adăuga culturilor celulare pentru a analiza reacțile diferitelor tipuri de celule.

S-a observat că atât în celulele cartilajului uman – macrofage, cât și în moleculele modificate s-au observat suprimări ale reacțiilor inflamatorii și a fost reglată expresia genelor ce declanșează inflamația. De asemenea, s-a redus stresul oxidativ, o cauză majoră a afectării și morții celulare. Cu cât s-a adăugat mai mult sulfat moleculei, cu atât reacțiile au fost mai puternice.

Urmează și alte cercetări, inclusiv studii clinice, pentru a putea stabili dacă acest compus din algele brune ar putea sau nu fi un tratament eficient împotriva artritei.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Biomaterials Science.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 10-11-2019 | creare: 25-08-2017 | Vizite: 2646
Bibliografie
Algae molecule might put the brakes on arthritis, link: https://newatlas.com/algae-molecule-arthritis/51033/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Leziunile articulare la sportivi
  • Trosnitul articulațiilor produce sau nu artrita?
  • Adulții în vârstă cu artrită au nevoie doar de 45 de minute de activitate fizică pe săptămână
  •