Conservanți sintetici și naturali

Conservanți sintetici și naturali

©

Autor:

Conservanți sintetici și naturali

ConservanÈ›ii alimentari sunt substanÈ›e chimice al căror rol este acela de a reduce È™i chiar de a bloca creÈ™terea È™i multiplicarea microorganismelor la nivelul produselor alimentare, împiedicând astfel alterarea, fermentarea, modificarea de textură, de culoare sau de miros a alimentelor.
Fiind bogate în substanÅ£e nutritive, alimentele sunt expuse riscului de degradare ÅŸi deteriorare. Acest proces nu poate fi întrerupt însă, prin intermediul conservanÅ£ilor alimentari dăugaÅ£i în compoziÅ£ie ÅŸi procesare termică, ambalare, depozitare ÅŸi manipulare, rata de degradare a alimentelor poate fi redusă.

Mecanismele care duc la deteriorarea produselor alimentare sunt denatură chimică, fizică ÅŸi microbiană. Mecanismele microbiene sunt cele mai frecvent înregistrate în cadrul proceselor de degradare sau deterirare a alimentaÅ£iei.
În scopul de a preveni degradarea ÅŸi deteriorarea produselor alimentare, în ultimele decenii au fost elaborate numeroase procedee È™i tehnici cu scopul de a creÈ™te rezistenÈ›a produselor alimentare la acÈ›iunea factorilor nocivi. Multe dintre aceste tehnici È™i procedee nu sunt accesibile comerciantului sau producătorului de rând, datorită preÈ›urilor exagerate. ConservanÈ›ii alimentari reprezintă o metodă alternativă, uÈ™or accesibilă, de scădere a riscului de degradare È™i deteriorare a produselor alimentari. [1], [2], [3], [4]

Proprietățile conservanților alimentari

AdăugaÈ›i în componenÈ›a diferitelor produse alimentare, conservanÈ›ii alimentari îndeplinesc următoarele funcÈ›ii:

  • ConservanÈ›ii alimentari prezintă acÈ›iune antimicrobiană, având efect bacteriostatic sau bactericid, în funcÈ›ie de circumstanță.
  • Protejarea produselor alimentare împotriva acÈ›iunii nocive a diferitelor microorganism.
  • CreÈ™terea perioadei în care un anumit produs alimentar îÈ™i păstrează proprietățile senzoriale.
  • Păstrarea timp îndelungat a valorilor nutritive ale alimentelor.
  • ConservanÈ›ii alimentari sunt lipsiÈ›i de efecte negative (metabolice, toxice, etc.) atunci când sunt administraÈ›i în doze corespunzătoare. [2], [3], [4]


Clasificarea conservanților alimentari

ConservanÈ›ii alimentari pot fi clasificaÈ›i, în funcÈ›ie de natura chimică, în:

  • conservanÈ›i naturali È™i
  • conservanÈ›i sintetici.


În funcÈ›ie de structura chimică È™i de modul de obÈ›inere, conservanÈ›ii alimentari se impart în:

  • conservanÈ›i organici,
  • conservanÈ›i anorganici È™i
  • conservanÈ›i cu rol de substanÈ›e antibiotic sau enzime. [1], [2]


Descrierea conservanților alimentari

Conservanți naturali

ConservanÈ›ii naturali sunt uleiuri vegetale, anumite condiment adăugate pentru a da un gust È™i un miros mâncării sau anumite fructe È™i legume pe care le culegem din grădină.

Conservanți naturali care pot fi utilizați pentru conservarea produselor alimentare:

  • Uleiuri esenÈ›iale: uleiul de rozmarin, uleiul de neem, uleiul de cimbriÈ™or, uleiul de portocale, uleiul de scorÈ›iÈ™oară chinezească, uleiul de lămâiță, uleiul de oregano, uleiul de anason chinezesc, uleiul de eucalipt, uleiul de trandafir, uleiul de mentă, uleiul de creÈ›iÈ™oară, uleiul de usturoi, uleiul de scorÈ›iÈ™oară, uleiul de anason, uleiul de orris, uleiul de muÈ™cată roÈ™ie, uleiul de muÈ™tar, uleiul de cimbru sălbatic, uleiul de lavandă, uleiul de neroli, uleiul de ienupăr, uleiul de chimion, uleiul de fenicul, uleiul de mesteacăn, uleiul de pin, uleiul de violetă, uleiul de pătrunjel, etc.
  • Zahărul împiedică creÈ™terea È™i dezvoltarea bacteriilor în produsele alimentare procesate termic.
  • Sarea, frecvent utilizată pentru conservarea cărnii. Adăugată în component alimentelor, sarea leagă apa È™i creează un mediu nepotrivit pentru dezvoltarea bacteriilor.
  • Mierea previne dezvoltarea diferitelor tipuri de microorganism datorită ph-ului scăzut, conÈ›inutului redus de apă È™i elementelor antimicrobiene deÈ›inute în componență.
  • Lămâia. Axcidul citric deÈ›inut în componenÈ›a sucului de lamiae prezintă o acÈ›iune de conservare puternică. De asemenea, lămâia deÈ›ine în componență un nivel ridicat de vitamin C, care împiedică alterarea alimentelor prin drenarea apei.
  • Propolisul este obÈ›inut prin amestecarea rășinilor din plante colectate de albine cu ceara de albine. Propolisul are rol în a proteja fagurul de mier împotriva agresiunii diferiÈ›ilor agenÈ›i fungici sau bacterieni. În medicina naturistă, propolisul poate fi utilizat pentru vindecarea anumitor leziuni cutanate sau pentru vindecarea leziunilor de ulcer apărute la nivelul stomacului. Datorită constituenÈ›ilor săi, propolisul prezintă acÈ›iune antimicrobiană È™i cicatrizantă.
  • Sucul de grapefruit (considerat antibiotic natural) prezintă proprietăți antiseptic, antibacteriene, conservante È™i dezinfectante. În medicina naturistă, sucul de grapefruit este utilizat pentru vindecarea diferitelor leziuni ale pielii. Studiile realizate pe acest subiect până în present au demonstrate faptul că sucul de grapefruit prezintă acÈ›iune împotriva a mai mult de 100 de fungi È™i a cel puÈ›in 800 de bacterii. În industriaalimentară, sucul de grapefruit este folosit în containerele de transport al apei, pentru a conserva proprietățile organoleptice ale acesteia din urmă.
  • Extractul de rozmarin este un antioxidant puternic, care previne È™i încetineÈ™te procesele de atrofiere, îmbătrânire È™i ridare a pielii, protejând-o împotriva acÈ›iunii negative a razelor ultraviolete. Extractul de rozmarin mai deÈ›ine È™i proprietăți antimicrobiene È™i antibacteriene. De asemenea, s-a demonstrat faptul că extractul de rozmarin previne apariÈ›ia cancerelor pielii (precum a melanomului, etc.) È™i are efecte negative asupra infecÈ›iei cu virusul HIV-1.

Conservanți sintetici

ConservanÈ›ii sintetici sunt substanÈ›e obÈ›inute în urma unor procese chimice, cu rol în a prelungi termenul de valabilitate a produselor alimentare È™i a le proteja împotriva proceselor de degradare È™i deteriorare.

Principalii conservanÈ›i sintetici utilizaÈ›i în industria alimentară:

  • Acidul sorbic (E200) previne formarea drojdiilor È™i a mucegaiurilor la nivelul produselor alimentare È™i sunt adăugaÈ›i în următoarele tipuri de alimente: lactate fermentate, iaurt, brânză, salată de fructe, fructe de mare, prăjituri È™i produse de panificaÈ›ie, pâine de secară, supe, cidru, limonadă, suc de lamiae, pizza.
  • Benzoatul de sodiu (E211) este un conservant sintetic utilizat frecvent în component alimentelor acide, precum băuturile carbogazoase cu aroma de fructe, salatelesucurile de fructe, gemurile, condiment sau murături, pentru a le proteja împotriva acÈ›iunii diferitelor bacterii sau drojdii. Totodată, benzoatul de sodium este utilizat pentru conservarea apei de gurei preparată pe bază de alcool. Benzoatul de sodium, utilizat în combinaÈ›ie cu benzoatul de potasiu È™i vitamin C, prezintă efect cancerigen (formează benzen) È™i din această cauză, aeastă combinÈ›ie este contraindicate în industria alimentară.
  • Sorbatul de potasiu (E202) este frecvent utilizat pentru conservarea prunelor uscate È™i deshidratate.
  • Benzoatul de potasiu (E212) este un conservant sintetic utilizat într-un scop similar benzoatului de sodium. În țările care aparÈ›in Uniunii Europeene, este contraindicate utilizarea benzoatului de potasiu în produsele alimentare destinate copiiilor.
  • Dioxidul de sulf (E220) este un conservant sintetic utilizat pentru prevenirea degradării sau deteriorării fructelor uscate sau deshidratate (precum prunele sau caisele uscate). Dioxidul de sulf asigură conservarea aspectului È™i a culorii originale a fructelor, împiedicând putrezirea acestora. Dioxidul de sulf este adăugat în component vinurilor comercializate, datorită proprietăților sale antioxidante È™i antiseptic, deoarece această substanță previne oxidarea È™i dezvoltarea diferitelor microorganism la nivelul vinului È™i menÈ›ine culoarea, gustul È™i mirosul original al produsului.
  • Bisulfitul de sodium (E222) este un conservant sintetic frecvent utilizat pentru prevenirea oxidării conservelor de fructe È™i pentru a împiedica dezvoltarea diferitelor tipuri de microorganism la acest nivel.
  • Sulfitul de sodium (E221) este un conservant sintetic care previne decolorarea È™i degradarea diferitelor produse alimentare.
  • Nitritul de sodium (E250) îndeplineÈ™te un rol dublu în industria alimentară: previne dezvoltarea toxinei botulinice la nivelul preparatelor din carne È™i menÈ›ine culoarea roÈ™iatică, originală a cărnurilor. Cel mai frecvent, nitritul de sodium este adăugat în component È™uncii sau a pastramei. Singurul inconvenient legat de nitritul de sodium este formarea de nitrosamine, în urma expunerii produsului alimentar conservat la temperature ridicate (atunci când sunt preparate la grătar sau prăjite în ulei). Pentru a preveni formarea de nitroazmine, nitritul de sodium este frecvent utilizat în asocierea acidului ascorbic (vitaminei C) È™i a acidului entrobic.
  • Acidul lactici (E270) este un conservant sintetic utilizat pentru stabilizarea acidității brânzeturilor, prevenirea alterării măslinelor spaniole È™i creÈ™terea acidității băuturilor carbogazoase din fructe È™i a deserturilor congelate.
  • Nitratul de sodium (E251) este un conservant sintetic utilizat frecvent pentru prevenirea alterării cărnii sărate È™i a conservelor din carne.
  • Nitratul de potasiu (E252) este un conservant sintetic care previne alterarea heringului È™i a È™protului marinat, precum È™i a brânzeturilor. [1], [2], [3], [4]

Data actualizare: 16-10-2019 | creare: 16-10-2019 | Vizite: 7832
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Natural vs. Synthetic Preservatives, link: https://microchemlab.com/information/natural-vs-synthetic-preservatives
3. Preservatives, link: https://www.foodadditivesworld.com/preservatives.html
4. The Natural and Synthetic Nature of Food Additives, link: https://www.dummies.com/health/nutrition/natural-synthetic-nature-food-additives/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un conservat natural obÈ›inut din morcovi
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum