Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului

©

Autor:

Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
Rezultatele unei cercetări vaste, mai exact Framingham Heart Study (FHS), au arătat că persoanele care consumă frecvent băuturi răcoritoare cu adaos de zahăr sunt mai predispuse pierderilor de memorie, reducerii volumului creierului și a hipocampului – aria creierului responsabilă de memorie. Cercetătorii au observat și că persoanele care consumă zilnic astfel de băuturi sunt de trei ori mai predispuse riscului de a dezvolta accident vascular cerebral sau demență, comparativ cu cei care nu consumă deloc astfel de băuturi.

Datele și rezultatele cercetării au fost prezentat pe larg în jurnalele Alzheimer's & Dementia și Stroke.

Studiul prezintă o asociere între aportul de băuturi răcoritoare îndulcite și atrofierea creierului, inclusiv reducerea volumului creierului și afectarea memoriei. Consumul de astfel de produse a fost asociat și cu riscul de accident vascular cerebral ischemic și boală Alzheimer, cea mai comună formă de demență.

Excesul de zahăr este cunoscut pentru efectele adverse manifestate asupra sănătății. Băuturile răcoritoare light, fără zahăr sau dietetice, sunt adesea alese ca alternativă aparent sănătoasă la cele obișnuite, dar consumul ambelor tipuri de băuturi este asociat cu factori mai mari de risc cardiometabolic.

În cadrul studiului, aproximativ 4.000 participanți cu fost supuși investigațiilor RMN și testelor cognitive pentru măsurarea relației dintre aportul acestor băuturi și volumul creierului, precum și capacitatea de gândire și memorare, aproape 3.000 dintre aceștia au fost monitorizați pe termen lung, timp de 10 ani, pentru estimarea riscului de accident vascular cerebral și aproape 1.500 pentru riscul de demență.

Cercetătorii menționează că sunt necesare și alte studii pentru a stabili cu exactitate relația cauză-efect dintre băuturile răcoritoare și afectarea creierului.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 24-04-2017 | creare: 24-04-2017 | Vizite: 1507
Bibliografie
Daily consumption of sodas, fruit juices and artificially sweetened sodas affect brain, link: http://www.medicalnewstoday.com/releases/317052.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce uităm?
  • A fost confirmată legătura dintre carența de vitamina D și riscul de demență
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum