Consumul de pâine cu indice glicemic scăzut promovează pierderea în greutate
Autor: Teodorescu Mihai

Studiul, realizat pe o perioadă de 3 luni, a implicat participanți obezi sau supraponderali cu vârste cuprinse între 19 și 69 de ani, care consumau pâine în fiecare zi. Cercetătorii au exclus din cadrul studiului persoanele cu boli acute sau boli severe care au necesitat internare în ultimele 3 luni, cât și persoanele care utilizau medicamente pentru a pierde în greutate sau care au înregistrat o modificare a greutății mai mare de 2 kg pe săptămână în ultima lună.
Cercetătorii au măsurat greutatea corporală, indicele de masă corporală (IMC), înălțimea, tensiunea arterială, precum și nivelurile de insulină și glucoză la începutul studiului, cât și la 3 luni de la finalizarea intervenției. Pentru monitorizarea activității fizice și a obiceiurilor alimentare pe perioada studiului, participanții au răspuns în cadrul unor chestionare. Pe întreaga perioadă a studiului, participanții au consumat doar pâine de secară cu făină de tip 997 sau pâine cu indice glicemic scăzut, care conținea, printre altele, fulgi de ovăz, semințe de floarea soarelui, semințe de in sau semințe de chia.
Rezultatele studiului au arătat că participanții din grupul care a consumat pâine cu indice glicemic scăzut au înregistrat o reducere semnificativă a greutății corporale, în comparație cu cei din grupul care au consumat pâine de secară. În plus, grupul care a consumat pâine indice glicemic scăzut a avut o scădere semnificativă a nivelurilor de insulină și glucoză, în comparație cu grupul de control.
sursa: News Medical
foto: Brand Builders Dubai / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Care e cea mai buna paine...alba, neagra, prajita?
- Am o intrebare despre nevoia de a manca multa paine
- Cum facem rost de o paine sanatoasa ?
- Dependenta de... paine?