Consumul de pâine cu indice glicemic scăzut promovează pierderea în greutate

©

Autor:

Consumul de pâine cu indice glicemic scăzut promovează pierderea în greutate
Un studiu recent, realizat de către un grup de cercetători de la Universitatea din Düsseldorf și publicat în jurnalul Nutrients, indică faptul că înlocuirea pâinii de secară (un tip de pâine recomandată persoanelor diabetice) cu o pâine cu un indice glicemic scăzut, poate reprezenta o modalitate eficientă de inducere a pierderii în greutate la persoanele supraponderale.
Studiul, realizat pe o perioadă de 3 luni, a implicat participanți obezi sau supraponderali cu vârste cuprinse între 19 și 69 de ani, care consumau pâine în fiecare zi. Cercetătorii au exclus din cadrul studiului persoanele cu boli acute sau boli severe care au necesitat internare în ultimele 3 luni, cât și persoanele care utilizau medicamente pentru a pierde în greutate sau care au înregistrat o modificare a greutății mai mare de 2 kg pe săptămână în ultima lună.

Cercetătorii au măsurat greutatea corporală, indicele de masă corporală (IMC), înălțimea, tensiunea arterială, precum și nivelurile de insulină și glucoză la începutul studiului, cât și la 3 luni de la finalizarea intervenției. Pentru monitorizarea activității fizice și a obiceiurilor alimentare pe perioada studiului, participanții au răspuns în cadrul unor chestionare. Pe întreaga perioadă a studiului, participanții au consumat doar pâine de secară cu făină de tip 997 sau pâine cu indice glicemic scăzut, care conținea, printre altele, fulgi de ovăz, semințe de floarea soarelui, semințe de in sau semințe de chia.

Rezultatele studiului au arătat că participanții din grupul care a consumat pâine cu indice glicemic scăzut au înregistrat o reducere semnificativă a greutății corporale, în comparație cu cei din grupul care au consumat pâine de secară. În plus, grupul care a consumat pâine indice glicemic scăzut a avut o scădere semnificativă a nivelurilor de insulină și glucoză, în comparație cu grupul de control.

sursa: News Medical
foto: Brand Builders Dubai / Shutterstock.com

Data actualizare: 15-03-2023 | creare: 15-03-2023 | Vizite: 839
Bibliografie
Consuming low-insulin-stimulating bread significantly reduces body weight, link: https://www.news-medical.net/news/20230313/Consuming-low-insulin-stimulating-bread-significantly-reduces-body-weight.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum