Consumul de pește cu conținut ridicat de mercur în timpul sarcinii poate dăuna sănătății copilului, însă rezultatele nu sunt concludente

©

Autor:

Consumul de pește cu conținut ridicat de mercur în timpul sarcinii poate dăuna sănătății copilului, însă rezultatele nu sunt concludente
Gradul crescut de expunere la mercur în timpul sarcinii, prin consumul de fructe de mare sau pește cu conținut ridicat de mercur, ar putea deteriora sănătății pe termen lung a urmașilor, indică un studiu recent publicat în revista Neurotoxicology, care a evaluat potențialele beneficiile ale consumului de pește la femeile însărcinate.
Carnea de pește, extrem de sănătoasă din punct de vedere nutrițional, ar putea fi nerecomandată în timpul sarcinii. Cu toate acestea, rezultatele studiului actual nu oferă rezultate concludente pentru toate femeile.

Pentru cercetarea actuală, oamenii de știință au utilizat datele din studiul ALSPAC, ce include femei însărcinate ale căror sarcini au fost urmărire, împreună cu copii lor, de asemenea urmăriți, până la maturitate. Sursele de date care constituie corpusul sunt chestionarele completate de mamă și partenerul acesteia, iar ulterior de copil, dosarele medicale, teste cu probe biologice, diferiți factori de mediu și legături către surse geografice de poluare. Cercetătorii au măsurat cantitatea de mercur din sângele la momentul nașterii, folosind mostre de țesut din cordonul ombilical.

Folosind un chestionar de frecvență alimentară, cercetătorii au obținut informații cu privire la dieta din ultimul trimestru de sarcină a femeilor gravide din studiu. Printre alimentele incluse au fost trei fructe de mare sau pești care pot conține contaminanți: pește alb, pește gras și crustacee. Datele le-au permis cercetătorilor să estimeze cantitatea totală de pește sau fructe de mare consumată de fiecare participantă, cât și aportul total de energie.

Rezultatele studiului au arătat niveluri mai mari de mercur la femeile însărcinate pentru prima dată, a celor în vârstă, cât și în rândul celor care aveau niveluri de educație mai înainte sau care aveau un statut superior la serviciu. De asemenea, aproximativ 6,5% din cantitatea totală de mercur din sânge a fost cauzată de lucrări stomatologice realizate la începutul sarcinii. Rezultatele indică o asociere favorabilă între ingestia de mercur a mamelor și o capacitate cognitivă mai redusă a urmașilor.

sursa: News Medical
foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Data actualizare: 14-09-2022 | creare: 14-09-2022 | Vizite: 248
Bibliografie
Many neurocognitive benefits conferred on children born to mothers who eat fish, https://www.news-medical.net/news/20220912/Many-neurocognitive-benefits-conferred-on-children-born-to-mothers-who-eat-fish.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de pește în timpul sarcinii nu influențează sănătatea inimii copiilor (studiu)
  • O nouă abordare pentru evaluarea efectelor consumului de mercur și pește în sarcină asupra dezvoltării neurologice
  •