Valorile mari ale tensiunii arteriale înainte de a rămâne însărcinată ar putea crește riscul de avort

©

Autor:

Valorile mari ale tensiunii arteriale înainte de a rămâne însărcinată ar putea crește riscul de avort
Valorile crescute ale presiunii arteriale înainte de a rămâne însărcinate și la începutul sarcinii au fost asociate cu majorarea riscului de avort, inclusiv la femeile fără diagnostic de hipertensiune arterială. Aceastea au fost rezultatele unui studiu publicat în jurnalul științific Hypertension, recenzat de Asociația Americană a Inimii.

Deși înaintarea în vârstă este un factor de risc nemodificabil pentru instalarea hipertensiunii arteriale, valorile presiunii arteriale la adulții tineri sunt tot mai prevalente și îi predispun la boli cardiovasculare mai târziu în viață, dar în același timp manifestă efecte negative asupra sănătății reproductive.

Cu toate că studiul de față nu a putut stabili o relație de tip cauză-efect, este primul care a analizat consecințele asupra procesului de reproducere, al valorilor tensionale mari în perioda preconcețională la femeile sănătoase, fără diagnostic de hipertensiune arterială sau boală cardiacă.

La studiul de față au participat 1.228 femei cu vârsta medie de 28,7 ani, care au experimentat 1-2 avorturi și care în mod curent încearcau să rămână însărcinate. Studiul clinic inițial care a permis colectarea datelor a investigat dacă administrarea unor doze mici de aspirină reduce riscul de avort.

Rezultatele studiului și interpretarea lor

Valoarea medie a tensiunilor arteriale înregistrate pe durata studiului, atât în perioada preconcepțională, cât și la începutul sarcinii, s-a situat în jurul a 111,6/ 72,5 mm Hg.


Dintre cele 797 femei care au conceput în primele 6 luni de la începutul studiului, 24% au suferit un avort spontan.

În urma interpretării statistice a informațiilor disponibile, s-au constat următoarele:
pentru fiecare creștere cu 10 unități a presiunii arteriale diastolice, comparativ cu cea mai mică valoare, s-a înregistrat o majorare cu 18% a riscului de avort;
pentru fiecare majorare cu 10 unități pornind de la valoarea medie a tensiunii arteriale, s-a remarcat o creștere a riscului de avort cu 17%;
rezultatele au fost similare atât în perioda preconcepțională, cât și la începutul sarcinii.

Autorii afirmă căperioada preconcepțională reprezintă o <<fereastră de oportunitate>> pentru intervenții în vederea optimizării stilului de viață, insuficient exploatată la ora actuală.

Intervenția în acest interval crucial ar putea contribui semnificativ la prevenire a afecțiunilor cardiovasculare, dar și a altor maladii cronice la copil, începând cu viața intrauterină, cât și pe durata copilăriei, adolescenței și a vieții de adult.

De asmenea, adoptarea unui stil de viață sănătos în cazul ambilor părinți, dar mai ales al mamelor, în vederea normalizării tensiunii arteriale, nu doar influențează pozitiv starea de sănătate a urmașului, dar este benefică și asupra sănătății reproductive.


Programarea preconcepțională: Părinți bine nutriți, copii mai sănătoși

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 28-03-2020 | creare: 15-05-2018 | Vizite: 1227
Bibliografie
Higher blood preassure before pregnancy may increase miscarriage risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180402085859.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plantele medicinale și sarcina
  • Hipertensiunea la vârsta adultă poate accelera declinul cognitiv la bătrânețe
  • Hipertensiunea arterială ar putea crește riscul pentru demență vasculară
  •