Consumul de vin roșu ar putea preveni pierderile de memorie

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul de vin roșu ar putea preveni pierderile de memorie
Un antioxidant regăsit în strugurii negri ar putea preveni pierderile de memorie cauzate de înaintarea în vârstă – aceasta este concluzia unui recent studiu științific, publicat în revista Scientific Reports.

Echipa de cercetare a Departamentului de Medicină Moleculară și Celulară din cadrul Institutului de Medicină Regenerativă Texas a analizat potențialele beneficii ale resveratrolului, un puternic antioxidant care se găsește în coaja strugurilor negri, respectiv în sucurile și vinul obținut din acest fruct.

Resveratrolul a fost intens promovat de-a lungul timpului drept un important combatant al afecțiunilor cardiace, însă prin prezentul studiu, echipa științifică a încercat să descopere efectele sale asupra hippocampusului, o zonă din creier responsabilă cu funcții precum: memorarea și capacitatea de învățare.

Plecând de la premisa că atât omul, cât și animalele manifestă un declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă, cercetătorii au realizat o serie de teste de laborator pe șobolanii bătrâni, urmărind inclusiv efectele antioxidantului resveratrol asupra unor boli neurodegenerative severe, precum Alzheimer.

Rezultatele au arătat că subiecții cărora li s-a administrat tratamentul au prezentat o îmbunătățire a memoriei și a capacității de învățare, în timp ce aceia din grupul de control, care nu au urmat terapia cu resveratrol, au întâmpinat dificultăți în a reține aspecte de orientare spațială după 22-25 de luni de la debutul studiului.

De asemenea, potrivit echipei de cercetare, în cazul șobolanilor cărora li s-a administrat antioxidantul din strugurii negri, s-a constatat dublarea capacității de regenerare a neuronilor, în comparație cu cei din grupul de control. În afară de efectele benefice dovedite asupra funcțiilor cerebrale, resveratrolul s-a dovedit a fi eficient și asupra circulației sanguine.

Sursa:  Scientific Reports

Data actualizare: 24-04-2022 | creare: 10-02-2015 | Vizite: 2132
Bibliografie
Compound found in grapes, red wine may help prevent memory loss, link: https://medicalxpress.com/news/2015-02-compound-grapes-red-wine-memory.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum