Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei

©

Autor: Redacția ROmedic

Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei

Persoanele care au grupa de sange AB sunt mai predispuse la pierderi de memorie în ultima perioadă a vieții, arată un studiu publicat de Academia Americană de Neurologie.

Grupa AB este cea mai rara grupă de sânge și se pare că persoanele cu acest profil sanguin au un risc cu 82% mai mare de a se confruinta cu probleme cognitive ce pot duce la demență.
Alte studii anterioare dezvăluiseră că cel mai puțin predispuși la astfel de probleme sunt cei cu grupa 0.

Cercetarea de față face parte dintr-un studiu mai amplu - „Explicația diferențelor geografice și rasiale în riscul de atac vascular cerebral” - ce a inclus mai mult de 30.000 de persoane, monitorizate timp de peste 3 ani.

S-a constatat că 6% dintre cei care suferiseră o depreciere a memoriei și gândirii aveau grupa AB, față de 4%, media populației.

Aceeași lucrare a investigat și aportul factorului VIII din sânge (o proteină ce contribuie la coagularea sângelui) în aceste tulburări și a descoperit că un nivel ridicat al acestuia crește riscul cu 24%.
De altfel, s-a observat că cei care au grupa de sânge AB au un nivel mai mare al factorului VIII decât persoanele cu alte grupe de sânge.

Autorii studiului au declarat că această asociere arată că sănătatea creierului este influențată de particularitățile vasculare, însă e nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele.

Sursa: Neurology, citată de Medical Xpress


Data actualizare: 10-05-2019 | creare: 16-09-2014 | Vizite: 4443
Bibliografie
Can your blood type affect your memory?, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-blood-affect-memory.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Optogenetica arată că memoria poate fi manipulată prin impulsuri luminoase (studiu pe șoareci de laborator)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum