Contraceptia dupa 40 de ani

©

Autor:

Contraceptia dupa 40 de ani

Cea mai potrivita metoda contraceptiva pentru femeile de peste 40 de ani poate fi influentata de mai multi factori: viata sexuala, scaderea fertilitatii, probleme sexuale, tulburari menstruale si starea de sanatate generala.

Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, fertilitatea intra intr-un declin natural. Desi exista o scadere a fertilitatii incepand cu varsta de 35 de ani, femeile au nevoie de contraceptie in cazul in care nu doresc sa ramana gravide. Intre varstele de 30 si 40 de ani, fertilitatea va scadea cu aproximativ 50%. Cu toate acestea, sarcina poate aparea in continuare pana la menopauza, astfel incat este important sa te informezi cu privire la optiunile de contraceptie pentru a reduce riscul unei sarcini neplanificate.

Daca aveti peste 40 de ani, acesta poate fi momentul pentru a va re-evalua optiunile contraceptive. Femeile care nu doresc sa (mai) aiba copii ar putea lua in considerare metode de contraceptive pe termen lung sau permanente.

Un alt aspect de luat in considerare este ca unele metode de prevenire a sarcinii ofera beneficii non-contraceptive adaugate, care pot fi utile in aceasta etapa din viata. Unele contraceptive, de exemplu, ajuta la reglarea ciclului menstrual si ameliorarea durerilor menstruale sau de disconfort. Acest lucru ar putea fi benefic in special pentru femeile care se confrunta cu sangerari menstruale neregulate din cauza tulburarii functiei ovariene premergatoare perioadei de menopauza.

Optiuni contraceptive

O serie de factori pot influenta optiunile contraceptive la femeile de peste 40 de ani. Aceasta ar putea include beneficiile non-contraceptive, precum: reglarea sangerarii menstruale, schimbarea statutului matrimonial (separare, divort, o noua relatie), eficienta metodei contraceptive, posibile efecte secundare, protejarea impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, impactul asupra altor probleme de sanatate sau toleranta la anumite substante.

Contraceptivele orale combinate (COC)

Pilula contraceptiva orala combinata este denumita in mod obisnuit „pilula” si consta intr-o combinatie de estrogen si progesteron. Femeile care nu prezinta factori de risc corelati cu boli cardiovasculare si care nu fumeaza, pot continua sa utilizeze aceasta forma de contraceptie pana la menopauza sau pana cand ajung la varsta de 51 de ani.

Pilula poate oferi femeilor o serie de beneficii in plus fata de contraceptia eficace. Ciclurile neregulate si dismenoreea care apar in mod frecvent in perioada dinaintea instalarii menopauzei, numita premenopauza - pot fi controlate cu acest tip de pilula. Utilizarea pilulei este, de asemenea, asociata cu o incidenta redusa de afectiuni ginecologice, cum ar fi infectiile pelvine, chisturile ovariene si cancerul ovarelor si a uterului. Simptome ale menopauzei precum bufeurile si uscaciunea vaginala pot fi, de asemenea, reduse cu ajutorul pilulei.

Consideratii

Efectele secundare pot include marirea sanilor, hipersensibilitate, greata, balonare, pierderea libidoului si un risc crescut de cancer la san.

Utilizarea de contraceptive orale combinate este asociata cu un risc crescut de complicatii cardiovasculare la femeile care fumeaza, sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat, au nivelul de colesterol ridicat, care au un istoric familial de boli cardiovasculare sau care sufera de obezitate. Beneficiile de a lua contraceptive orale, cu toate acestea, sunt numeroase in cazul femeilor nefumatoare cu varste cuprinse intre 40 si inceputul perioadei de menopauza, neprezentand niciun risc suplimentar de boli cardiovasculare.

Mini-pilula contraceptiva (pe baza de progesteron - POP)

Aceasta pilula contine doze mici de progesteron sintetic. Femeile care nu pot lua pilula combinata (care alapteaza, sunt fumatoare sau prezinta riscuri cardiovasculare) sau care au efecte secundare neplacute cauzate de estrogen pot apela la administrarea mini pilulei.

Consideratii

Mini-pilula contraceptiva trebuie sa fie luata la aceeasi ora in fiecare zi, pentru a-i asigura eficacitatea. In plus se administreaza fara pauza, chiar si in timpul sangerarilor menstruale. O pilula este considerata ineficienta in cazul in care exista o intarziere a administrarii mai mare de 3 ore. Efectele secundare pot include sangerari menstruale neregulate, dureri de cap si sensibilitatea sanilor. Mini-pilula contraceptiva, nu ofera beneficii suplimentare non-contraceptive, precum cele oferite de pilula combinata si nici un protejeaza impotriva BTS / ITS (boli cu transmisiune sexuala / infectii cu transmisiune sexuala).

Prezervativele

Prezervativele ofera o contraceptive eficienta doar daca sunt utilizate corect si consecvent. Prezervativele reprezinta o alegere potrivita in cazul acelora care intra intr-o noua relatie, deoarece pe langa contraceptie, reduce riscul infectiilor cu transmitere sexuala. In plus, prezervativul este singura metoda contraceptiva care te protejeaza impotriva infectarii cu virusul HIV.

Prezervative lubrifiate sau utilizarea unui lubrifiant suplimentar poate fi util in cazul femeilor care se confrunta cu uscaciune vaginala. Este recomandata folosirea lubrifiantilor pe baza de apa, avand in vedere ca produsele pe baza de petrol sau ule, precum vaselina sau uleiul de corp pot deteriora latexul, determinand ruperea prezervativului.

Un mare avantaj in folosirea prezervativului este lipsa de efecte adverse, acesta putand fi utilizat in timpul sarcinii sau a alaptarii.

Consideratii

Unele femei pot fi alergice la latex, aceasta manifestandu-se prin aparitia senzatiei de mancarime, iritatiilor, urticariei sau astmului. Principalul factor de risc in cazul utilizarii prezervativului este folosirea incorecta a acestuia, ruperea sau alunecarea in timpul actului sexual. In unele cazuri poate scadea intensitatea senzatiilor din timpul actului sexual.

Dispozitivele intrauterine - din cupru/hormonale

Dispozitiv intrauterin din cupru

Un cupru dispozitiv intrauterin (DIU) este un dispozitiv mic, flexibil, din plastic si cupru, care ofera o contraceptie foarte eficienta. Acesta este introdus in uter prin colul uterin, la deschiderea spre uter. Unele DIU pot fi folosite fara intrerupere timp de pana la zece ani. Un dispozitiv intrauterin din cupru montat femeii de peste 40 poate ramane valabil pana la instalarea menopauzei. Mecanismul de actiune este dat de limitarea capacitatii spermatozoizilor de a traversa cavitatea uterina prin inhibarea fertilizarii. Odata introdus, dispozitivul poate ramane fixat timp de zece ani.

Dispozitiv hormonal intrauterin

Un DIU hormonal este un mic dispozitiv flexibil de plastic care asigura o contraceptie foarte eficienta. Rata de esec este de 1 la 1.000 la fel ca in cazul sterilizarii feminine. Acesta este introdus in uter prin colul uterin si elibereaza o doza scazuta dar constanta de progesteron timp de cinci ani. Acesta modifica endometrul asa incat sa nu se poata produce implantarea ovulului si ingroasa mucusul cervical pentru a ingreuna patrunderea spermatozoizilor. Este ideal pentru femeile care se confrunta cu probleme menstruale, precum sangerarile abundente.

Consideratii

Dispozitivele intrauterine pot fi montate doar de catre un medic ginecolog, iar intreruperea folosirii acestei metode contraceptive se va face de asemenea de catre acesta. In cazul in care exista mai multi parteneri sexuali, DIU nu este cea mai potrivita metoda contraceptiva intrucat nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Exista riscul perforatiei uterine si a producerii infectiilor, care insa pot fi depistate in primele 20 de zile de utilizare prin observarea simptomatologiei specifice (disconfort abdominal, febra, sangerari sau secretii vaginale anormale).

Ligatura trompelor uterine

Ligatura trompelor uterine este o forma de sterilizare ireversibila foarte populara printre femeile de peste 40 ani. Aceasta implica blocarea trompelor uterine prin taiere, ardere sau utilizand cleme pentru a preveni deplasarea ovului in cavitatea uterina unde are loc fecundarea. Ligatura trompelor uterine se efectueaza cu ajutorul unei proceduri laparoscopice sub anestezie generala. Printr-o mica incizie la nivelul peretelui abdominal este introdus un tub subtire, numit laparoscop, care va sectiona si ligatura capetele trompelor uterine. Dupa aproximativ o saptamana de la interventia chirurgicala disconfortul abdominal dispare.

Ligatura trompelor uterine nu are niciun efect asupra apetitului sexual, iar cele mai multe femei nu sufera tulburari menstruale, ca urmare a acestei proceduri. In cazul femeilor care insa, intrerup contraceptia hormonala pot aparea cicluri neregulate sau sangerari menstruale abundente ca urmare a inaintarii in varsta sau a afectiunilor ginecologice pre-existente.

Este important sa fim constienti ca metoda ligaturii trompelor uterine este complet ireversibila.

Consideratii

Sterilizarea este considerata o metoda permanenta de contraceptie iar uneori poate fi complicata si sau lipsita de succes. Riscurile intalnite sunt de natura generala a oricaror interventii chirurgicale si se manifesta prin disconfort postoperator. Exista insa si riscul sarcinilor extrauterine, dar si razgandirea pacientei in legatura cu o sarcina ulterioara.

Sterilizarea masculina

Sterilizarea masculina (vasectomia) implica taierea si legarea sau blocarea canalelor deferente care transporta sperma de la testicule catre fluxul seminal. Procedura se face fie prin mici incizii in scrot si de obicei, necesita doar un anestezic local. O vasectomie nu afecteaza viata sexuala a barbatului in niciun fel, singura diferenta fiind absenta spermatozoizilor. Dupa interventia chirurgicala pot surveni mici complicatii pe termen scurt precum aparitia de echimoze temporare sau hematoame.

Consideratii

Efectele secundare ale sterilizarii masculine includ echimoze si disconfort pentru cateva zile dupa procedura. Vasectomia nu este eficace imediat dupa procedura, fiind indicata o alta forma de contraceptie timp de trei luni dupa operatie. Dupa trei luni, probele de material seminal trebuie testate pentru a confirma ca vasele deferente nu mai transporta sperma si vasectomia a avut succes.

Inelul vaginal combinat

Inelul vaginal combinat este un contraceptiv hormonal combinat, care se introduce in vagin timp de trei saptamani si este indepartat in a 4-a saptamana a fiecarei luni. Acesta este fabricat din plastic si elibereaza o doza constanta scazuta de estrogen si progesteron care actioneaza pentru a inhiba ovulatia concomitent cu ingroasarea mucusului cervical.

Consideratii

Inelul vaginal reprezinta o optiune viabila pentru femeile mai in varsta pana la instalarea menopauzei, deoarece contine o doza mica de estrogen si ofera un control eficient al ciclului menstrual. Femeile care folosesc inelul vaginal pot experimenta obisnuitele reactii adverse ale pilulei combinate, precum: marirea sanilor si sensibilitate, greata, balonare, pierderea libidoului, migrene, sau aparitia unui risc usor crescut de cancer la san. Expulzarea a inelului poate sa apara la femeile care sufera de un tonus muscular scazut in zona pelvina, obezitate sau prolaps uterovaginal.


Diafragma

Diafragma este o membrana de cauciuc moale, in forma de cupola, care se plaseaza la nivelul cervixului pentru a bloca patrunderea spermei in cavitatea uterina. Acesta este montata inainte de actul sexual si trebuie sa ramana in interiorul vaginului pentru minimum 6 ore de la ultimul contact sexual vaginal. Retineti faptul ca o diafragma nu trebuie mentinuta mai mult de 24 de ore in interiorul vaginului. Diafragmele sunt folosite in combinatie cu spermicidul – un gel care neutralizeaza spermatozoizii si previne fertilizarea ovulului.

Consideratii

La prima utilizare a diafragmei este indicat sa apelati ajutorul unui medic specializat care va insera diafragma si de asemenea va va oferi un instructaj de folosire ulterioara. Diafragma contraceptiva trebuie sa se potriveasca perfect anatomiei femeii iar orice modificare corporala relevanta (slabire/ingrasare de peste 5 kg) necesita un control medical pentru ajustarea sau inlocuirea sa. Unele femei pot prezenta o reactie alergica la cauciuc sau spermicid. Diafragmele sunt, de asemenea, asociate cu un risc usor crescut de infectii ale tractului urinar.

Implanturile contraceptive cu progesteron

Un implant contraceptiv cu progesteron este defapt o tija mica, de aproximativ 4 cm lungime si 2 mm latime, care se introduce sub piele in partea superioara a bratului de catre un medic specialist. Acesta ofera o contraceptie foarte eficienta timp de trei ani. Rata de esec de doar 0,05%, aceeasi ca si in cazul sterilizarii feminine. Intrucat nu depinde de o administrare regulata este printre cele mai eficiente metode contraceptive care permit activitatea sexuala. Tija elibereaza lent o doza de progesteron si asigura protectie impotriva sarcinii timp de trei ani.

Consideratii

Efectele secundare ale implantului cu progesteron include o usoara crestere in greutate, scaderea libidoului si schimbari de dispozitie. Aceasta metoda contraceptiva este reversibila si poate fi indepartata de catre medicul specialist in cazul in care utilizatoarea decide ca vrea sa apeleze la alta metoda contraceptiva sau vrea sa planifice o sarcina. Implantul contraceptiv cu progesteron nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Coitus interruptus (metoda de retragere)

Aceasta metoda implica retragerea penisului din vagin inainte de ejaculare. Este important sa se constientizeze faptul ca, chiar daca penisul este retras la timp, de multe ori fluidul pre-ejaculator poate sa contina spermatozoizi ce pot determina o rata scazuta de succes in folosirea acestei metode. Eficacitatea acestei metode este de 81-96 %. Daca este aplicata corect, metoda de retragere este eficienta in proportie de 96%, cu toate acestea, utilizarea tipica arata ca doar in 73% din cazuri aceasta este eficace. In timp ce unele cupluri pot considera inacceptabila rata de esec a metodei de retragere, altele se pot simti confortabil cu acest nivel de risc dat de fertilitata redusa asociata cu inaintarea in varsta.

Metode naturale de planificare familiala

Acesta metoda implica stabilirea zilelor fertile si celor non-fertile prin metoda calendarului. In timp ce metodele naturale pot fi eficiente pentru femeile mai tinere cu cicluri regulate, acestea pot fi problematice in cazul femeilor de peste 40 de ani. In mod normal perioada fertila incepe cu 5 zile inainte de ovulatie si dureaza pana in ziua de dupa ovulatie. Pentru a determina ziua ovulatiei trebuie sa numeri 14 zile din prima zi de menstruatie. Ciclurile neregulate si fluctuatiile hormonale la femeile ajunse la aceasta varsta poate face calculul zilelor „sigure” mai dificil.

Contraceptia de urgenta

In cazul in care metoda contraceptiva folosita esueaza sau este trecuta cu vederea, contraceptia de urgenta poate fi utilizat ca o metoda alternativa. Principalele forme de contraceptie de urgenta disponibile sunt: dispozitivul intrauterin cupru si pilula contraceptiva de urgenta.

Introdus in termen de maximum cinci zile de la contactul sexual neprotejat, un DIU cu cupru va preveni sarcina si va oferi protectie de lunga durata femeilor care vor alege sa o foloseasca in continuare. Pilula contraceptiva de urgenta poate fi luata in termen de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Acesta poate fi obtinuta fara prescriptie medicala in farmacii. Cu cat sunt administrate mai repede dupa contactul sexual neprotejat aceste medicamente devin mai eficiente ca si contraceptive de urgenta.

Cand oprim contraceptia?

Femeile care se apropie de menopauza sunt de multe ori nesigure cu privire la momentul potrivit pentru a opri utilizarea contraceptiei. In general, se recomanda ca in cazul in care femeia inca nu a ajuns la varsta de 50 de ani - sa continue folosirea contraceptivelor pentru cel putin inca 2 ani de la ultima sangerare menstruala. Dupa varsta de 50 de ani, contraceptivele ar trebui sa fie utilizate inca un an de la ultima sangerare menstruala.

In timp ce aceste indicatii sunt relevante pentru femeile care folosesc contraceptive non-hormonale, precum - prezervative, diafragme si DIU, cele care utilizeaza contraceptia hormonala se vor confrunta cu un posibil fals sfarsit al menstruatiei. De exemplu, hemoragia care apare in timpul administrarii pilulelor contraceptive pe baza de hormoni in timpul saptamanii inactive nu este un ciclu menstrual propriu-zis si continua chiar si dupa menopauza.

Femeile care folosesc aceste forme de contraceptie pot continua sa o faca pana cand ajung la o varsta la care este posibil sa fi avut loc pierderea naturala a fertilitatii. Ca un punct de referinta, 95,9% dintre femei vor ajunge la menopauza la varsta de 55 de ani.

Femeile care folosesc pilule anticonceptionale pot trece la o forma de contraceptie non-hormonala pentru a vedea daca menstruatia repare. Daca menstruatia revine, femeile pot apela la contraceptive hormonale si repeta procesul la o data ulterioara, sau pot continua utilizarea contraceptivelor non-hormonale.

Femeile care folosesc pilulele anticonceptionale sunt sfatuite sa discute optiunile cu medicul specialist, cu scopul de a trece la o alta metoda de contraceptie in jurul varstei de 50-51, avand in vedere ca beneficiile contraceptive oferite de acestea sunt depasite de riscurile survenite, precum formarea cheagurilor de sange sau aparitia de boli cardiovasculare la o varsta cand nivelul fertilitatii este oricum foarte scazut.


Data actualizare: 08-01-2014 | creare: 15-07-2013 | Vizite: 96012
Bibliografie
1. Contraception after 40 fact sheet https://www.womhealth.org.au/conditions-and-treatments/199-contraception-after-40
2. Faculty of Sexual & Reproductive Healthcare Clinical Guidance - https://www.fsrh.org/pdfs/ContraceptionOver40July10.pdf
3. Contraception and the mature woman - https://www.patient.co.uk/doctor/contraception-and-the-mature-woman
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandări contraceptive la femeia de 30-40 ani
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum