Recomandări contraceptive la femeia de 30-40 ani

©

Autor:

Recomandări contraceptive la femeia de 30-40 ani

Majoritatea femeilor sunt conștiente că fertilitatea începe să scadă după 35 ani și presupun că este sigur să renunți la contraceptive odată ce au trecut pragul de 40 ani. Doar pentru că producția hormonală este scăzută și menstrele sunt neregulate, asta nu înseamnă că metodele contraceptive trebuie abandonate.

Cum există suficiente cazuri de femei de 40 sau chiar 50 de ani gravide (sarcina după 40 de ani vine la pachet cu propriile riscuri pentru sănătate), contracepție este recomandată timp de cel puțin 12 luni după ultima menstră. (1)

Recomandări contraceptive la 30 ani

Dacă ești mulțumită de metodele contraceptive pe care le foloseai la 26 ani, poți continua în această direcție. Este bine de știut că dacă ai peste 35 ani și fumezi nu ar trebui să iei pilule contraceptive. Similar pentru alte metode hormonale care cresc riscul de atac de cord, atac vascular cerebral și cheaguri de sânge.

Dacă ai avut copii și nu îți mai dorești lărgirea familiei, poți apela la un dispozitiv intrauterin (este eficient timp de 5-10 ani). Colul uterin este lărgit ca urmare a sarcinii deci inserarea nu va fi dureroasă. (2, 3, 4, 5, 6)

Recomandări contraceptive după 40 ani

Fertilitatea scade mult după 40 ani însă, pentru a te lipsi de o „surpriză” la 47 ani, este bine să continui folosirea unor metode contraceptive până după ultima menstră. În cazul femeilor de peste 40 ani, doctorii recomandă folosirea pilulelor contraceptive, atât pentru a evita o sarcină nedorită, cât și pentru a minimiza efectele perimenopauzei (transpirație, bufeuri, menstre neregulate). O preocupare în plus în acest caz este legătura (slabă) dintre luarea pilulelor contraceptive după 40 ani și un risc mai mare de cancer de sân. Pentru a scăpa de aceste griji, poți apela la bureții contraceptivi sau la dispozitivele intrauterine. (7, 8)

O altă metodă contraceptivă, de această dată permanentă, este legarea trompelor uterine. Pe lângă eliminarea probabilității de a avea o sarcină nedorită, această modalitate contraceptivă reduce riscul de cancer ovarian. (9, 10)

Metodele contraceptive pot înceta la un an după ultima menstră, dacă ai peste 50 ani și la doi ani după ultima menstră dacă ai sub 50 ani. Această perioadă îndelungată este recomandată deoarece menstrele pot reapărea după câteva luni de pauză.

Odată cu trecerea anilor este posibil ca metoda contraceptivă potrivită să se schimbe. Dacă la 20-30 ani, cea mai populară este pilula contraceptivă, după acest interval de timp, medicamentele pot crește riscul unor afecțiuni (cancer cervical sau de sân, cheaguri de sânge, atac de cord, etc.), motiv pentru care doctorii recomandă alternative precum dispozitivele intrauterine, bureții contraceptivi sau diverși plasturi. Vorbește cu doctorul pentru a alege cea mai bună opțiune contraceptivă.


Data actualizare: 22-08-2019 | creare: 22-08-2019 | Vizite: 2683
Bibliografie
1. Pregnancy and Obstetrical Outcomes in Women Over 40 Years of Age. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4554509/
2. The risk of heart attack and stroke in women using birth control pills. https://www.cochrane.org/CD011054/FERTILREG_risk-heart-attack-and-stroke-women-using-birth-control-pills
3. Contraception in women over 40 years of age . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3626808/
4. Everything You Need To Know About Getting An IUD . https://www.huffpost.com/entry/should-you-get-an-iud_n_6511192
5. Birth control over 30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12291485
6. Birth Control Choices to Consider at Every Age. https://health.usnews.com/health-care/patient-advice/articles/2018-01-12/birth-control-choices-to-consider-at-every-age
7. Study finds weak link between birth control and breast cancer . https://www.health.harvard.edu/womens-health/study-finds-weak-link-between-birth-control-and-breast-cancer
8. Does the contraceptive pill increase cancer risk? . https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/hormones-and-cancer/does-the-contraceptive-pill-increase-cancer-risk
9. Contraception - tubal ligation. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/contraception-female-sterilisation
10. Contraception in women over 40 years of age . https://www.cmaj.ca/content/185/7/565
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Contraceptia dupa 40 de ani
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum