Copiii fac diferența între scuzele sincere și cele forțate

©

Autor:

Copiii fac diferența între scuzele sincere și cele forțate
Un studiu recent publicat în revista științifică Merrill-Palmer Quarterly a arătat că cel mic nu are de câștigat dacă este forțat să îți ceară scuze. (1)
Craig Smith și colegii săi de la Universitatea din Michigan au observat trei tipuri de scuze de la copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 9 ani: copii care și-au cerut scuze fără să fie rugați sau forțați, copii care și-au cerut scuze la inițiativa părinților și copii obligați să își ceară scuze.

Rezultatele studiului au fost cel puțin interesante. Copiii reacționau la fel la scuzele din proprie inițiativă și la scuzele în care erau rugați de părinți. Însă persoanele care erau obligate să își ceară scuze, nu păreau sincere, cel puțin din perspectiva copiilor. (2)

Toți copiii observaseră că cel care a fost obligat să își ceară scuze, nu manifesta nicio schimbare după această „obligație”. De asemenea, este important de menționat că acei copii care și-au cerut scuze pentru că erau forțați de părinți, au făcut-o nu pentru că se credeau responsabili, ci dintr-o preocupare pentru propria persoană (de exemplu, teama de o pedeapsă).

Pe de altă parte, primitorul scuzelor s-a simțit mai bine după o scuză sinceră (chiar și la rugămintea părinților) față de o scuză forțată.

Cercetătorii recomandă o cale de îndreptare. Aceștia sfătuiesc părinții să îi explice copilului agresor cu se simte cealaltă persoană și de ce.

Sursa: University of Michigan

Data actualizare: 03-09-2023 | creare: 05-12-2018 | Vizite: 751
Bibliografie
1. Parents: Take a timeout before you force your child to apologize. https://news.umich.edu/parents-take-a-timeout-before-you-force-your-child-to-apologize/
2. Say You're Sorry: Children Distinguish Between Willingly Given and Coerced Expressions of Remorse. https://www.jstor.org/stable/10.13110/merrpalmquar1982.64.2.0275?seq=1#page_scan_tab_contents
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copilul supradotat
  • Importanța lecturii în dezvoltarea preșcolarilor
  • Lectura în dezvoltarea copilului școlar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum