Nivelul de activitate fizică - invers proportional cu numărul de zile de infecții ale tractului respirator superior la copii

©

Autor:

Nivelul de activitate fizică - invers proportional cu numărul de zile de infecții ale tractului respirator superior la copii
Un studiu publicat în revista Pediatric Research sugerează că nivelurile mai mari de activitate fizică zilnică sunt asociate cu o susceptibilitate mai mică la infecțiile tractului respirator superior, precum răceala obișnuită.

Cercetătorii au măsurat nivelurile de activitate fizică și simptomele de infecții ale tractului respirator superior la copii între 4 și 7 ani din regiunea orașului Varșovia între 2018 și 2019. Participanții au purtat o brățară pedometru 24 de ore pe zi timp de 40 de zile pentru a măsura nivelurile lor de activitate și durata somnului.
Părinții au raportat simptomele de infecții ale tractului respirator superior ale copiilor lor, cum ar fi tusea sau strănutul, folosind chestionare zilnice pentru 60 de zile. Folosind un al doilea chestionar, părinții au raportat vaccinarea copiilor lor, participarea la sport, dacă au avut frați și expunerea la fumat și păr de animale de companie.

Autorii au constatat că, pe măsură ce numărul mediu de pași făcuți de copii în timpul perioadei de studiu a crescut cu 1.000, numărul zilelor în care au experimentat simptome de infecții ale tractului respirator superior a scăzut cu o medie de 4,1 zile.
De asemenea, copiii care au participat la 3 sau mai multe ore de sport pe săptămână au tendința de a experimenta mai puține zile cu simptome de infecție a tractului respirator decât cei care nu au participat regulat la sport.
Nivelurile mai mari de activitate la începutul studiului au fost asociate cu mai puține zile cu simptome de infecție a tractului respirator în următoarele șase săptămâni.

La 47 de copii cu un număr mediu zilnic de pași de 5.668 în primele două săptămâni ale perioadei de studiu, numărul combinat al zilelor în care acești copii au experimentat simptome de infecții ale tractului respirator superior în următoarele șase săptămâni a fost de 947.
La 47 de copii cu un număr mediu zilnic de pași de 9.368 la începutul studiului, numărul combinat al zilelor cu simptome de răceală a fost de 724.

Autorii nu au identificat asocieri între simptomele de infecții ale tractului respirator superior și durata somnului, frații, vaccinarea sau expunerea la părul animalelor de companie sau fumat.

Autorii speculează că nivelurile mai mari de activitate fizică ar putea ajuta la reducerea riscului de infecție la copii prin reducerea nivelurilor de citokine inflamatorii, care sunt asociate cu inflamația cronică și bolile, și prin promovarea răspunsurilor imune implicând celulele T-helper.
Ei sugerează, de asemenea, că mușchii scheletici ar putea elibera mici vesicule extracelulare care modulează răspunsurile imune după exercițiu. Cu toate acestea, ei avertizează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga aceste mecanisme potențiale la copii. Ei adaugă că natura observațională a studiului lor nu permite concluzii despre o relație cauzală între nivelurile de activitate fizică și susceptibilitatea la infecțiile tractului respirator superior.

Data actualizare: 25-01-2023 | creare: 25-01-2023 | Vizite: 241
Bibliografie
Springer
Ostrzyżek-Przeździecka, K., et al. (2023)
Association of low physical activity with higher respiratory tract infections frequency among pre-school children.
Pediatric Research.
https://www.nature.com/articles/s41390-022-02436-7
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Unul din 30 de copii atinge țintă zilnică de activitate fizică
  • Gradiniță - cât ținem copilul acasă după o viroză (când revine la gradiniță)
  • Echipamentele de joacă sprijină activitatea fizică a copilului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum