COVID-19 la fumători

©

Autor:

COVID-19 la fumători

Fumătorii sunt mai predispuși la infecția COVID-19 deoarece, ducând mâna la gură în timp ce fumează, facilitează pătrunderea virusului în organism prin intermediul degetelor sau a țigărilor posibil contaminate. Mai mult, ei ar putea avea deja afectare pulmonară sau o capacitate pulmonară redusă, ceea ce crește riscul unei forme severe de infecție cu noul coronavirus. (1)

Pe lângă fumatul de tigarete, și consumul de narghilea, care implică utilizarea la comun a aceleiași piese bucale și furtun, ar putea crește riscul transmiterii coronavirusului. (1)

Fumatul produce afectare la nivelul aparatului respirator prin faptul că determină o curățare mai puțin eficientă a mucusului din plămâni. Deoarece, la fumători, mucusul are o consistență mai mare, fiind mai dificil de eliminat din plămâni, el se acumulează la acest nivel, crescând riscul de infecție. Mai mult, fumatul scade imunitatea și reduce capacitatea sistemului imun de a lupta împotriva unei infecții. În același timp, fumatul crește riscul de boală cardiovasculară și cancer, două comorbidități despre care studiile au demonstrat că predispun la forme mai severe ale infecției cu coronavirus. (2)

În ceea ce privește persoanele care s-au lăsat de fumat, nu se cunoaște încă dacă au un risc mai mare de COVID-19 în comparație cu cei fără istoric de fumat. În mod obișnuit, fumătorii au un risc mai crescut de infecții pulmonare precum bronșită sau pneumonie dar după renunțarea la fumat, s-a observat că plămânii se recuperează relativ rapid. În concluzie, este posibil ca persoanele care s-au lăsat de fumat să dețină un risc mai scăzut de complicații severe în urma infecției cu coronavirus, față de cele care continuă să fumeze. (2)

O analiză sistematică a 5 studii din China din decembrie 2019 și ianuarie 2020 despre COVID-19 la fumători a evaluat la aceștia severitatea bolii, nevoia de ventilație mecanică, necesitatea internării într-o secție de terapie intensivă și riscul de deces. Analiza a fost publicată pe data de 18 martie în Tobacco Induced Disease. (3)

Primul studiu, condus de Zhou et al., a inclus 191 de pacienți cu COVID-19, dintre care 54 au decedat iar 137 au supraviețuit. Rezultatele au arătat că dintre bolnavii decedați, 9% erau fumători, în timp ce dintre cei care au supraviețuit, 4% erau fumători. (3)

În mod similar, Zhanf et al. a condus un studiu cu 140 de bolnavi cu COVID-19, demonstrând că dintre pacienții severi (în număr de 58), 3,4% erau fumători și 6,9% erau foști fumători. În contrast, dintre bolnavii cu forme non-severe (în număr de 82), niciunul nu era fumător iar 3,7% erau foști fumători. (3)

Cel mai mare studiu, condus de Guan et al., a inclus 1.099 de pacienți infectați cu coronavirus din mai multe regiuni ale Chinei. Dintre aceștia, 173 aveau forme severe ale infecției în timp ce 926 erau forme non-severe. Dintre bolnavii severi, 16,9% erau fumători iar 5,2% erau foști fumători, în timp ce dintre bolnavii non-severi, doar 11,8% erau fumători și 1,3% erau foști fumători. Mai mult, dintre pacienții care au necesitat ventilație mecanică, internare în secția de terapie intensivă sau au decedat, un procent de 25,5% erau fumători și 7,6% foști fumători. La polul opus, dintre bolnavii care nu au necesitat ventilație mecanică, nu au fost internați în secția de terapie intensivă și nu au suferit deces, doar 11,8% erau fumători și 1,6%, foști fumători. Din datele publicate rezultă că fumătorii au un risc de 1,4 ori mai mare de a dezvolta forme severe ale infecției cu coronavirus și de 2,4 ori mai mare de a necesita internare într-o secție de terapie intensivă sau ventilație mecanică sau de deces, în comparație cu nefumătorii. (3)

Prin urmare, deși sunt necesare și alte studii pe această temă, rezultatele analizei sugerează că fumatul se corelează cu o evoluție nefavorabilă a infecției COVID-19. (3)
Studiile anterioare au arătat că fumătorii au un risc de două ori mai mare decât nefumătorii să facă gripă, dezvoltând o simptomatologie mai severă. Mai mult, în timpul epidemiei de MERS-CoV s-a observat o mortalitate mai crescută la fumători. (3)


Data actualizare: 31-03-2020 | creare: 31-03-2020 | Vizite: 1113
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •