Creierul nostru folosește un sistem de alarmă pentru a suprima amintirile nedorite

©

Autor:

Creierul nostru folosește un sistem de alarmă pentru a suprima amintirile nedorite
Un nou studiu din domeniul Neurologiei, publicat recent în jurnalul JNeurosci, oferă informații uimitoare despre modul în care creierul nostru se confruntă cu anumite situații dificile: ne oprește din a rememora amintiri neplăcute.
Pentru a analiza în amănunt activitatea cerebrală apărută la nivelul centrului memoriei, cercetătorul Crespo García și colaboratorii săi au utilizat instrumente de electroencefalograma (EEG) și rezonanță magnetică nucleară funcțională (RMNf). Aceste sisteme de măsurare a undelor electrice din creier au fost puse în funcțiune în timpul în care participanții studiului au executat sarcini legate de memorie.

Exercițiile participanților au constat din memorarea anumitor seturi de cuvinte (spre exemplu, perechea de cuvinte poartă și tren), urmând ca apoi să li se ceară fie să-și amintească unul dintre cuvintele din pereche în momentul în care îl vizualizau pe celălalt, fie să se concentreze doar pe unul dintre cuvintele vizualizate. În timpul ultimei sarcini, mai exact cea a suprimării active a memoriei, cercetătorii au observat cum activitatea cerebrală a crescut la nivelul cortexului cingulat anterior (ACC). ACC reprezintă o regiune a creierului implicată în controlul cognitiv, al gândurilor, în primele 500 de milisecunde ale unei sarcini sau ale unei situații neprevăzute.

Mai mult decât atât, oamenii de știință au putut identifica legături între ACC și alte regiuni ale creierului. ACC a transmis numeroase informații către cortexul prefrontal dorsolateral (DLPFC), care, la rândul său, a transmis mai departe un semnal inhibitor, scăzând semnificativ activitatea din hipocamp. Hipocampul reprezintă, se pare, cheia de descifrare a acestui fenomen, întrucât este regiunea cheie pentru rememorarea situațiilor trăite în trecut.

După câteva ședințe de exerciții, legăturile neuronale dintre ACC și DLPFC au devenit mai puternice, menținând un nivel de activitate scăzut în hipocamp, chiar și în momentul în care participanții nu s-au mai concentrat activ să suprime amintiri. Acest lucru a fost posibil tocmai prin intervenția participanților asupra procesului de memorare în primele 500 de milisecunde ale sarcinii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-04-2022 | creare: 28-04-2022 | Vizite: 252
Bibliografie
The brain uses an alarm system to suppress unwanted memories, link: https://www.news-medical.net/news/20220418/The-brain-uses-an-alarm-system-to-suppress-unwanted-memories.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: