De ce dormim? Cea mai nouă și plauzibilă teorie

©

Autor:

De ce dormim? Cea mai nouă și plauzibilă teorie
Somnul și motivele care îl susțin continuă să fie o enigmă incomplet elucidată de cercetători. Toate animalele studiate până acum au nevoie de somn, însă nu se știe cu certitudine de ce. S-a observat în schimb că șoarecii de laborator privați de somn timp de o lună decedează, în timp ce oamenii care nu dorm câteva zile încep să aibă halucinații sau crize epileptice.

O teorie susține că somnul ne ajută să consolidăm noile informații memorate, pentru că studiile au arătat că după o sesiune de învățare, somnul ajută persoanele să obțină scoruri mult mai bune la testele de memorie. Dacă înregistrarea informațiilor în memorie atunci când suntem treji se face prin întărirea legăturilor neuronale, procesele memoriei din timpul somnului rămân deocamdată necunoscute.

O nouă teorie, care câștigă tot mai multă susținere științifică, este că somnul a evoluat astfel încât conexiunile cerebrale neutilizate să fie distruse (procesul de „pruning”), astfel încât să se facă loc pentru memorarea de noi informații a doua zi. „Somnul este prețul pe care îl plătim pentru că învățăm” consideră psihiatrul Giulio Tononi, de la Universitatea din Wisconsin-Madison, cel care a dezvoltat această teorie.

În cadrul cercetării pe care a realizat-o, echipa sa a măsurat dimensiunea sinapselor din mostre de creier prelevate de la șoareci. Conexiunile cerebrale din mostrele prelevate după somn erau cu 18% mai mici decât cele de dinainte de somn, ceea ce arată că sinapsele sunt reduse pe durata somnului. Cercetătorii au observat de asemenea că unele sinapse și-au menținut dimensiunea, ceea ce arată că cele mai importante memorii sunt păstrate de către creier.

Dacă această teorie este adevărată, ar putea explica de ce după o noapte albă ne este mult mai greu să ne concentrăm și să învățăm informații noi – capacitatea noastră de a stoca noi informații este mult slăbită. De asemenea, întreruperile somnului contribuie și ele la acest efect, pentru că nu se mai ajunge la fel de ușor în starea de somn profund, despre care studiile au arătat indirect că ar fi perioada optimă pentru procesul de pruning.

Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că nu este important doar să dormi după o experiență de învățare, ci și înainte.

Sursa: New Scientist

Data actualizare: 29-07-2016 | creare: 29-07-2016 | Vizite: 1050
Bibliografie
Mystery of what sleep does to our brains may finally be solved, link: https://www.newscientist.com/article/2096921-mystery-of-what-sleep-does-to-our-brains-may-finally-be-solved/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •