Creșterea aportului de proteine nu determină creșterea masei musculare
Autor: Teodorescu Mihai

Publicat în Jurnalul American de Fiziologie: Endocrinologie și Metabolism, studiul este una dintre cele mai cuprinzătoare investigații ale efectelor asupra sănătății ale dietei și ale antrenamentelor de rezistență la adulții de vârstă mijlocie.
Participanții la studiu, cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani, au fost grupați în mod aleatoriu în două grupuri distincte, cu o dietă moderată în proteine sau bogată în proteine. Echipa de cercetători a evaluat puterea participanților, masa slabă a corpului, tensiunea arterială, toleranța la glucoză și alte câteva măsuri de sănătate înainte și după program. Echipa a analizat, de asemenea, microbii intestinali în probele fecale colectate la începutul intervenției, după prima săptămână, în timpul căreia participanții s-au adaptat la noua dietă, dar nu s-au angajat în antrenament fizic, și la sfârșitul celor zece săptămâni. Persoanele din grupul cu proteine moderate au consumat aproximativ 1,2 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi, iar cei din grupul cu proteine ridicate au consumat aproximativ 1,6 grame pe kilogram pe zi.
Consiliul American pentru Alimentație și Nutriție recomandă adulților să consume 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi, pentru a evita dezvoltarea unui deficit de proteine. Echipa a încercat să limiteze consumul de proteine din grupul cu proteine moderate la cantitatea zilnică recomandată, dar jurnalele alimentare ale participanților la studiu au arătat că, în medie, consumul zilnic a fost de 1,1 până la 1,2 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi. Cei din grupul bogat în proteine au consumat aproximativ 1,6 grame de proteine pe kilogram pe zi, de două ori cantitatea recomandată.
La sfârșitul celor zece săptămâni de studiu, nu au fost evidențiate diferențe semnificative între grupuri. Câștigurile în rezistență, grăsimea corporală, masa corporală slabă, toleranța la glucoză, funcția rinichilor, densitatea osoasă și alți „biomarkeri” ai sănătății au fost aproximativ aceiași. Singura schimbare potențial negativă înregistrată de cercetători între grupuri a implicat modificări ale populației de microbi intestinali. După o săptămână de dietă, cei din grupul bogat în proteine au avut modificări ale abundenței unor microbi intestinali pe care studiile anterioare le-au legat de rezultatele negative asupra sănătății.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Riscul de moarte prematură ar putea fi evitat cu ajutorul unui tipar de alimentație sănătos
- Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbații peste 50 ani
- Înlocuitorii de carne nu oferă organismului aceiași nutrienți ca produsele animale
- Laptele crud versus laptele pasteurizat: un risc de 840 de ori mai mare de îmbolnăvire
- Interpretare analize: proteina C si S
- Proteine naturale - riscuri
- Proteina reactiva c pozitiva
- Proteine naturale
- Proteina c reactiva marita
- Proteine...
- Interpretare analize calciu
- Interpretare analize medicale
- Deficit de proteine