Tipare diferite de creștere la sugari în funcție de tipul de proteine consumate
Autor: Cristina Mustață

Rezultatele obținute ar putea sta la baza unor strategii revoluționare bazate pe dovezi pentru a asigura o creștere și dezvoltare optimă la sugari și pentru prevenția obezității infantile.
La studiu au participat 64 de sugari născuÈ›i la termen, diversificaÈ›i, care au consumat pe lângă formula de lapte, fructe È™i legume sau cereale, surse de proteine provenite din produse pe bază de carne sau din lactate [în funcÈ›ie de grupul în care au fost incluÈ™i].
Cercetătorii au observat astfel că sursele de proteine oferite sugarilor în cadrul alimentaÈ›iei complementare joacă un rol important în procesul de creÈ™tere È™i reglare ponderală.
Sugarii din grupul proteinelor din carne au consumat produse pe bază de carne tip piure disponibile în comerÈ›, în timp ce grupul proteinelor din lactate a primit iaurt pentru sugari, brânză È™i un concentrat pudră de proteine din zer.
Între 5 È™i 12 luni sugarii au fost evaluaÈ›i din punct de vedere antropometric [înălÈ›ime, greutate, circumferință craniană]. De asemenea, au fost colectate mostre de sânge la includerea în studiu, respectiv la final. Nu s-au raportat diferenÈ›e între cele grupuri în ceea ce priveÈ™te consumul energetic, implicit aportul de proteine È™i grăsimi din dietă.
În urma interpretării datelor colectate, în grupul de sugari ce au primit proteine din produse pe bază de carne s-a observat un trend ascendent al înălÈ›imii pentru vârstă, respectiv descendent la sugarii hrăniÈ›i cu surse de proteine lactate.
În acelaÈ™i timp s-a observat o creÈ™tere a greutății raportată la înălÈ›ime în grupul sugarilor la care s-au inclus în alimentaÈ›ia complementară surse de proteine din lactate, comparativ cu proteinele din carne, ceea ce ar putea constitui un semnal de alarmă petnru instalarea supraponderii.
Rezultatele studiului sugerează faptul că sursa proteinelor incluse în dieta complementară a sugarului este la fel de importantă precum este cantitatea totală de proteine de peste zi, în reglarea creÈ™terii È™i în controlul ponderal. Ghidurile europene actuale recomandă limitarea aportului de proteine la maximum 15% din totalul energetic în primul an de viață, procent în care s-a încadrat È™i aportul zilnic de proteine la sugarii incluÈ™i în analiză.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a aprofunda această relaÈ›ie între aportul de nutrienÈ›i È™i creÈ™terea la sugari, din punct de vedere calitativ È™i nu doar cantitativ.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Problema majora! Penis
- Interpretare analize: proteina C si S
- Refuza mancarea si laptele
- Interpretare analiza: limfocite, glicemie, colesterol, trigliceride, proteine
- Proteine pentru masa musculara
- REFUZ de alimente SOLIDE
- Culturism si Proteine
- Diversificarea...o problema?!
- Interpretare analize calciu
- Diversificare