Cum acționează geografia ca un determinant structural al sănătății

©

Autor:

Cum acționează geografia ca un determinant structural al sănătății
Studiul realizat de echipa de la Universitatea California, Riverside, sub conducerea profesoarei asociate Ann Cheney, evidențiază cum geografia acționează ca determinant structural al sănătății în comunitățile marginalizate istoric și social de-a lungul graniței SUA-Mexic. Acest studiu se concentrează pe comunitățile neincorporate din partea de est a Văii Coachella și examinează provocările cu care se confruntă îngrijitorii latinici și indigeni mexicani ai copiilor cu astm sau probleme respiratorii.
Principalele descoperiri ale studiului indică lipsa infrastructurii critice de bază, inclusiv accesul la îngrijirea sănătății în aceste „colonias” (zone neincorporate). Îngrijitorii percepeau că medicii din SUA nu oferă suficiente informații și adesea nu ascultă sau minimalizează preocupările lor legate de sănătatea respiratorie a copiilor. Din acest motiv, mulți preferă să traverseze frontiera în Mexic, unde medicii le oferă un diagnostic și un plan de tratament perceput ca fiind mai eficient.

Studiul subliniază, de asemenea, că doar îngrijitorii cu statut legal pot traversa frontiera, ceea ce contribuie la disparitățile în sănătatea respiratorie a copiilor. Aceia fără statut legal în SUA sunt forțați să accepte servicii de sănătate pe care le consideră suboptime. Îngrijitorii fără documente legale apelează uneori la membrii de încredere ai familiei sau prieteni pentru a duce copiii peste graniță pentru îngrijiri medicale.

Comunitățile din zonele rurale neincorporate ale Văii Coachella sunt expuse la pericole de mediu, precum apa toxică și praful de la Salton Sea, expunerea la pesticide agricole și facilitățile de procesare a deșeurilor, contribuind la prevalența ridicată a problemelor respiratorii. Studiul arată că aceste condiții sunt exacerbate de absența infrastructurii de sănătate și limitarea accesului la servicii de îngrijire primară și specializată.

Cercetările subliniază importanța înțelegerii interacțiunii complexe dintre geografie, granițe și sănătate pentru elaborarea unor politici și intervenții eficiente de sănătate publică. Această cercetare aduce în atenție cum injustițiile de mediu sunt produsul violenței structurale, legate de dominația economică politică și exploatarea bazată pe clasă.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-04-2024 | creare: 29-04-2024 | Vizite: 151
Bibliografie
How geography acts as a structural determinant of health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240426165144.htm

Image by mreyati on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!