Cum afectează dietele cu restricții calorice dezvoltarea cancerului?
Autor: Domșa Dariana

Studiul a examinat efectele unei diete cu restricții calorice și ale unei diete cetogenice la șoarecii cu tumori pancreatice. În timp ce ambele diete reduc cantitatea de zahăr disponibilă pentru tumori, cercetătorii au descoperit că numai dieta cu restricții calorice a redus disponibilitatea acizilor grași, iar acest lucru a fost legat de o încetinire a creșterii tumorii. Descoperirile justifică necesitatea efectuării unor studii suplimentare, pentru a determina modul în care intervențiile alimentare ar putea fi combinate cu medicamentele existente sau emergente pentru a ajuta pacienții cu cancer.
Celulele canceroase consumă o cantitate mare de glucoză, așa că unii oameni de știință au emis ipoteza că o dietă bazată pe restricția calorică sau pe eliminarea carbohidraților ar putea încetini creșterea tumorii prin reducerea cantității de glucoză disponibilă. Cu toate acestea, experimentele inițiale efectuate pe șoareci cu tumori pancreatice au arătat că restricția calorică are un efect mult mai mare asupra creșterii tumorii decât dieta ketogenă, așadar, cercetătorii au bănuit că nivelurile de glucoză nu joacă un rol major în încetinirea ritmului.
Pentru a aprofunda mecanismul, cercetătorii au analizat creșterea tumorii și concentrația de nutrienți la șoarecii cu tumori pancreatice, care au fost hrăniți fie cu o dietă normală, fie cu o dietă cetogenă, fie cu restricție calorică. Atât la șoarecii cu dieta cetogenică, cât și la șoarecii cu restricții calorice, nivelurile de glucoză au scăzut. Cercetătorii au remarcat că șoarecii care urmau o dietă cu restricții calorice nu au putut însă să obțină acizi grași din dieta lor sau să-și producă singuri. La acești șoareci, creșterea tumorii a încetinit semnificativ, în comparație cu șoarecii care au urmat dieta ketogenă.
Deși studiiile au arătat că restricția calorică are efecte benefice la șoareci, cercetătorii spun că nu recomandă bolnavilor de cancer să urmeze o dietă cu restricții calorice, care este greu de menținut și poate avea efecte secundare nocive. Cu toate acestea, ei cred că dependența celulelor canceroase de disponibilitatea acizilor grași nesaturați ar putea fi exploatată pentru a dezvolta medicamente care ar putea ajuta la încetinirea creșterii tumorii.
sursa: Science Daily
foto: MIT News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum